Благой посвети титлата по бокс на баща си

Бокс
Добави в Svejo
    Viasport 02/07/2012 17:47
Благой посвети титлата по бокс на баща си

16-годишният Благой Найденов, който стана европейски шампион по бокс за юноши, посвети успеха на своя баща Борис, който бил запален фен на този спорт.

Благой спечели единствения златен медал за България от завършилото в зала „Универсиада” първенство, като на финала в категория до 80 кг бе повече от убедителен срещу Уладзимир Цитоу (Блрс)
. „Освен на себе си и на моите треньори, голяма част от заслугата за титлата е на баща ми. Той ме насърчава и ме подкрепя във всичко - заяви Благой. - Радвам се, че станах шампион. Чувството да слушаш националния химн е невероятно. Гордея се с това.”

За Благой всъщност това не е първи медал от европейско първенство. През 2010 г. той също стига до финала, но губи в спора за титлата при по-малките. На миналогодишния шампионат на Стария континент пък не успява да стигне до медалите. „Сега направих по-силна подготовка и с повече желание и хъс, нещата се получиха”, допълва Найденов.

Той започнал с бокса едва преди 4 години. Запалил се сам по този мъжки спорт. Излизайки от банята с метната през врата кърпа, Благой казал на баща си „Аз съм Майк Тайсън!”. Тогава татко му започнал да му разказва за бокса. Споделил му, че това е много труден спорт, който изисква много усилия. Самият Борис Найденов не е тренирал бокс, но имал много приятели боксьори и разбира доста от този спорт. Завел сина си първо в клуб Септември, където Благой направил първите си удари. После момчето се преместило да тренира в Славия, където и досега се подготвя при личния си треньор Аспарух Георгиев.

Напук на всички твърдения, че „боксьорите са прости”, Благой се справя повече от успешно в училище. Той завърши с Много добър 9-и клас в 79 СОУ „Индира Ганди” в столичния ж.к. „Люлин”. „Трудно ми е с многото отсъствия, но пък учителите ми знаят, че съм спортист и ме разбират”, откровено е момчето.

Като всеки състезател, се интересува и от други спортове. Въпреки че неговото европейско съвпадна с развръзката на футболния шампионат в Полша и Украйна, Найденов успял да проследи някои от мачовете и най-вече финала между Испания и Италия, който за щастие бе ден след неговия финал.

 

Макар да обича да излиза с приятели, Благой все пак пази режим. Доскоро му се налагало да сваля и килограми за по-леката категория, в която боксирал, но сега при 80-килограмовите се чувства по-спокоен. Ходи и по дискотеки, когато е в почивка, но винаги гледа да не прекалява.

Сега на младия ни боксьор му предстои заслужена почивка. От септември обаче вместо да започне училище в 10-и клас, той ще трябва отново да е на лагер с националния отбор, тъй като догодина има световно първенство, а след това и младежка олимпиада. „Ще тренирам още повече. Имам амбицията да продължавам напред и да гледам към следващата олимпиада в Рио де Жанейро”, завърши Благой Найденов. Може би в синхрон с татуировката, която е направил над дясната си длан – Veni, vidi, vici (от латински – дойдох, видях, победих)....


Коментари