„Лъвчетата” на Левски показаха характер

Баскетбол
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 18/04/2010 22:19
„Лъвчетата” на Левски показаха характер
Представете си, че сте в джунглата и наблюдавате борбата на няколко малки лъвчета от различни семейства, оставени от своите родители сами да се домогнат до храната си. Че някой им е подхвърлил къс прясно месо и малките зверчета се впускат в ожесточени битки, за да се докопат до него.

Подобна гледка, само че с човешки същества, можеше да се види този уикенд в столичната зала „Универсиада”. Парчето месо бе заменено от баскетболна топка, подхвърлена на малчуганите от няколко софийски училища от БК Левски.

 

Събитието бе пролетният турнир по баскетбол, наречен много сполучливо „Лъвчетата на Левски”. Над 180 деца от 7 училища, обхванати от програмата на „синия” клуб се впуснаха в шеметна надпревара, за да определят победителите в две възрастови групи – първи-втори и трети-четвърти клас. След 8 мача във всяка една от тях, шампионите станаха известни и това са възпитаниците на 42 ОУ „Хаджи Димитър” при по-малките, и тези на 54 СОУ „Св. Иван Рилски” при по-големите.


Момчетата от 54 ОУ и техният треньор позират с купите.
Снимка: Виа Спорт

В случая обаче

не първенците бяха от най-голямо значение

По-важното бе, че децата получиха шанс за подобна изява; че се забавляваха много; че се почувстваха големи баскетболни звезди (макар и за един ден); че се запалиха по този спорт и че си тръгнаха от залата удовлетворени и убедени, че ще се върнат пак.
Облечени в пъстри екипи в жълто и лилаво, те носеха гордо на гърдите си надписа „I love this game!” и повечето от тях сигурно няма да го забравят за дълго време.
Ентусиазмът и желанието за изява на малчуганите бяха толкова големи, че най-честата фраза, която можеше да се чуе около тях бе: „Нека аз!”, съпроводена с характерните за малките ученици вдигнати ръце като в клас. И още преди треньорите да са ги посочили за смяна или за нещо друго, те вече бяха

готови да се изстрелят от място

като пършинги. Разбира се, не липсваха и сръдни, които най-често идваха след изваждането им от игра. И ако имаше нещо почти невъзможно в цялото мероприятие, то бе да се укротят тези разярена лъвчета, които не спираха да търчат из залата, дори когато техният отбор не играе. В желанието си да се изявят някои дори нахлуваха с топка в ръка на опразненото от играещите отбори поле по време на самия мач. Други пък не чуваха кога им се свири край на полувремето или просто не искаха да напуснат терена.
„Много ми харесва баскетболът, играя с желание и винаги искам да тренирам”, споделя 10-годишният Калоян Александров, докато загрява за финалния мач на неговото 54 ОУ. „Баскетболът ми харесва за развитие на мускулите и за развлечение”, допълва пък Микаел Коцев, който посещава тренировките вече трета година. Още не успели да се изкажат, и ето че двамата бързо са заобиколени от всичките си съотборници, изгарящи от нетърпение да дойде и техният ред да се представят. Всяко момче иска да покаже, че е по-добро от другото и така годините, прекарани в салона или залата нарастват при всеки следващ, както и броят на тренировките за седмица.

„Вече трети месец, откакто сме включени в програмата и се занимаваме с децата с баскетбол – споделя и техният учител и треньор в 54 ОУ Бранислав Милачич. За късмет на децата той е професионален треньор от голямата сръбска школа. Идва от Ниш преди години и се установява в София. – Много е добра инициативата на Левски, това е пътят за намираме на таланти. Ние тренираме по 2 пъти на седмица, но имаме проблем с намирането на свободни часове за занимания. Лошото е, че в училище не можем да се събираме в събота и неделя и не ни стигат часовете. Децата са много запалени, за съжаление обаче

родителите им не са толкова заинтересовани

Ако те помагаха повече, щяхме да създадем и по-добра организация”, допълва той.
А работата на специалист веднага си проличава още с приучаването на малките немирници да седят на резервната скамейка по време на мача или с поздравяването на съперника след него.
На подобна професионална грижа са поверени и възпитаниците от 78 СОУ „Христо Смирненски”, нищо че не успяха да стигнат до медалите в турнира. Тяхната треньорка Калинка Донева е бивш капитан на Доростол (Силистра) и въпреки че е начална учителка и се грижи за ограмотяването на първокласниците, не може да се раздели с голямата си любов към баскетбола. „Има огромен интерес към заниманията. Проблемът обаче е, че

не смогваме с графика за тренировки

въпреки че училището ни разполага с два физкултурни салона – казва тя. – Не отказвам и на момичетата, които също много искат да се занимават с баскетбол. Сега разбирам, че от есента ще можем да сформираме и отбори от момичета. Работим много добре и сме много благодарни на Левски за всичко, което прави за децата”, допълни Донева. Едно от децата й – Венямин Яковнив, пък е сериозен състезател по тенис като тренира редовно в ТК Банкя. „Баскетболът е втората му страст и е много щастлив, че може да играе в училище”, споделя леля му Цвета Вълчева, която се е ангажирала с неговата физическа подготовка.

