Илия и Ади - танцуващите математици

Спортни танци
Добави в Svejo
    Viasport 29/02/2012 18:22
Илия и Ади - танцуващите математици

Живот като на кино. Такова е ежедневието на две 12-годишни деца - Илия Добрев и Адриана Ангелова. Малчуганите са една от най-добрите и успешни двойки по спортни танци в България за възрастта си, имат много успехи и на международна сцена. Обиколили са безброй държави, тренират в различни градове - Силистра, Бургас, Варна...

Разбира се, постигат всичко с безкрайно усърдие, много лишения и безрезервната подкрепа на родителите си. Резултатът е повече от красноречив - в кариерата си са спечелили внушителните 66 златни, 39 сребърни и 13 бронзови медала.


За талантливите състезатели всичко започва още в детската градина. Там Илия и Ади правят първи стъпки в красивия спорт. Впоследствие партньорката спира с тренировките за около две години, но през 2007-а се връща и оттогава двойката е заедно непрекъснато. В момента са в един клас, разбират се почти без думи, имат общи интереси и споделят огромната си любов към танците.

Още на първия си турнир дуетът отива на финал. Това невероятно мотивира и амбицира спортистите и те продължават тренировките с още повече хъс.
По фееричния спорт ги запалва първият им треньор Пламен Славов, който е с малките шампиони още от детската градина. Може да се каже, че състезатели и наставник прохождат заедно. В момента танцьорите работят основно с Калоян Иванов. В подготовката на малките периодично се включват и различни чуждестранни треньори. Когато има възможност, Илия и Ади вземат уроци и от двукратните първенци на България в стандартните танци Салваторе Тодаро и Виолета Янева.През последните три години децата са абсолютни шампиони на страната ни. За 2009-а и 2010-а са избрани за спортисти № 1 на община Силистра.

Двамата тренират при всяка възможност през седмицата и уикендите. Пътуват често до Италия за подготовка с международни специалисти. Заради огромната натовареност на ежедневието си 12-годишните танцьори спят почти навсякъде - в колата, в самолета... Оплаквания няма, родителите на спортистите са категорични, че така малчуганите стават по-отговорни и организирани.

Семействата и на двамата оказват изключителна подкрепа. Почти всички разходи поемат близките. А те не са никак малки. Спортът е такъв, че изисква скъпи костюми и обувки. Поради тази причина мъниците имат само по един тоалет за стандартни танци и няколко за латиноамериканските.

Основно обаче средствата отиват за тренировки, пътувания, участия и престой по турнири. Заради ограничените възможности на родителите понякога се налагат компромиси в подготовката или стартовете в състезания. 

Въпреки голямата умора от спорта шампионите се представят прекрасно и в училище. Те учат в математическа паралелка на ОУ „Отец Паисий“ в Силистра и са пълни отличници. Освен това се занимават с английски език, посещават и часове по руски. Когато имат време, участват и в математически състезания и показват страхотни резултати. Освен това ходят и в школа по класически балет.


-----------------
Автор: Цвета МАРКОВА, материалът е публикуван във в. „Преса”


Коментари
Betway