Кой ще е новият Данчо Йовчев?

Гимнастика
Добави в Svejo
    19/10/2012 13:36
Кой ще е новият Данчо Йовчев?

Кой ще бъде новият Данчо Йовчев за българската спортна гимнастика? Този въпрос е открит, защото в младежкия олимпийски отбор вече работят упорито двадесетина млади гимнастици. И с времето ще попълнят мъжкия национален тим.


 След олимпиадата в Лондон шефът на БФГ Йордан Йовчев и старши треньорът Красимир Дунев са още по-амбицирани да оставят наследници. Двамата млади управленци са в стихията си. Само искат от треньора на младежкия олимпийски отбор Димитър Митев и от старшията на девическия тим  Илко Гюров да дадат датите за лагери и всичко им се осигурява. Треньорите мислят само за работата си в залата. Ако има проблем, Данчо и Краси се заемат с него.

За националния отбор се работи в екип. Треньори в младежкото звено са още Даниел Шейтанов и Димитри Николов от Търговище, Антон Гръчки от Благоевград, Радослав Емилов от Пловдив, Здравко Куртев от ЦСКА, Илия Янев и Владимир Янев от Левски.


„Всички работим по единна методика”, разказва за Viasport.bg Димитър Митев, който освен старши треньор на младежкия олимпийски отбор е международен съдия и президент на русенския клуб Акро. „А момчетата са от 8 до 17-годишни.  Не чакаме 8-10- годишните таланти първо да се развият, а направо ги вкарваме в националния отбор и работим с тях по същата методика. Само че с по-лесни упражнения. Така се получава приемственост. Не се къса връзката между големите и малките. Този принцип сега се спазва в българската гимнастика. Той беше прекъснат през годините. Затова имаше спад. Създадохме олимпийско звено, което да попълни мъжкия национален отбор. Малките повтарят след батковците. Това дава голям резултат. Когато пред тебе работят сериозно големите и ти вървиш след тях. Ако ги отделиш, малките нямат пример и кого да прескачат. При нас системата е такава - влизаш направо при големите, ако можеш да ги събориш – ОК. Ако не успееш в България да се пребориш с големите, едва ли ще го направиш с гимнастиците в Европа и в света”, разсъждава Митев.


Най-малкият национал е 8-годишният Алекс Алекзандър. Той стана шампион на България тази година, като спечели многобоя при десетгодишните. „Аз ще стана следващият Данчо Йовчев”, казва без капка съмнение малкият гимнастик.  Алекс чете много книги и енциплопедии. Не си пада по игрите. Дори ходи по улиците и чете. Майка му се притеснява да не го блъсне кола. Много е умен.  


Владимир Тушев е на 14 години, а Светослав Стилиянов – на 15. Владко вече участва на европейското за младежи 2012 –а в Монпелие и даде втори оценки за отбора. Светльо му е конкуренция. Работят здраво и след две години вече ще бъдат на ниво. Едно от  тези момчета може да участва в младежките олимпийски игри в Нанджин, Китай, през 2014 г. Европейското първенство е квалификация за игрите. Трябва да се класират до 19-о място в Европа (участва по един състезател от държава).


Силно върви и братът на Владимир – Велико Тушев. Той стана втори в многобоя на турнира в Линц 2011 г. Дейвид Хъдълстон също е голям талант, който при това е смел и работлив. Негов треньор е Дамян Игнатов. В момента Дейвид е в Америка с майка си да уреждат документи. Бащата е американец, а майката  - българка.  Дейвид също е в отбора за европейското. Жалко, че е малък да участва на олимпийските игри.


Децата работят по 7-8 часа. Сутрин имат тренировка от 8 до 12 ч, втората е от 15 до 18,30 ч. Ако е хубаво времето, бягат на стадиона. Когато са на лагер, живеят в хотела към зала „Раковски”, независимо че много от тях са от София. Храна, спане, зала – всичко им е осигурено.


„Ние ги караме освен да тренират и да четат уроците си в свободното време. Вечер ги изпитваме по английски, физика... Така забелязах, че децата са много умни. Малко им обясняваш, те бързо схващат”, продължава разказа си Димитър Митев. „Но когато в залата му казваш да направи 10 опита на висилка, то иска само два. Защото има мазол, боли го. Стои, мисли, умува, бори се със себе си.  Останат ли в гимнастиката поне 7-8 години, децата стават гимнастици.  Лично аз не се притеснявам за игрите в Рио 2016 г.”


Данчо Йовчев и всички треньори следват една нова стратегия. „Целта ни е да подготвим момчетата  на определено ниво. Като трудност – оптималното, като изиграване – максималното. Изчислихме, че само от оценката за изпълнение можем да качим общата оценка на отбора с 15 точки. А това може да ни изкачи от 29-о място, което постигнахме на предишното световно, в първите 24. За следващата квалификация трябва да се класираме в топ 16, за да играем на тест ивента за олимпийските игри. Залагаме на изпълнението, а не на трудността. Другите се хвърлят на много трудна гимнастика и винаги падат. 

 

Тази стратегия използвахме за европейското в Монпелие и младежите станаха 12-и. При това Великов беше контузен. Специалистите останаха много изненадани от нашето 12-о място, защото в последните години не сме влизали изобщо и в двадесетицата. Те мислеха, че след Йовчев в България има потоп. Бяха смаяни. Питаха откъде сме извадили тези младежи. А всъщност ние вдигнахме кондицията и изчистихме техниката на изпълнение. Не заложихме на много трудни упражнения. Момчетата излязоха и си изиграха нещата. Допуснаха и грешки, но без тях най-много щяха да станат десети. А ако някой от момчетата може да направи и трудно, и перфектно изпълнение, то той ще се бори за финали”, разкрива Димитър Митев и вече знае, че новият Данчо Йовчев е един от тези момчета в залата. С времето много от тях ще покажат шампионски характер. Гимнастик се става в залата – 10 години по 3 часа на ден. Състезател се става със състезания.


Коментари