Митко Ценов: Целта ми е нов рекорд

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 03/04/2012 12:47
Митко Ценов: Целта ми е нов рекорд

Национален рекорд и два медала от балкански първенства. Началото на годината за Митко Ценов е успешна. Така я определя и той. Атлетът от Мездра спечели първия медал за България от пет години насам от балкански шампионат по крос кънтри. Той стана втори при юношите старша възраст в събота. През февруари пък се окичи с бронза на 3000 м при мъжете от Балканиадата в зала. Успехът на 18-годишния атлет тогава беше допълнен с национален рекорд за юноши – 8:21.64 мин. Попадна и в програмата "Спортни таланти" на "Еврофутбол". От тук нататък задачите на абитуриента са свързани с препятствия. Буквално. Това става ясно от интервюто на Митко Ценов пред Яна Касова от сайта bgatlethic.com.

- Митко, доволен ли си от сребърния медал?
- Доволен съм, няма как иначе. Можеше и по-напред, но това е състезание. Повече следващата година. Тогава ще се състезавам при 23-годишните.

- Беше близо до титлата.
- По принцип дойдох за титла, но не се получи. От второто място също съм доволен, добре дошло е. Трасето беше много добро, силово. На места беше кално, дори на един от завоите се подхлъзнах и бях близо до падане. В последните метри и двамата с турчина, който стана шампион, бяхме много уморени. Виждах го как се обръща, за да ме следи дали го приближавам.  

- Крос, планинско бягане, писта. Къде се чувстваш най-комфортно?
- На крос и на писта, на планинското бягане - не. Но и там се състезавам. Всичко е част от подготовката ми.

- Ти спечели първи медал от балкански крос от пет години насам. Защо в тази дисциплина сме неконкурентноспособни както на писта?
- Не знам. Една от причините е, че няма много желание в децата да спортуват. Аз гледам себе си и това е. Другите да се оправят. Ние тренираме в група, в която има конкуренция и това помага. Трупам опит от всичко, което може да ми помогне да се развивам като състезател.

- Какви са следващите цели за преследване?
- Световно първенство в Барселона за старша възраст е основното ми състезание. Ще се боря минимум за финал на 3000 стипълчейз. Ще преследвам и нов рекорд на 3000 м стипълчейз за юноши (б.а. 8:50.68 мин). Дотук изпълних целите. Рекордът го подобрих, медалът го спечелих. Сега остава да вляза и във финала на световното първенство. До тогава тренировки в Мездра и на лагери.


Коментари
Betway