Бетина Темелкова мечтае за олимпийския връх

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 03/07/2012 08:45
Бетина Темелкова мечтае за олимпийския връх

Бетина Темелкова е на 15 г., от Сливен. От 6 години насам се занимава с джудо, а преди около месец покори Европа, ставайки шампионка в категория до 48 кг от първенството за кадети в Бар, Черно гора.

В залата я завел баща й Венцислав Темелков, който на младини също се занимавал с джудо. Неговият брат – Лъчезар Темелков, пък в момента е изпълнителен директор на младия, но много успешен клуб по джудо Ставен (Сливен).

Освен титлата, Бети може да се похвали с победа в турнира от Европейската купа и 2 бронзови медала от същата верига само от началото на сезона. Преди това има злато и от турнир от Световна купа за нейната възраст в Турция, както и от детски олимпийски фестивал и балкански игри, няколко пъти е и републиканска шампионка.


Питаме я какво най-много й харесва в джудото, а тя казва: „То всичко ми харесва!” Понякога физическите натоварвания й идват в повече, но няма как да е иначе, след като тренира всеки ден по два пъти. През учебната година запълва времето между заниманията и с учение. За изненада на всички, Бети казва, че любимият й предмет в училище е математиката. Не обича обаче химията. Тази година завършила 8-ми клас с Отличен 5,70.

Бети е плод на клубната ни политика за развитие на млади спортисти – сподели Лъчезар Темелков. - Ставен съществува само от 3 години, но се стараем да правим всичко на изключително високо ниво. Годишно имаме по 7-8 лагера в чужбина. Тренираме в Австрия, в Турция и други европейски страни, както и техни представители ни гостуват в Сливен. Освен с Бетина, можем да се похвалим и с европейски шампион за младежи до 23 г. и с единствения олимпиец при мъжете - Мартин Иванов. Зад нас стои фирмата Ставен, благодарение на която осигуряваме на децата необходимия тренировъчен режим”, допълни изпълнителният директор на клуба.

Именно Мартин пък е един от треньорите на Бетина в Сливен. Той се занимавал с нея, докато се борел за квота за Лондон. Сега вече е съсредоточен в подготовката си за олимпиадата и е изоставил треньорската си дейност, но е убеден, че бъдещето е пред младата Темелкова. „Искам да й кажа да тренира яко, че догодина й предстои световно първенство и младежка олимпиада, така че въобще да не се отпуска”, надъхва я Иванов.

 Чичото Лъчо Темелков пък е убеден, че Бетина ще стигне до следващата олимпиада – в Рио де Жанейро през 2016 г. Той се надява, че с титлата от европейското талантливата ни джудистка от догодина ще започне да получава държавно финансиране по олимпийска подготовка, за да има още по-голямо развитие най-вече с осигуряване на силни спаринг партньори.

„Ще дам всичко от себе си, колкото години е необходимо, само и само да се кача най-горе – на олимпийския връх”, категорична е самата Бетина Темелкова.


Коментари
Betway