Виктория Маринова: Надявам се титлата да мотивира допълнително момчетата да преследват мечтите си

Баскетбол
Добави в Svejo
    23/05/2022 10:00
Виктория Маринова: Надявам се титлата да мотивира допълнително момчетата да преследват мечтите си

Балкан спечели шампионската титла на България за момчета до 12 години. Във финала в "Арена Ботевград" отборът, воден от треньора Виктория Маринова, надигра Доростол с 66:59 и триумфира в надпреварата в Ботевград, в която участваха 12-те най-добри отбора от цяла България. Тимът от Ботевград завърши участието си с 6 успеха и само 1 поражение. Трети завърши столичният БУБА Баскетбол, който надигра Берое в мача за бронза.

 

Маринова бе много щастлива след успеха и сподели, че децата в отбора са показали израстване през годината, спазили са всички указания на финала, а химията в отбора и приятелството между тях е допринесло към това те да спечелят. Ето и цялото интервю, което тя даде след финала за клубния сайт на Балкан balkan-basket.com:

 

- Какво е усещането да спечелите шампионската титла на България?

 

- Много съм щастлива. Радвам се, че успяхме това, което тренирахме през тази година, да го покажем и да има този прекрасен завършек на финалния мач срещу Доростол. Това, което бяхме заложили да следваме като план за мача, се случи и победихме. Радвам се, че момчетата успяха да чуят, да разберат, да подходят по най-правилния начин днес и да изпълнят тактическите ми указания, за да спечелим. 

 

- Доростол ли беше най-трудният съперник за вас на турнира и с какво успяхте да спечелите в реванша?

 

- Категорично най-силният съперник беше Доростол с дете, което има изключително присъствие в отбора им. Труден за опазване, много атлетично и перспективно дете, което показа, че е наистина доста добре научено и помага страшно много на отбора си. 

 

- Как оценяваш представянето ви в другите мачове, които спечелихте с голяма разлика?

 

- Това, че спечелихме с голяма разлика в другите мачове от групата, не е точният критерий, тъй като ние имахме наистина сериозна съпротива и срещу Левски, и срещу отбора на Берое. И двата мача се решиха след първото полувреме. Смятам, че като цяло наистина имаше много добри и качествени отбори.

 

- Успя ли да гледаш и мачовете в другата група и какво е мнението ти за нивото на другите отбори?

 

- Успях да гледам отчасти почти всички отбори на турнира. Прави ми приятно впечатление, че отбори, които не са имали школи преди години, вече работят страшно добре. Хареса ми, че има доста равностойни отбори и технико-тактически подготвени деца. Може би е въпрос на време кой от отборите ще покаже по-добра игра. Някои деца са събрани по-късно, работят заедно от година, година и половина, може би и това оказва влияние, но като цяло на турнира имаше нелошо ниво, дори бих казала доста прилично технико-тактическо ниво за тази възраст.

 

- Разкажи ни малко повече за отбора на Балкан. Ти пое този отбор преди 2 години. В същия състав ли е днес, откакто започнахте да трениране заедно през 2020 год.?

 

- Изцяло в същия състав сме, няма никакви промени. Децата, с които започнах да работя, явно се оказаха достатъчно мотивирани и желаещи да тренират баскетбол. Това е цялото ядро, с което започнахме и до момента те продължават в същия състав.

 

- Отборът изглежда много сплотен. 


- Много се радвам, че децата създадоха химия помежду си. Изключителни приятели са. Търсят се, интересуват се един от друг и явно това наистина помага отборът да бъде сплотен и да побеждава.

 

- В отбора има и едно външно момче, Боби. Как се стигна до неговото привличане?

 

- Това е изцяло лично решение на семейството му, но аз съм благодарна, че е избрал Балкан и че името на клуба е повлияло по някакъв начин за това тяхно решение. Щастлива съм, че е в моя отбор. Радвам се, че той е съпричастен с нашите успехи. Пожелавам му още много титли с Балкан.

 

- Преди 2 години ти спечели титлата и при 16-годишните в Пловдив. Могат ли да се сравнят двете отличия?

 

- Като емоция могат да се сравнят. Щастието е неописуемо. Като работа и мое отношение е същото, може би различното е това, че възрастите са различни, на 16-годишни отборите са страшно добре стиковани и селектирани, конкуренцията е наистина много много голяма там и става все по-трудно. Да си победител е неописуемо. Емоцията, която изпитваш, не се сравнява с нищо. Без значение колко труд си вложил, какви трудности си имал, какво те е съпътствало през годините, когато се получи най-доброто накрая, тогава със сигурност си е заслужавало.

 

-Какво предстои оттук нататък за теб и момчетата? Ще продължиш ли да работиш със същия набор и догодина?


- Не знам какво ще прецени ръководството от новия сезон дали ще продължа да работя с тях или с друг набор. Може би трябва да изчакаме малко. Каквото и да се случи, борбата в баскетбола продължава. Сега продължаваме да тренираме с момчетата. Голяма част от децата играят и с 13-годишните . На тях им предстоят два квалификационни мача и ако се представят добре, ще се класират за финал в тази възраст. При тях е малко по-сложна ситуацията, нямат време за почивка и трябва да поддържат форма. Надявам се много и те да успеят.

 

- Помага ли им това, че играят и с по-големите?

 

- Мисля, че да, въпреки че мачовете в тази възраст не са много. Със сигурност физическият контакт и това, че придобиваш допълнително игрови опит, е положително и ценно за всеки един играч.

 

- Какво би искала да пожелаеш на момчетата от отбора?


- Искам да кажа на момчетата, че оттук нататък предстои много работа за тях, но сега ги поздравявам за упоритостта, трудолюбието и старанието, което имат. Надявам се тази титла да повлияе допълнително на тяхната мотивация, да работят повече, да са здрави, да преследват мечтите и каквото и да се случва, да не се отказват от мечтите си в баскетбола. Благодаря и на ръководството, което изцяло беше зад мен, подкрепяше ни и ни даваше кураж. Поздравявам и феновете за безценната подкрепа, която ни оказаха. Те бяха прекрасни, мотивиращи за децата и най-важното е, че не правят разлика между деца и мъже, т.е те са съпричастни на идеята и името Балкан и безрезервно подкрепят клуба. Сърдечно благодаря на всички за подкрепата във всички мачове!

 

Източник и снимка: balkan-basket.com

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway