Shambhala Open Cup събира стотици байкъри

Планинско колоездене
Добави в Svejo
    Даниел Мечикян 27/04/2010 13:40
Shambhala Open Cup събира стотици байкъри
Рекорден брой сътезатели се очакват на 4-то издание на най-голямото маунтинбайк състезание на Балканите – Shambhala Open Cup.
“Колоезденето е един от най-масовто практикувани спортове у нас. Планинското колоездене пък е най-развиващата се част от велосипедния спорт”, така започна встъплението си Кристиан Драгошинов от РАМ Байкс. “Потвърждене за всичко това е и интересът към Shambhala Open Cup. До момента участие са потвърдили повече от 300 състезатели от 12 страни, а на старта се очакват близо 500”, добави Драгошинов.

От 29 април до 2 май в подножието на Стара планина край гр. Сопот състезателите ще премерят сили и майсторлък в единствения по рода си байк-парк със специално изградени трасета за планинско колоездене. Състезанието ще се провееде в три дисциплини – спускане, фор-крос и траял.

В спускането стартът е индивидуален по 4-километрово трасе с денивелация от над 800 м. кара се за време във формат, подобен на ски спусканията.

Фор-кросът е сравнително нова дисциплина, която се провежда във формат с групови стартове и елиминации. Състезателите са в групи по 4 и трябва да преминат сравнително късо трасе с много скокове и виражи.

В траяла колоездачите преминават изключително големи и трудни препятствия със серия от подскоци и завъртания, които изискват свръхчовешки баланс и концентрация. Препятствията са големи камъни, дънери варели, тракторни гуми, палета и т.н.

“Надявам се клубовете в страната да се увеличават и конкуренцията да се повиши. Това състезание е регистрирано като събитие Клас 2 в календара на Световния колоездачен съюз и ще бъде маблюдавано от комисар на UCI. Измерването е поверено на съдийската колегфия на Българския колоездачен съюз”, подчерта Свилен Стоилов, републикански шампион по планинско колоездене.


Повече информация на: www.shambhala-bikepark.com


Коментари
Още по темата