Съученик паднал на колене след успех на Бети

Карате
Добави в Svejo
    Viasport 21/11/2011 20:00
Съученик паднал на колене след успех на Бети

За Бетина Кисьова тепърва ще се говори. Досега се знаеше, че е на 15 години, от Плевен и се прибира най-малко с един медал от което и да е състезание по карате у нас или в чужбина. Това говори много, но не достатъчно. Ето ви и нейната история.

Започнала да тренира бойния спорт в ІV клас покрай своя братовчед Искрен, който бил с година по-малък от нея. По време на едно гостуване на родата той й показал някои техники от бойния спорт. Малката Бети веднага ги демонстрирала на своя чичо, а той бил категоричен: „Ти си родена за карате”. След няколко месеца братовчедът се отказал от спорта, а наскоро покрай Бети пък тръгнал по-малкият му брат Радостин (11 г.).

В Плевен има два карате клуба, но младата Кисьова направила първите си стъпки при сенсей Милена Кирниколова и оттогава е под нейните грижи в Спартак. Сега Бети е ученичка в ІХ клас в плевенската гимназия „Стоян Заимов”. Освен изявена спортистка, тя е и добра ученичка и дори взема стипендия за успех. Завършва VІІІ клас със среден успех 5,53. В последните години открила, че математиката й се отдава доста добре, че химията й харесва. Засилени влечения обаче засега има само към спорта.

 

 

В клуба Кисьова е единственото момиче при напредналите каратистки в тази възраст. Затова по принцип тренира с момчетата. В първия срок обаче смените в училище им се разминават и тя провежда заниманията почти само, в компанията само на по-малки от нея.
Вижда най-голямата си конкурентка на кумите у нас в лицето на Мирела Илиева от София. В чужбина се страхувала от турска състезателка, но това било преди 2 години, „когато психиката ми бе слаба”, държи да отбележи Бети. А как я е засилила, интересуваме се ние. „С победите идва и самочувствието”, категорична е младата Кисьова.

В семейството й тя е спортистът. 19-годишният й брат Пламен играе футбол, но само за развлечение. Родителите й също са далеч от спорта, но я подкрепят напълно.


Бети на най-високото стъпало на почетната стълбичка в Хале

Съучениците от класа пък й устроили специално посрещане след Световната купа в Хале.
„Като отворих вратата на класната стая и всички се нахвърлиха да ме прегръщат и целуват. Едно момче коленичи пред мен с букет и всички ми ръкопляскаха. Похвалиха ме и в училищната наредба. Беше много хубаво!”, споделя чаровното девойче.

„Покрай спорта станах по-уверена, по-сигурна в себе си”, казва Бети и допълва: "Спортът отваря мирогледа ми!

 

Кисьова (вдясно) със сенсей Кирниколова и съотборнички

 

Големият състезател се ражда, той не се създава. В момента, в който Бетина влезе в залата, погледът й се заби в мен и оттогава не се е откъснал. През ръцете ми са минавали много деца – някои от тях станаха състезатели и си заминаха, други не станаха, трети все още тренират. Състезател означава човек със спортни постижения, с успехи, а не просто такъв, който тренира.
Може би, защото ми има доверие, работим много добре заедно. Засега много ме слуша. Работлива е и не мрънка. Надявам се да продължаваме в този дух и, докато аз смятам, че мога, ще й помагам. Когато видя, че тя има още път на развитие, но аз не мога да й помогна – ще й посоча правилния път”, сподели и личната й треньорка и шефка на клуба Милена Кирниколова.

 

 

-----------------
На първата снимка: Бетина Кисьова с Ангел Караньотов при награждаването им за Най-добър млад спортист на месец октомври в анкетата на Viasport.bg


Коментари