Джесика и Аби още се борят с океаните

Ветроходство
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 17/03/2010 22:00

Самоотвержена борба с природните стихии, надпревара с времето и самотен живот сред океана, това е ежедневието на двете тийнейджърки Джесика Уотсън (Австралия, на снимката) и Аби Съндърланд (САЩ) - деца на известни фамилии яхтсмени, които, както вече ви информирахме преди време, се впуснаха в самостоятелни околосветски пътешествия, за да докажат на света, коя е най-младата девойка, обиколила Земята в такова плаване.

И двете млади авантюристки, които са само по на 16 години, пренебрегват трудностите и съпътстващите опасности, като напредват упорито по своите маршрути. В надпреварата с времето и изминатите мили, в разстояние само на една седмица съперничките успяха да запишат своеобразно закръгляне на дните, прекарани в океана. На 18 март австралийката Джесика Уотсън направи 5 месеца от началото на самотното си пътуване с яхтата си "Лейди Пинк", като измина 2/3 от начертания маршрут. Преди ден пък конкурентката й  Аби Съндърланд отбеляза 2 месеца, откакто е във водата със своята лодка "Диви очи", тъй като нейното стартиране от Калифорния бе отлагано на два пъти поради технически причини.

 


Джесика Уотсън. Снимки: Интернет

Австралийската фурия Джесика първа се впусна в надпреварата, като отпътува от Сидни Харбър на изток, мина през Тихия океан, през нос Хорн, Атлантическия океан и навлезе в Индийския. За това време тя пропътува 17 250 мили, като преживя ужасни бури и вълнения и се бори с различни природни стихии. Смелата тийнейджърка е вече сравнително близо до края на  пътуването си, като до финиширане в родното й място по нейни преценки остава около месец и половина време. В момента тя е в Индийския океан, на 3 седмици път от нос Лийюин, който е най-югозападната точка на Австралия.

150-те дни на смелост и борба в океана станаха причина тя да получи официално признание и уважение от държавната власт в Австралия. В специално изказване пред парламента един от сенаторите Петер Слипер описа Джесика Уотсън като "авантюрист, мечтател и новатор, който е извор за вдъхновение за младите хора".  Политикът подчерта, че младото момиче е от хората, които не се страхуват да се впускат в нови начинания и да прокарват нови идеи, които служат за пример и подражание на младежта по целия свят. "Джесика може да се гордее, че я причисляваме към тези ценни за обществото хора. Искам официално да я поздравя за това, което прави и което е направила до сега и всички с нетърпение очакваме триумфалното й завръщане у дома", заяви от трибуната на парламента Петер Слипер.

Междувременно за отпразнуване на 150-ия си ден във водната шир Джесика Уотсън получи и друг много ценен подарък за нея като личност - разговор с капитана на един от най-известните и скъпи круизни кораби "Куин Мери-2". Огромният плавателен съд се намираше в съседство в Индийския океан, като с близо 2000 пътници на борда бе поел от западното крайбрежие на Австралия в посока на остров Мавриций. "За мен бе огромно удоволствие да си поговоря с капитана на известния круиз Ник Бейтс. Той ми пожела безпрепятствено завършване на обиколката ми, което беше много мило от негова страна. След това получих и поздравления от всички пасажери", пише в блога си младата австралийка. Тя споделя своите вълнения от наближаването на родния си континент. "Въпреки че съм по средата на Индийския океан, графиката на картата сочи, че съм по-близо до нос Лийюин, отколкото до Иглен нос в Южна Африка. Но аз всеки ден си казвам, че трябва да се стегна, защото все пак има още дълъг път да извървя до дома".


И докато Джесика Уотсън вече предвкусва радостта си от успешното завършване на обиколката, нейната главна съперничка за титлата "най-млада околосветска мореплавателка" - Аби Съндърланд,  още не е достигнала до средата на своето пътуване. Съвсем скоро тя отбеляза 2 месеца откакто е във водата, а нейните очаквания за продължителността на околосветското й плаване са между 150 и 170 дни - или казано по друг начин американското момиче се надява да бъде по-бърза от своята съперничка.


Аби Съндърланд. Снимки:abbysunderland.com

А обстоятелствата и късметът за сега са в нейна полза. За 40 дена без особени проблеми Аби Съндърланд, която се отправи на юг от Калифорния, успя да прекоси екватора в Тихия океан и пое към нос Хорн - най-южната точка на Чили. В момента тя се намира на около 1200 мили от него. За това време тя преживя само дъждовни дни, ветрове и силни вълнения, като бурите и природните стихии оставаха в нейната периферия.

Ръка за ръка с късмета, американската тийнейджърка, плаваща успоредно (но за нейна радост не толкова близо) до бреговете на Чили, научи от разтревожените си родителите и хилядите си приятели, следящи  в интернет нейното пътуване, за ужасното земетресение, разтърсило брега на Чили в края на февруари. Също така от бреговата охрана тя разбра, че се намира в рисковата зона на последвалото цунами, което обаче за щастие не стигна до нея. Ежедневието на Аби в океана се изпълва от стремежа за подобряване на изминатите мили (наскоро тя отбеляза отличното постижение от 200 мили на ден) и рутинното занимание с оборудването на лодката за избягването на скуката и самотата.Тъй като единственото, което я тревожи напоследък са падащите температури около  нос Хорн (в последните дни - до 12-14 градуса през деня), блоговете й са изпълнени с разсъждения за времето и красотата на океана. Затова Аби отделя и много време да отговори на въпроси на свои фенове. "Околосветското пътуване е 85 % скука, 10 % борба и 5 % ужас - това са разсъжденията на баща ми за плаването, които аз напълно подкрепям", пише в блога си амбициозната девойка. На запитвания дали се страхува от опасностите в океана и специално как се справя с досадата от самотата тя пише: "Нито ме е страх- обучена съм прекрасно за справяне с всички трудности във водата, нито се смущавам от самотните дни - не ги усещам като такива. Умелото водене на лодката изисква постоянното ми внимание и ме ангажира в по-голямата част от денонощието. А когато е студено и дъждовно, както напоследък - времето е идеално  и за други дейности, като четенето на книга и горещ шоколад".

Така двете безстрашни мореплавателки и конкурентки успешно осъществяват своите намерения по пътя на славата, а "Виа спорт" ще продължава да ви информира за по-нататъшния развой на събитията.


Коментари