Тийнейджърки в битка с океаните

Ветроходство
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 06/02/2010 07:24
Тийнейджърки в битка с океаните
Истинска ветроходна мания завладя 16-годишните девойки от фамилии на яхтсмени. Битката коя ще е най-младата тийнейджърка, обиколила сама Земята, става все по-интересна и опасностите явно изобщо не стряскат лудите глави.


На 25 януари от Таузънд Оукс, щата Калифорния, през Тихия океан към нос Хорн стартира родената на 16 октомври 1993 г. Аби Съндърланд.

Тя беше изпратена от баща си Лоурънс Съндърланд, който е направил и оборудвал за нея 12-метровата еднокорпусна лодка "Wild Eyes" (Диви очи). Амбицията на Аби е да счупи рекорда за най-млад околосветски пътешественик, който в момента е притежание на 17-годишният британец Майк Перъм, отнел признанието не от кой да е, а от нейния брат Зак Съндърланд (двамата са на снимката вляво).

 

 

Най-сериозната съперничка на Аби - австралийката Джесика Уотсън (на снимката вдясно), която е по-голяма само с 6 месеца (родена на 18 май 1993 г.) пък проплава вече 11 000 мили със своята яхта "Пинк Лейди". Тя стартира от Австралия на изток, мина Тихи океан и нос Хорн и се озова в Южния Атлантик на път към нос Добра надежда, най-южната точка на Африка. Там обаче едва оцеля в жестока буря на 23 януари.

Трудностите, опасността и самотата при плаването съвсем не плашат девойките, а манията за рекорда завладява американката Аби още на 13-годишна възраст. "Желанието да стана най-младата пътешественичка се оформи в съзнанието ми много преди идеята за плаване на брат ми Зак",  споделя Аби, но признава, че едва сега е успяла да реализира своя проект.

"Чувствам се наистина щастлива и много развълнувана, че най-накрая осъществих мечтата си", заяви русата красавица преди своя старт. Той бе отлаган многократно поради технически корекции на лодката в последния момент, а последвалите бури и природни стихии допълнително забавиха началото на изпитанието. Това обаче изобщо не обезкуражи девойката, която търпеливо изчакваше благоприятните обстоятелства, за да докаже, че е най-младата мореплавателка.

"Обичам предизвикателствата", споделя тийнейджърката в свое интервю. "Да бъда сама сред водната пустош, за мен не представлява проблем. Въпреки че съм само на 16 години, се чувствам достатъчно подготвена за опасностите в океана. Увереността ми се подсилва и от подкрепата на родителите ми, които нямаше да ме пуснат, ако не бяха сигурни в мен", допълва младата госпожица.

За да влезе в историята на рекордите, тя разчита на супербързата си лодка, развиваща до 60 възела, както и на подобрения маршрут, различен от този на австралийската й съперничката. Шест месеца самота и 24 500 мили са цената, която трябва да плати за славата, но това не я трогва.  За разлика от главната си конкурентка Джесика Уотсън, находяща се на половината от своето пътешествие, по пътя на рекорда Аби не планира спиране на сушата.

 

Пакети със суха храна, машина за пречистване на водата и друго оборудване са само малка част от нещата, които носи със себе си. Подкрепа й оказват хиляди фенове, които следят нейната обиколка по интернет, а във фенсайта й има регистрирани вече над 2500 приятели!

Общественото мнение обаче не е единодушно в оценката си за това доколко е удачно на една толкова ранна възраст деца да се превръщат в заложници на амбицията на семейството. Критиците обвиняват родителите й - Лорънс и Мариан Съндърланд, в безотговорност и излагане на риск на своите отрочета в името на славата.

След редица гневни изблици на противниците на проекта, Лорънс Съндърланд бе принуден да свика пресконференция в подкрепа на дъщеря си. "Всички деца искат да се учат да карат кола. Трябва ли да ги спираме да шофират, защото може да им се случи инцидент? Опитваме се да предпазим младите дотолкова,  че задушаваме развитието им", защити начинанието на дъщеря си Съндърланд. Той допълни, че предприетата обиколка е следствие на години упорит труд и се гордее с амбициозното си момиче. А и яхтата е оборудвана с различни комуникационни технологии, които правят общуването и проследяването на начинанието по-лесно. Според бащата, освен борбата с природните стихии, единственото по-трудно нещо в соловото плаване е честата вероятност да спиш само по 10-15 минути в даден момент и да будуваш дълго при критични ситуации. Околосветското пътешествие е комбинация от скука и ужас, но Съдърланд подчертава, че въпреки крехката си възраст и срамежливо излъчване, Аби е истински моряк, способен да се справи с предстоящите изпитания.

В последните новини от лудата надпревара, сайтовете на двете млади дами посочват, че претендентките за рекорда са в добро състояние и продължават устремено своето пътуване.  Преживения ужас от силната буря не е сломила Джесика Уотсън, която се намира в Атлантическия океан в дестинация към нос Добра надежда. В информацията до феновете си тя показва завиден дух и самообладание, като съобщава, че макар и с позабавени темпове отбелязва добър напредък през последната седмица, изминавайки средно по 120 мили на ден.

Опитвайки се да избегне разярилите се стихии в района, тя е направила леко отклоняване на север от основния си маршрут, като се очаква още 72 часа пътуването й да бъдат затруднено от силни ветрове.
Съперницата й Аби Съндърланд  също не се размина с природните стихии, като пристигна благополучно в мексиканкия град Кабо Сан Лукас, след изтощително плаване в проливен дъжд. След проверка на мощността на системите на яхтата тя ще отпътува по посока на нос Хорн. Надпреварата продължава, тепърва ще стане ясно коя ще устои до края и коя е по-добра, а бъдете сигурни, че viasport.bg ще ви държи в течение на битката.


Коментари