Момичето, което отказа олимпиадата в Лондон

Стрелба с лък
Добави в Svejo
    13/08/2012 09:25
Момичето, което отказа олимпиадата в Лондон

Добромира Данаилова е единствената българска спортистка, която съзнателно се отказа от участие на игрите в Лондон. Момичето, което през октомври ще навърши 17 години, предпочете да завърши училище вместо да гони олимпийска виза в стрелбата с лък и заради спортната кариера да повтаря класа.

2012 г. започна ударно за състезателката по стрелба с лък. Добромира спечели европейската купа при кадетките до 17 г. на първенството в Хърватия през май. През юли чаровната тийнейджърка от Велико Търново завърши осма на европейското първенство в Дания и така удържа първото място в крайното класиране от Европейската купа за сезона в дисциплината 2 х 60 м.

Решението да не участва в олимпийската квалификация Доби взима заедно с родителите си Иванка и Йордан Данаилови, въпреки че има големи шансове да представя България на най-големия спортен форум. „Това беше общ избор на тримата, защото отсъствах много през учебната година. А когато течеше квалификацията за Лондон ми беше последният шанс да завърша нормално училище. Спортът е много важен за мене, но аз гледам и учението да върви ръка за ръка с кариерата. Уча в икономическа гимназия. Искам след време да се занимавам с нещо, което харесвам. От есента ще бъда в 11 клас. Много ми се искаше да стрелям в Лондон, но така се получиха нещата. Нямаше как. Но дано за следващите игри в Рио да дам всичко от себе си да бъда в много добра форма”, споделя момичето.
Майката на Добромира, която сега работи във фармацевтична компания, се е занимавала със спортна стрелба, но е спряла заради сериозен здравословен проблем. Бащата е шофьор по професия. Като дете Доби играе футбол, баскетбол и народни танци. Но открива таланта си в не много популярния у нас спорт – стрелба с лък. Започва да тренира преди шест години при Цветанка и Димитър Димитрови в клуб Велико Търново. После се мести в клуб Yotov Archery Academy, за да продължи развитието си на по-високо ниво. Неин личен треньор е Иван Йотов, който водеше националния отбор през миналата година. Доби стреля по три часа на ден, когато ходи на училище. А иначе тренира по 2 два часа сутрин и следобед. При това тийнейджърката получава напътствия от треньора си по интернет, а подготовката си води в собствената стая на три метра от мишената. Причината е в Йотов, който е много ангажиран в чужбина. Освен клуб той има и бизнес – търговия с екипировка за стрелба с лък. Наставникът се събира с възпитаничката си само на състезания. Тогава й прави настройки по лъка. Така мина последният състезателен сезон, при това доста успешно.

 

Доби с треньора си Иван Йотов (вляво) и единствения ни олимпиец в Лондон - Явор Христов.

Необичайния си начин на подготовка Добромира Данаилова описва така: „Имам си вкъщи щит и тренирам в апартамента. Много ми е трудно в училище, а нямам това време да ходя надалече да тренирам. По-удобно ми е да си почина след уроците и после да почна да стрелям. При нас е много важно да си изпълниш технично изстрела. Разбира се, хубаво е да имам и тренировки от дистанция. Намирам начин и за тях.”

Цялата екипировка - лък, рамене, мерници – националката получава от Българската федерация по стрелба с лък. Родителите на Доби също я подкрепят и помагат с каквото могат. Учителите и съучениците от великотърновската икономическа гимназия й се радват. Те са най-големите й фенове. Много от тях искат да изстрелят по някоя стрела от оръжието на Добромира, но тя не дава лъка си на начинаещи, за да не развалят настройките или да се наранят. Оставя ги само да го разглеждат. Носителката на Европейската купа не обича излишния риск. Признава, че за нищо на света няма да опита номера на Вилхелм Тел – да изпрати стрела в ябълка върху главата на човек. „И най-малкото трепване на ръката може да е фатално. Затова стрелям само в мишената и само за спорта.” През зимата състезанията се провеждат в зали на 18 метра, а през лятото и пролетта са на открито - стреля се от четири дистанции (от 30 до 90 метра) или в дисциплината 2 по 60 метра (за кадети) и 2 по 80 м (за мъже и жени).   

Данаилова и Георги Влаев са олимпийските ни надежди за Рио.


Сега младата състезателка е в двуседмична почивка – събира тен на плажа във Варна. Ще посети до края на август и роднините на село. А от септември ще се хвърли отново в тренировките, като ще продължи да учи също така прилежно по своята специалност „икономическа информатика”.


Коментари