ЦСКА и 78 СОУ отпразнуваха заедно Великден

Волейбол
Добави в Svejo
    Viasport 24/04/2012 14:47
ЦСКА и 78 СОУ отпразнуваха заедно Великден

Със страхотен Волейболен Великден бе скрепено сътрудничеството между школата на ЦСКА и 78 СОУ „Христо Смирненски” в Банкя.
Преди 3 седмици клубът и училището подписаха договор за взаимопомощ, който вече се изпълнява с пълна сила.

Зала „Васил Симов” днес се изпълни не само с деца и родители, но и с много емоции и от двете страни на мрежата. Празникът бе уважен от зам.министъра на спорта Иван Ценов, който приветства младите волейболисти и поздрави инициаторите на това сътрудничество. За да бъде волейболният Великден истински, децата се чукнаха с боядисани яйца преди да излязат на терена за мачовете помежду си.

Първи се срещнаха момчетата до 12 г. на двата тима. Малките волейболисти показаха много настроение и желание за игра, макар да изглеждаха леко притеснени от пълните трибуни и големия интерес към тях. Изявите и на двата тима получаваха заслужени овации от момичешките отбори, които щяха да излязат след тях на терена.

Момчетата на ЦСКА спечелиха своя двубой срещу учениците от 78 СОУ с 2:0 (25:19, 25:14). Въпреки че резултатът нямаше особено значение в случая, трябва да се отбележи, че за разлика от първия мач в Банкя, сега гостите поизмъчиха доста повече „червените”, като дори им водеха до средата и на двата гейма.
Момичетата на двата отбора пък не излъчиха победител, тъй като играха всички заедно. Малките „армейки”, водени от треньорката Мария Дукова, взеха първия гейм с 15:7, но после двата отбора се „омесиха”, като от двете страни на мрежата застанаха по 3 състезателки на ЦСКА и 3 на 78-о училище. Спечели отборът, воден от учителя в Банкя Павел Стефанов, който надигра този на Дукова с 15:12.


Накрая малките волейболисти се почерпиха с великденски лакомства.

Накрая всички се почерпиха с великденски козунаци, сладки и боядисани яйца и се разделиха с още по-голямо желание за волейболни изяви.

„Целта ни е да променим психиката и физиката на децата. Да започнат да обичат спорта и да стане една положителна симбиоза между образованието и спорта – коментира за Viasport.bg директорката на 78-о училище Весела Неделчева. - Като дългогодишен директор считам, че това е начинът да растат децата здрави, амбициозни и умни. Когато те имат като фондамент спорта, тази амбиция се формира там, но ще се отрази и на знанията им. Аз съм много благодарна да ДЮШ на ЦСКА в лицето на г-жа Верка Николова, на всички треньори и цялото ръководство на клуба, които ни приемат изключително радушно и интуитивно усещам, че от това сътрудничество ще излезе нещо много добро. Въпреки че сме в самото начало на съвместната ни работа, вече се усеща повишено спортно самочувствие у децата. Спортът започва да живее в тях и се надявам наистина това да промени тяхното съзнание. Ние въвеждаме спорт в училище още от първи клас – ще имам футбол и художествена гимнастика за най-малките, от трети клас започваме с волейбол, баскетбол. Днес даже имаме добра новина – отборът ни по футбол спечели градското училищно първенство, което много ни радва”, допълни г-жа Неделчева.


Г-жа Неделчева (вдясно) благодаря на цялото ръководство на ЦСКА за радушния прием.

„Искам днешният ни турнир да бъде пример за всички клубове, които развиват волейбола, за това, че съвместната работа с училищата е най-добрият път за намиране и селектиране на талантите – обяви Верка Николова, шефка на женското направление в ЦСКА и ръководител на детско-юношесктото към федерацията. -  Не може да чакаме децата от училищата да дойдат в клубовете ни – напротив, ние трябва да отидем при тях. Трябва да помогнем на такива училища, които имат спортна насоченост, да научат още от малки децата, методически правилно да ги подготвят за по-доброти им израстване в спорта”, допълни тя.

Г-жа Николова сподели възхищението си от спортната база, с която разполага, съвестно поддържа и използва  пълноценно училището в Банкя. За в бъдеще чудесните условия в 78 СОУ ще бъдат ползвани и от отборите на ЦСКА за съвместни тренировки и мачове с учениците от школото.

Фотогалерия от днешния празник - ТУК


Коментари
Betway