Плувни емоции в клуб Олимп

Плуване
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 16/09/2011 19:28
Плувни емоции в клуб Олимп
Намираме се в басейна са спортен център „Light” в столичния квартал „Мусагеница”. Часът е 10-ина минути преди 17 на петъчния следобед. От 17 е насрочена тренировката по плуване на малчуганите от спортен клуб Олимп. Близо 15 минути преди нея обаче край басейна вече се навърта 5-годишният Митко. Край треньорската масичка са седнали неговият учител Емил Милков и баща му, а момчето изгаря от нетърпение да се потопи във водата.„Емо, да влизам ли?”, обръща се той към треньора си преди да забележи репортера на Viasport.bg и да се поинтересува какво става. Позира ни пред фотоапарата, а после любопитства какво е това, на което говори наставникът му (бел. ред. – репортерския диктофон). Става му още по-интересно, когато разпознава на нашата брошура свои съотборници от ДФК Лъвчета, с които играл миналата зима.


Малкият Митко с баща си и треньора.


Митко е най-добрият плувец от групата на малките.
На басейна го завел баща му, който доскоро е работил по плувни комплекси, но самият той не бил плувец. „Това е спортът, който развива всяка част на тялото и е най-малко травматичен. Радвам се, че на Митко му харесва и напредва така бързо, макар преди 10 месеца да не искаше да види вода. В интерес на истината обаче след някои изморителни тренировки, често обявява, че повече няма да плува. Минава му обаче, след като преспи и още на другия ден и готов отново да се върне в басейна - споделя неговият баща. – Покрай работата си, познавам много треньори, но като Емо са малко, затова съм и много доволен, че детето му тренира при него”, допълва родителят.Емо разгрява малките плувци, преди да ги пусне в басейна.


Още след първото потапяне във водата наистина си проличава, че малкият има всички данни, ако не да успее в плуването, то поне да няма проблем с него.
Митко ходи на детска градина, но посещава тренировките по плуване по два пъти в седмицата. През лятото, когато бил на село, също не пропускал да идва на занимания. Отново два пъти в седмицата пропътувал с дядо си близо 35-те километра от Петково до София, за да получи поредния си урок от Емо.

Партньор на Митко в упражненията е Алекс, който е с половин година по-голям от него. За да тренира в Олимп, той пък пътува от Нови Хан, където живее със семейството си и ходи на детска градина. „Избрахме плуването защото е много здравословен спорт. При Алекс ни бе и препоръчан, тъй като има неправилна стойка и за да не се стигне до изкривяване на гръбначния стълб”, разкрива майка му Мария Огнянова. Преди да открие треньора и басейна в „Мусагеница”, тя го водила на друго място. Там обаче водата била много студена и детето не можело да се отпусне.


Алекс (на преден план) се подготвя да влезе във водата с помощната дъска.


Със същия проблем се сблъскала и майката на Борис – друго от децата в групата. Те живеят до Румънското посолство в столицата и „Младост” им е далече, но заради топлия басейн и плуването на сина си, семейството е готово да преодолее неудобството. С Боби плува и неговата първа братовчедка Биляна, която в тази тренировка се проявява като доста по-изпълнителна и старателна от него.

„Децата са добри, мисля, че напредват бързо, макар че някои от тях не са при мен от самото начало”, споделя треньорът им Емил Милков. Той е основателят на Олимп, който в момента кандидатства за членство във федерацията по триатлон, тъй като в плувната членският внос не е по силите на клуба. Дори през лятото завел за пръв път свои състезатели – 4 деца, на държавно първенство по акватлон (500 м бягане, 100 м плуване и пак 500 м бягане) в Баня, където макар да били по-малки, те се представили достойно.

„Искаме всичко при нас да е лицензирано.
Треньорите ни са специалисти, завършили НСА треньорски профил, някои дори имат магистратура по високо спортно майсторство в плуването. Съветът ми към родителите е, където и да запишат детето си да плува, задължително да е при квалифициран треньор”, казва Милков.


Треньорът показва на Борис правилното движение на ръцете.

Клубът функционира от преди 2 години и вече работи с около 50 деца от 4 до 15-годишна възраст. Освен в „Мусагеница”, провеждат тренировки на „Дианабад” и в басейна на хотел „Витоша”. Навсякъде децата заплащат за час тренировка като за единично посещение на басейн. „За мен е изгодно. Плащам по 8 лв. на тренировка или 80 лв. за 10 пъти в месеца и съм доволна”, споделя майката на Борис – Ваня Колева.

„Освен че е оздравителен, плувният спорт научава на хигиена, изгражда характера, прави децата по-борбени в добрия смисъл на думата”, казва още Емил Милков.


По-големите плувци изчакват началото на своята тренировка.

В 18 ч. започва тренировката на по-големите (8-10 г.). Габи, Митко, Кремена, Йоана и Владимир вече ходят на училище, но са първа смяна и им е удобно да идват за заниманието. „Тях ги оставям малко по-самостоятелно да загряват, да правят упражненията. Те вече са научени на основните стилове кроу и гръб и сега разучаваме бруста”, обяснява Емо.

Най-„плувно” впечатление сред децата прави Митко, който се справя много добре и с дължините, и с упражненията.
Той води колоната на 20-те дължини, които малките трябваше да изплуват в 25-метровия басейн. Митко (9 г.) е син на бивш лекоатлет – Михаил Михайлов, но признава, че бягането му куца. За да го подобри за предстоящото лято, когато ще участва в състезания, той помолил майка си да го взема с половин час по-късно от училище. Така Митко можел да остава да тича в училищния двор. „Малко деца на неговата възраст биха го направили”, хвали го треньорът му.


Габи води загрявката на големите.

Най-своенравната в групата е Кремена, която все иска да показва упражненията, да бъде лидер, да е най. Като добродушкото пък определят пълничкия Влади, който станал любимец на всички на акватлона в Баня, нищо че останал последен. „На тази възраст той може да изплува 70 дължини на басейна без спиране, което е невероятно”, не пести похвалите си по негов адрес пък младият му наставник. В състезанието участвала и Габи, която показвала голямо усърдие в басейна, когато по-голямата с 2 години нейна сестра също е на тренировка, разкрива още тайни от „кухнята” Милков.

„Началото наистина беше трудно, но вече влязохме в релсите и нещата потръгват. Надявам се да намерим още качествени деца и да участваме с тях по състезания”, не крие амбициите си човекът-оркестър в клуб Олимп Емил Милков преди да се отдаде на работата си с децата.


Коментари
Betway