Якимов със специална награда в Белоградчик

Планинско колоездене
Добави в Svejo
    Viasport 09/09/2012 08:34
Якимов със специална награда в Белоградчик

Иван Мухтаров от Казанлък завърши първи при юношите на първото състезание по планинско колоездене в Белоградчик.

След него се нареди 13-годишният Невен Якимов (на снимката) от Белоградчик, който показа завиден дух и характер и организаторите на състезанието му присъдиха голямата награда - алуминиево колело "Крос", осигурено основния спонсор на състезанието - производителя на велосипеди "Крос" от гр. Видин.
Купата и златен медал в категорията елит мъже взе Борис Киряков с време 2.39 ч., следван от Илия Илиев и Юлиан Йорданов.

Победителят при мъжете Борис Киряков с купата. Снимки: организаторите


Красимир Гуцов от София се класира първи в категорията мъже хоби, следван от местните Венцислав Цветанов и Евтим Стефанов.

Събитието бе организирано от новоучредения Велоклуб Скала (Белоградчик), Велоклуб Герак (Враца) и Агенция за регионално развитие и Бизнес център - Видин със съдействието на Община Белоградчик и РПУ-Белоградчик.

Трасето с обща дължина от 30 км за състезаващите се във формат хоби и 40 км за елитните състезатели беше изключително интересно, почистено и добре обозначено с табели и специална маркирока. Въпреки това част от най-бързите състезатели се объркаха точно преди предпоследната контрола и минаха над крепостта вместо под нея, поради което бяха дисквалифицирани, но остават морални победители. Това са Тодор Ангелов с време 2:01 часа и Бойко Танчев и Васил Василев.

 Пътя на състезанието описваше няколко кръгчета около основния масив на прекрасните белоградчишки скали, които остават скрити от погледите на "обикновените" посетители на града и крепостта "Калето".
Стартът бе даден от кмета на Белоградчик - г-н Борис Николов в 9:45 ч. от площада и състезателите потеглиха по асфалта до крепостта, след което поеха по черен път и последва стръмно спускане, на което част от състезателите се претърколиха в къпинака, но продължиха напред. Маршрутът продължи по "пътя на времето", изобилстващ с невероятни гледки към спиращите дъха скали. Велосипедистите минаха покрай "Збеговете" - най-огромния и впечатляващ масив скали, разположен на около 13 км западно от Белоградчик, пуснаха пътеката до с. Праужда и по пътя обратно минаха покрай с. Извос и по стария път към Белоградчик през Субашин чешма.
Събитието се проведе в рамките на промоционалната обиколка, организирана по проект "Качи се на колело", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество България Сърбия.


Коментари