Колкото и куриозно да звучи, най-ощетени (ако въобще има такива) от цялата надпревара бяха децата от школата на клуба. Възпитаниците на треньора Румен Пейчев загубиха и двата си мача и не успяха да се намесят в разпределението на отличията. „Те са от по-малката възраст – имаше 8 и 10-годишни момчета – обясни наставникът им. – Освен това сме дали най-добрите се момчета да се състезават за своите училищни отбори и затова така се получи. Не обаче най-важно е дали ние сме победили или не. По-хубавото е, че се получи такъв празник”, допълни специалистът.
За спомен от турнира всички участници си тръгнаха с фланелки и шапки с логото на Левски, за победителите имаше специално изработени купи, а за техните подгласници – ключодържатели и топки, осигурени от официалния вносител на Nike за България – Елмек.Ивайло Равуцов, технически директор и треньор в Левски:

На есен ще сформираме отбори и за момичета


- Г-н Равуцов, доволни ли сте от турнира?
- Да, много сме доволни. Това тук бяха отборите, които са преминали през елиминации. Получи се добър турнир, тъй като участниците в него бяха почти равностойни, нямаше голяма разлика в нивото на подготовка на децата и станаха оспорвани мачове.

 

- По всичко личи, че и децата са доволни от това, което се случва на терена…
- Да, така е. Може би недостатък е, че не сложихме малките кошове. Но такава беше изричната молба на преподаватели и деца да играят в голямата зала, на големите кошове – просто се радват да се докоснат до това, което правят батковците.

- А те на какви кошове тренират?
- Имат си ниски кошове за мини баскетбол и е нормално да тренират на такива.


- Оттук насетне как ще продължи сезонът за тези деца? Ще има ли занимания и през лятната ваканция?
- Ще работим индивидуално с всяко училище. Зависи от всяко едно от тях как ще си реши въпроса с базата за лятото. Ако е възможно да ни подсигури салон и по време на ваканциите, ще сформираме групи и децата ще се занимават и тогава. Идеята ни е заниманието с баскетбол наистина да е целогодишно, защото иначе се губи пламъкът в тях да играят.


- Ще има ли и други такива турнири за тази учебна година?
- Искаме периодично да провеждаме такива турнири. Ще се постараем да направим следващия подобен турнир през есента, преди началото на другата учебна година. Трябва да сме реалисти - през лятото е много трудно децата да се съберат.

- Могат ли тези турнири да прераснат в между училищно състезание за цяла София?
- С подобна инициатива се е захванал БУБА Баскетбол. При нас тези турнири са само за училищата, които са включени в нашата ученическа школа. Всъщност с тях ние проверяваме нивото на подготовка на нашите деца, виждаме как е работено с тях. Това е идеята – да ги събираме през няколко месеца и самите деца да виждат до къде са стигнали спрямо връстниците си, а и треньорите да се ориентират как се движат в сравнение с останалите.


- До къде стигна идеята на Левски и Велдер груп за развитие и на женското направление?

- Вече е обявено официално, че от догодина ще развиваме и женско направление, така че от есента започваме сформирането и на отбори за момичета по училищата.


СТАТИСТИКА
Участници 1-2 клас:
60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”
119 СОУ „Акад. Арнаудов”
199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов”
42 ОУ „Хаджи Димитър”
78 СОУ „Христо Смирненски”

Резултати: 60 ОУ – 199 ОУ 16:0, 119 ОУ (І) – 78 СОУ 22:0, 199 ОУ – 42 ОУ 0:26, 78 СОУ – 119 СОУ (ІІ) 4:2, 42 ОУ – 60 ОУ 16:5, 119 ОУ (ІІ) – 119 ОУ (І) 2:16.
Мач за трето място: 60 ОУ – 78 ОУ
Мач за първо място: 42 ОУ – 119 СОУ (І)

Класиране:

1.    42 ОУ
2.    119 СОУ (І)
3.    60 ОУ
4.    78 ОУ

Участници 3-4 клас:
78 СОУ „Христо Смирненски”
105 СОУ „Атанас Далчев”
199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов”
42 ОУ „Хаджи Димитър”
54 СОУ „Св. Иван Рилски”
Левски

Резултати
: 78 СОУ – 199 ОУ 5:10, 105 СОУ – 54 ОУ 8:20, 199 ОУ – 42 ОУ 4:6, 54 СОУ – Левски 16:2, 42 ОУ – 78 СОУ 10:4, Левски – 105 СОУ 2:12.
Мач за трето място: 199 ОУ – 105 СОУ 5:4.
Мач за първо място: 42 ОУ – 54 СОУ 2:15.

Класиране:
1.    54 СОУ
2.    42 ОУ
3.    199 ОУ
4.    105 СОУ

Още снимки от турнира – ТУК.


Коментари
Betway