Да мечтаеш за медали, когато едва си оцелял

Борба
Добави в Svejo
    28/12/2011 09:00
Да мечтаеш за медали, когато едва си оцелял

На 4 септември американски полицай намира 17-годишния Цветомир Петрушев полумъртъв на пътя на Уилямс роуд в Норкро, Атланта. Родителите му се страхуват, че ако оцелее след операциите, ще прекара остатъка от живота си като инвалид.


Три месеца по-късно коледната мечта на семейството е съвсем друга.
„Винаги мисълта ми е да бъда шампион номер едно на света. Искам да бъда легенда. Името ми да остане - като кажеш Майкъл Джордан, всеки го знае и в България, и в Америка. Ако кажем големи имена на спортисти – много хора ги знаят. Искам да бъда един ден един от тях – в историята на спорта”, споделя Цветомир пред кореспондента на bTV Ясен Дараков.

Именно тази амбиция на Цецо, който е неколкократен шампион по борба и различни бойни спортове изумява всички. Но не защото е нетипична за него, а защото само преди няколко седмици той преживява тежка операция, с която възстановиха черепа му след неизяснен и до днес инцидент.

Една сутрин в началото на септември родителите му получават най-лошото събуждане в живота си. В дома им към 5,30 ч. пристига приятелката на сина им Габриела и нейния баща.
„Стефане, ставай“. „Какво става?“ „Цецко го удари кола“. „Жив ли е?“ „Не знаем“, още помни с подродности кошмара от тогана бащата Стефан Петрушев.


Цвет с приятелката си Габриела.
Снимки: bg-atlanta.com

 

Именно Габриела намира полумъртвото тяло на Цецо на пътя – премазан и със следи от автомобилни губи по тялото.  Минути по-рано той тръгнал пеш от тях, ядосан след малък скандал. Първоначално полицията обявява, че шофьор е блъснал момчето и после е избягал. Ден по-късно обаче версията е друга. Според разследващите Цецо е скочил от движещ се автомобил.


„Помня, че вървях по улицата. Дори бях отстрани на улицата, където е лентата. И само това помня. След това се събудих в болницата”, казва днес Цвет, както всичките му приятели го наричат.


Преди да се събуди обаче младият борец претърпява две тежки операции, а лекарите не дават никакъв шанс за живота му.
Стефан и Катя Петрушеви преживяват най-дългите осем часа в живота си, докато лекарите режат парче от главата на сина им, за да освободят мозъка. Специалистите казват, че може да оцелее, но ще остане инвалид.
„Вкараха ни да го видим. Баща му се уплаши и избяга. Аз го видях и... Първите ми мисли бяха, че никога от това човек няма да стане. Наистина беше ужасен”, споделя майката.

 

Лекарите казват, че ще изминат поне няколко седмици преди Цецо да се събуди от изкуствената кома. И тогава започват чудесата. Силен физически, а и духом, Цветомир надвива медикаментите и се буди от комата само след два дни. За изненада на всички реагира добре на лекарските въпроси. Дори и тогава, първото нещо, което показва е, че ще бъде номер едно.

„Невероятно е колко бързо се възстановява. Дори и лекарите не го разбират”, изомен е и личният му треньор Пейс Пъкет, който е с българското момче от пет години.

Десет дни след операцията Цецо започва да ходи. Четири дни след инцидента е изписан у дома, а три седмици по-късно отново се връща във фитнес залата.

 

И докато лекарите гледат с изумление възстановяването му, Цецо мисли само за едно, как да се върне на петиха по-силен от преди. Междувременно обаче лекарите трябва да направят още една операция – да възстановят главата му. На 14 ноември те зашиват обратно отстранената част от черепа му. Операцията, която правят на Цецо е уникална и се опитва за първи път. Резултатите от нея ще бъдат използвани за лекуването на подобни травми на спортисти в бъдещето.

Цецо обяснява операцията: „По принцип слагат четири пластинки и всяка пластинка има по пет болтчета, но на мен сложиха девет. Сигурно е така, заради спорта, да стане черепът ми по-стабилен”.

 

 

Сега Цветомир Петрушев се готви усилено за следващия щатски турнир по борба в неговата категория до 69 кг, който ще е на 17 февруари 2012 г. Печелил го е три пъти, но иска да е първият с четири такива титли.

Последните няколко години от живота на Цецо са изпълнени със състезания по борба и бойни изкуства. Той е многократен шампион по борба в различни категории, световен шампион по жиу жицу от миналата година. Състезава се и в ММА - популярната лига за смесени бойни изкуства, която е и доста доходоносна. След първия му медал следват още много и обикновено златни.

 

Талантът си Цецо наследява от баща му Стефан, който е тренирал борба в България. Той е и най-големият му фен и поддръжник. Сега казва, че само лекарска забрана може да спре сина му да спечели шампионската титла през февруари. Треньорът на Цецо Пейс Пъкет също няма съмнения, че златото ще е за българина.

 

Цецо с баща си Стефан

 

Вероятността да спечели е много голяма. Мисля, че хората не разбират мотивацията, която той има. Безумна е! Той не обича да губи. Оставя всичко на тепиха. Шансовете му за победа са много големи – над 90 процента. Трудно ми е да повярвам, че някой може да го бие. Докато не го видя, не го вярвам”, казва Пъкет.

Неслучайно приятелите му го наричат Хълк, като супер героят от филмите. Но дори и на тепиха Цецо не залага само на физическата подготовка, а и на силата на духа.
„Просто, представям си как ми вдигат ръката след мача. Ще пробвам това да се случи наистина”, споделя Цецо. Той е повече от убеден, че и през февруари ще вдигнат ръката му за победа. Отново наметнат с българското знаме.

 


Цветомир е гордостта за българите, които живеят в Атланта. Момчето е звезда в гимназията "Пийчтри риич", където учи. Кумир на Цветомир е световният и олимпийски шампион Валентин Йорданов, а любимият му филм е "Никога не се предавай". Хората, които го вдъхновяват, са баща му и неговият треньор, посочва в един от щатските спортни сайтове българският борец. Срещу целите, които иска да постигне в живота си, той е посочил: "Да бъда най-добрият."


Коментари
Още по темата
Betway