Надеждата на БГ хандбала носи името Оморегие

Хандбал
Добави в Svejo
    01/10/2011 15:24
Надеждата на БГ хандбала носи името Оморегие

Напоследък заговори ли се за успех на българския хандбал при девойките, неизменно излиза името на Елизабет Оморегие. Преди около месец в Габрово се проведе Първата балканиада за подрастващи и там 15-годишната Лиза, както я наричат приятелите й, спечели 3 индивидуални приза. Лидерката на тима ни стана голмайстор на първенството с 44 попадения, най-добър играч и най-добър ляв гард.

 

Напоследък заговори ли се за успех на българския хандбал при девойките, неизменно излиза името на Елизабет Оморегие. Преди около месец в Габрово се проведе Първата балканиада за подрастващи и там 15-годишната Лиза, както я наричат приятелите й, спечели 3 индивидуални приза. Лидерката на тима ни стана голмайстор на първенството с 44 попадения, най-добър играч и най-добър ляв гард.

 

Коя е тя, каква е, от кога спортува? За да ви дадем информация по всички тези въпроси, Viasport.bg потърси самата хандбалистка, която ни разказа за себе си.

Елизабет Оморегие започнала да се занимава с хандбал от втори клас. На едно състезание по лека атлетика в Ловеч, на което тя участвала като дете, я забелязва треньорът по хандбал и я повикал в отбора си. Първоначално Лиза играела за тима от Ловеч, после се преместила за година във Варна, а сега защитава цветовете на плевенския клуб Шугар. И така от 7 години насам младата Оморегие изкачва връх след връх с клубния си тим и с националните формации при подрастващите. „Имам си специална витрина у дома за купите и медалите”, призна пред Viasport.bg талантливата спортистка.Оморегие в идеалната седмица на поредното първенство.


Странното име и матовия цвят на кожата дължи на баща си Тайво Оморегие, който е нигериец.
Като млад той ритал футбол, но хандбалния ген Лиза дължи на майка си – Наталия Асенова, която е играла като вратарка.
Лиза има две сестри – Мери (на 18 г.), Рейчъл (11) и брат Емануел - на 6. Голямата й сестра също е започнала с атлетика, минала е през хандбала, но накрая се озовала в… модата. Сега Мери Оморегие е популярен модел. Най-малката – Рейчъл, първо започнала с хандбал, но сега е лекоатлетка в плевенското спортно училище. Емануел Оморегие, естествено, играе футбол.

Лиза в момента е ІХ клас на плевенската финансова-стопанска гимназия „Интелект”. „Трудничко е с две дини под една мишница, но засега се справям”, откровена е Елизабет, която смята, че един ден може да се развива в информатиката и компютрите. И като спец в тази област хандбалистката се е заела с аднимистрацията на страницата на Шугар във Фейсбук :)Лиза целува шампионската купа, спечелена с тима на Шугар.


Лиза играе за три отбора на плевенския клуб - при 15 и 17-годишните, както и при жените. И във всички шампионати е голмайстор. През миналия сезон спечели реализаторския приз при жените с цели 156 попадения в противниковите врати.
„Няма нищо страшно да играеш с по-големите. Всичко е въпрос на тренировки и на психика”, смята тя. Въпреки тежките уроци, Оморегие гледа да тренира по 3-4 пъти в седмицата. Иска един ден да излезе да играе в чужбина. Баща й, който работи в Германия, я навива да премине в някой немски отбор, но Лиза още смята, че е малка.

„Най-важното за мен е тимът ми да е на първо място. Не се стремя да взема някакъв приз, то просто става от добрата игра и на мен, но и на съотборничките ми”, казва Елизабет Оморегие.


С националния екип


„Смятам, че в Европа няма такъв изявен състезател на тази възраст като Лиза”, твърди треньорката й в Шугар Силвия Марковска, която е и международен съдия. Специалистката споделя, че вече е получила доста предложения от клубове от чужбина да привлекат Лиза в съставите си. „За наша радост, тя още си е при нас. До кога – не се знае, това ще бъде решение на семейството й. Елизабет обаче има голямо бъдеще в хандбала, спортът е в кръвта й, отдава й се. Тя е много трудолюбива, старае се изключително и полага всички усилия, за да бъде най-добрата на игрището”, допълва Марковска, която работи с Лиза от 2008 г. насам.

"Тя наистина е много талантлива, но когато се говори за колективен спорт като нашия, не може да не се спомене, че огромна роля за израстването й има и целият отбор. Все пак тя сама не може да играе. Елизабет Оморегие обаче наистина е двигателят в плевенския клуб. Само да не прекъсва тренировките, няма кой я спре. С който и спорт да се захване, Лиза ще носи успехи на България”, завършва Марковска.


Коментари