Борислава Ботушарова иска да е като Енен

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 09/09/2012 17:29
Борислава Ботушарова иска да е като Енен

Покрай успехите на Григор Димитров и Цветана Пиронкова интересът към тениса в България се увеличава. Все повече деца хващат ракетите с надеждата след години светът да говори за тях. Едно младо момиче уверено върви по стъпките на сестри Малееви и Цветана Пиронкова. Макар и само на 17 години Борислава Ботушарова спечели през март титлата в Държавното първенство за жени в зала, а преди два дни взе и тази на открито.


Борислава Ботушарова е родена на 28.11.1994 година и е считана за една от най-талантливите ни млади тенисистки. В изключително оспорван и конкурентен спорт като тениса тя вече умело се справя с предизвикателствата и дори печели турнири сред жените, въпреки крехката си възраст. Със силното си представяне през 2012-а година Ботушарова е на път да се утвърди в топ 1000 на световния тенис, а целта й до края на годината е да влезе сред първите 500 най-добри тенисистки на планетата.

 
"Откакто се помня все съм по кортовете. Дядо ми и майка ми са треньори. Леля ми също е била състезателка, така че нямаше как да не се занимавам с този спорт. В началото майка ми ме запали. Играех с всички групи, но не ми омръзваше. Започнах да се състезавам още на 7 години и винаги исках да побеждавам, а ако загубех плачех много," споделя Борислава.

Специалистите коментират, че тя има добри физически данни и успява с агресивния си стил на игра да доминира на корта над съперничките. Най-добрите й удари, на които тя разчита са сервисът и форхендът.

 "Считам, че съм универсален играч. Старая се да налагам моя стил на игра и на бъда агресивна срещу всеки противник. Винаги имам резервен вариант, ако нещата не ми се получават. Знаем, че съвременните тенисистки играят силово от задна линия и не използват разнообразието от удари, които тенисът като игра предлага. Така че аз и моят треньор наблягаме в момента на специфичните удари," споделя още младата състезателка.

Борислава признава, че й е трудно да осигурява финансово кариерата. Основно разчита на своите родители за пътувания в чужбина и екипировка. Има и спонсор в лицето на Стоян Илиев от MAXI, а през този година получи и финансова подкрепа от българския букмейкър „Еврофутбол” по програмата „Спортни таланти”.

"Моята мечта е да пробия в световния тенис и затова вече започнах да играя на турнири с наградни фондове от $10 000 и $25 000. Планирала съм тази година да вляза в топ 500," коментира Ботушарова, попитана каква е целта й за 2012-а.

Ботушарова е имала честта да се запознае с Жюстин Енен, която определя като своя любимка и идол. През 2011-а година Ботушарова провежда 15-дневен лагер в школата на Жюстин Енен в Белгия. Иначе тя се възхищава на Роджър Федерер. "От всяка една топ тенисистка може да научиш по нещо. Бих искала да притежавам борбеността на Азаренка, умната игра на Радванска и хъса на Вожняцки. Конкуренцията при жените е доста голяма, което гарантира постоянно повишаване нивото на игра и не смятам, че нивото е спаднало," обобщава Ботушарова.
Преди около месец Ботушарова тръгна от квалификациите  на турнира по тенис на твърди кортове в гръцкото градче Ретимно с награден фонд $10 000 и достигна до четвъртфиналите в основната схема, което е най-големият й успех при жените.

Със спечелените 4 точки за световната ранглиста тя отново прогресира в класацията и вече е на прага на това да влезе сред първите 1000 тенисистки в света.


По-сериозните успехи на Ботушарова до момента:
- Печели държавното първенство на открито за жени – 08.09.2012
- Печели държавното първенство в зала за жени - 04.03.2012
- Печели държавното първенство в зала до 18 години - 13.02.2012
- Печели силния тенис турнир за юноши и девойки до 18 г. "Дема Къп" - 12.08.2011
- Печели държавното първенство за юноши и девойки до 16 години "Девин Къп" - 11.06.2010
- Печели държавното първенство за юноши и девойки до 16 години - 25.01.2010


--------------------

Материалът е публикуван във в. „Животът днес”


Коментари