Георги Михайлов - принцът на борда

Сноуборд
Добави в Svejo
    Viasport 20/01/2012 17:04
Георги Михайлов - принцът на борда

За сноубордистите казват, че са от различна порода. И сигурно е така, след като усещат какво е да преодолееш земното притегляне и то спускайки се от високите склонове на планините. Знаят какво е да се рееш във въздуха като птиците или да се превърташ като акробатите. Какво е да търсиш зимното предизвикателство и да изпитваш неописуемо удоволствие, от това, което правиш. 

 

Със сигурност от такава специална порода е и Георги Михайлов или Геша, както всичките му събратя по пистите го познават. Той е на 16 години, корените му са от силистренско, но живее и учи в София, поне през първите 13 години от съществуването си. Че е различен се разбрало още, когато бил на 7. Не искал да прилича на останалите и да кара ски през зимата. Затова хванал дъската за сноуборд, след като първо се пробвал със скейтборда.

 

Признава, че първите му стъпки на сняг  били изключително трудни – напредвал бавно, нямал никакви рънове. После обаче започнал постепенно да се учи на различни трикове с борда и все по-леко да напредва. На 9 за пръв път отишъл на Сноупарк и решил, че ще е много трудно. Като видял колко себеподобни срещнал там, бързо си намерил нови приятели, с които взаимно се учили на трикове. На 10 направил първия си трик, известен сред сноубордистите като Bs 180 или скок със завъртане на 180 градуса с борда. На 13 пристигнал в Австрия заедно с майка си Красимира Николова и започнал усилено да учи немски. На 14 е приет в Ски бизнес училището в Шладминг, където идват и истинските тренировки с професионални учители по най-добрите сноуборд паркове. 

 

 

„Решихме със семейството ми, че да прогресирам със сноуборд в България ще е много трудно и затова тръгнах за Австрия. В първата година майка ми бе с мен и ми помогна много да науча езика и да се подготвя за изпитите за училище. Баща ми пък ме подкрепяше най-вече финансово”, разказа за Viasport Геша, който постигна най-предното класиране за България в Първите младежки зимни олимпийски игри в Инсбрук. 

 

За да влезе в престижното училище, държи изпити на общо основание по немски и математика, както и спортен изпит, който се оказал доста тежък. След като си свършила работата, майка му се прибира в България и 14-годишният Георги заживява сам в Шладминг. Като чужденец няма право да постъпи в общежитието към учебното заведение. Има собствена стая в местен пансион и посещава стола за хранене към общежитието на школото. До обед има часове в училището, което е с икономическа насоченост, а след това идва ред на усилената тренировка. Макар да е една за деня, тя продължава повече от 3 часа и включва освен сноуборд, и общо-физическа подготовка. Тренира с националния младежки тим на Австрия при техния треньор Кристиан Шайдъл. На всички състезания, в които участва обаче представя България и българския клуб по сноуборд „Лавина”.

 

Геша с своето "Real Family". Снимки: личен архив и Viasport

 

Преди Инсбрук участва в едно от най-престижните състезания по сноуборд – Pleasure Jam в Дахщайн (Австрия), където благодарение на гласовете на приятелите си във „Фейсбук” е изпратен направо на полуфиналите и е единственият непрофесионалист сред участниците. 

 

"Състезанието беше уникално, от началото на първата тренировка до края беше blue bird (синьо небе без никакви облаци). В началото ми беше малко странно, все пак е друго да караш срещу райдъри като Сеппи, Марк, Виле и т.н… Първият рън не ми лепна бек родеото, но след това го стъпих. Хубавото беше, че доста от карачите имаха проблеми с последния скок, а на мен бексайд родеото ми лепна един-два метра след sweet spot-а. Спечелих 254,09 точки и това ми дава възможността да взема участие на почти всяко едно TTR състезание тази година (дo 4 звезди)... Много благодаря на тези, които гласуваха за мен. Вие ми дадохте един наистина добър старт за сезона!”, обяви Геша след 26-ото си място в надпреварата. 

 

 

Георги Михайлов не пропуска да благодари и на федерацията, и на спонсорите, които го подкрепят. „За момче от нормално семейство, каквото е моето, е много трудно да дойде да живее и да тренира в Австрия без тяхната помощ”, споделя тийнейджърът. Семейството на Геша плаща по 600 евро на месец на училището в Шладминг, които се разпределят за обучение, храна и спане. Федерация по ски поема таксите и разходите му за участие в състезанията. Заради изявата на Михайлов на младежките олимпийски игри от есента федерацията плаща лагерите му по глетчерите на Австрия. „Надявам се след горе-долу доброто ми представяне в Инсбрук да продължат да ме подкрепят”, казва той. 

 

„Най-важното в сноуборда е да изпитваш удоволствие и да се забавляваш, докато тренираш и се състезаваш. Именно заради това този спорт ми харесва”, разкрива младият ни състезател. Признава, че всъщност никак не му е лесно. „Сноубордът като цяло се развива много бързо и стана доста сложен. Затова трябва усилено да тренирам, за да мога да се сравнявам с най-добрите. От друга страна уча в сериозно училище и нямам много време за подготовка. Често ми се налага да уча до късно вечерта”. Въпреки че е доста сериозно, училището за ски и бизнес в Шладминг прави и не малко компромиси за своите състезатели. В класа на Геша само 5-6 ученици не са активни спортисти. За останалите се правят индивидуални разчети, като в разгара на сезона Михайлов е освободен от занимания чак до март. После обаче трябва да навакса всичко изпуснато и да положи необходимите изпити по материала. 

 

Геша е типичният представител на младото поколение – космополитен, отворен за новите неща. Има си свой блог, обича да снима видео-клипчета, които обикновено са свързани със сноуборда. Поддържа връзка с всички сноубордисти в България. С треньора си Марио Беньо се познава отдавна. В началото му се възхищавал, гледал го с известна доза благородна завист за майсторството му. Когато Геша влязъл в националния отбор за юноши, се запознал лично с Марио и постепенно започнали да се опознават, докато не започнали заедно да учат трикове и да се усъвършенстват.

 

В семейството му няма други спортисти. Родителите му работят в Агенция за социални и икономически проучвания, а брат му Явор Бояджиев се занимава с електронна музика. Това обаче не им пречи, напротив – страшно им е интересно заедно.

 

„Единственото, което искам, е да се занимавам със сноуборд и да ставам още по-добър”, казва на края на нашия разговор Георги Михайлов. Разделяме се с него с усещането, че сме срещнали едно талантливо, интелигентно момче, по-скоро гражданин на света, отколкото на малка България, носител на свободния дух на всички райдъри.

Успех, Геш!

 

 

 

За вас предава пратеникът ни на игрите Диана Иванова


Коментари