Петя Баракова: Волейболът ми е на сърцето

Волейбол
Добави в Svejo
    BGvolleyball.com 07/08/2012 17:32
Петя Баракова: Волейболът ми е на сърцето

Младата разпределителка на Левски Волей (София) Петя Баракова е единствената състезателка от девическия национален отбор (старша възраст), която бе повикана за подготовка от Марчело Абонданца при жените в началото на този сезон. Тренировъчният процес под ръководството на италианския специалист обаче не можа да продължи по-дълго, тъй като Петя имаше ангажименти с девойките за Европейска квалификация в Габрово (12-14 юли), на която нашите момичета се класираха за шампионата на Стария континент през август в Турция. В момента тимът ни продължава с подготовка вече за участието на Евроволей 2012, което започва в средата на август в Анкара.
Самата повиквателна за женския представителен тим обаче изпълни младото момиче с гордост и доведе до желание за още по-голямо развитие. А естествено стремежите й са насочени към това да бъде част от държавния ни тим в близко бъдеще.

ПЪРВИ СТЪПКИ

Насочването към волейбола за Петя не е случайно. Нейните родители са играли волейбол, но без да стигнат до професионалното му измерение. Любовта им към играта обаче остава, а още от първи клас майката започва да въвежда дъщеря си в началните стъпки на този спорт и да я учи на основни елементи. Живеят в село, близо до Пазарджик. Затова най-логично започва да тренира във ВК Хебър през 2005 година. Първата й треньорка е Мария Вълчева, при която е 2 години. Впоследствие я поема Надка Деньова. Петя има качества, желание за тренировки и започва да се откроява. Развитието й не остава незабелязано, като я взимат в Левски Волей (София) и девическия национален отбор (младша възраст). През 2010 година Петя Баракова е вече част от „синия” клуб.

 

Човекът, който я привлича в Левски е бившата капитанка на женския национален отбор - разпределителката Любка Дебърлиева. През сезона 2010/2011 година поради контузия Дебърлиева става треньорка на тима, като започва да събира перспективни състезателки от цялата страна, а една от тях е Петя. Лично Дебърлиева отива при родителите на момичето в Пазарджик, за да уговори с тях идването на волейболистката в София.ЖИВОТ В СТОЛИЦАТА

Петя идва в София на 15 години. Признава, че промяната й се е отразила негативно и й е било доста трудно в началото. Напуска Пазарджик и семейството си обаче заради своето развитие, но се решава на това едва, след като е подкрепена от родителите си. В случая обаче Петя има късмет да е заедно със своята най-добра приятелка и съотборничка от Хебър Кристина Якимова, която също попада в полезрението на Любка Дебърлиева.

„Кристина е най-добрата ми приятелка и човекът, на който най-много разчитам”, разказва Петя. Живее в Младост в апартамент на Левски, заедно с Кристина и още две момичета от отбора на „сините”. „Не е лесно, но се справяме. Много е важно, когато си далеч от семейството да имаш добър приятел до себе си”, откровена е състезателката.

От Левски осигуряват финанси за храна на момичетата по един път на ден. Вечер те се оправят сами. „Обичаш ли да готвиш?”, провокативен въпрос, на който тя отвръща с усмивка: „Не много. Не се получава, затова... Все пак вечер ние се опитваме да готвим  понякога. Май Кристина се справя най-добре”, разкрива волейболистката. А кой чисти? „Аааа, всички заедно чистим”, категорична е състезателката. Организираме се и в апартамента всичко е в ред”.

Четири различни характера на едно място, но съотборничките се разбират добре. „Като цяло съм много положителен човек”, обрисува себе си Петя. Гледам винаги положително на нещата и се стремя да бъда оптимист. Помагам на приятелите ми, когато имат нужда и се надявам на същото от тяхна страна”.

РАЗПРЕДЕЛИТЕЛСКИЯТ ПОСТ - ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОСТ

Някои обичат да нападат. Други пък да определят ритъма и начина на играта. Петя е от вторите, като още от началото започва да се готви за разпределител. „Още като започнах да тренирам, треньорката ми каза, че да си разпределител е нещо различно и много хубаво. Всъщност тя реши да ме прави разпределител, предначерта моя път. На мен пък ми хареса и реших, че ще стана плеймейкър”, разказва Петя. „Предимството да играеш на този пост е, че ти определяш играта. Ти владееш ситуацията, контролираш нещата”, заявява с гордост младата разпределителка.
Дали обича да контролира нещата? „Да, определено”, признава тя.

 КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА - ПОВЕЧЕ ОТГОВОРНОСТ

Това, че обича да контролира в никакъв случай обаче не повлиява на капитанските й функции при девойките старша на Левски Волей, чрез които евентуално да налага свое мнение. „С отбора в Левски не се държа капитански. Всички сме равни. Това, че имам капитанска лента, за мен не означава, че съм нещо повече от другите. Означава само повече отговорност”, заявява Петя. „За арбитър също не ме търсят . Ние сме много сплотен колектив в Левски и нямаме разногласия”. А на въпроса дали е властна, първо се замисля: „Не много. Малко”, признава с усмивка.

ВОЛЕЙБОЛЪТ - ОСНОВНА ЦЕЛ В ЖИВОТА

„Волейболът ми е на сърцето. Друго в момента не съществува за мен. Свободно време нямам. Времето ми е разпределено между училище, клубни ангажименти и националния отбор. Мога да кажа, че почти цялото си време прекарвам в залата”, разказва младата състезателка. Тя е само на 18 години, като има още една година до завършване на училище. Засега всичко в живота й е концентрирано само върху нейното развитие като добра състезателка. Стреми се повече към залата и тренировки, отколкото към други неща, като професионалното й израстване е основна цел на този етап от живота й.

НАЦИОНАЛЕН ОТБОР


„Всички много искаме да се представим добре на Европейското първенство през тази година. Ще дадем най-доброто от себе си да го постигнем”, това бяха думите на разпределителката на националките (старша възраст) след успешната квалификация в Габрово. „Много работихме, за да бъдем сред най-добрите отбори на Стария континент тази година. Само малко не ни достигна да направим това още в Словакия, където един гейм ни остави на второ място и не взехме квота. Сега го направихме в Габрово и сме много щастливи. Надявам се да продължаваме успешно напред”, допълва националката.


Автор: Ани Колева, BGvolleyball.com


Коментари
Betway