Не пускат Дамянова на европейско

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 20/10/2012 21:20
Не пускат Дамянова на европейско

В необичаен скандал бе замесена младата джудистка Борислава Дамянова, която на 25 октомври ще навърши 17 г. На нея й беше отказано да участва в европейското първенство по джудо до 23 г.


„Годината ми беше успешна, защото си изпълнихме плана. На европейското до 20 г. в Пореч (Хърватия) спечелих бронзов медал. Имам бронз и от Европейската купа. Световното по самбо в България не ни беше в плана, но като разбрахме за него, реших да играя и станах световна шампионка. Доста съм доволна. Имахме предвид  да участвам и на европейското по джудо до 23 г.

 

Но в последствие разбрахме, че треньорите на националния отбор Георги Георгиев и Свилен Скерлев не са ме включили в състава.  Дойде ми като гръм от ясно небе. За какво тренирам щом не мога да участвам на европейското?! Обидно ми е, защото имам успех този сезон и мисля, че съм заслужила да представям България на това състезание”, заяви специално за Viasport.bg Борислава Дамянова.


От три участия на европейски първенства Борислава има три медала, като миналия сезон стана европейска шампионка в кат. 44 кг, а този взе бронзов медал. На олимпийския фестивал в Трабзон донесе сребро. В момента е пета в европейската ранглиста. На международни турнири младата джудистка играе и в по-горната категория - 48 кг.

 

В единия ден участва на 44 кг, на другия – на 48 кг и се класира. Успешно се противопоставя на еврошампионката от 2010 г. в тази категория - Джулиана Савич (Сърбия) и вече два пъти я побеждава. Има опит при 48-килограмовите, а играе и в по-големи възрасти. Тази година Борислава Дамянова стана републиканска шампионка в три възрасти – до 20 г., до 23 г. и при жените.  


В момента треньорът и неин баща Емил Дамянов се бори за правото на Борислава да играе на Евро 2012 до 23 г. Дебатите се водят в треньорския съвет на Българската федерация по джудо. В категория 48 кг участва националката Маги Върбанова, въпреки че тя игра в кат. 53 кг на републиканското първенство. България има право и на втора състезателка. От федерацията отказват да пуснат Борислава, първо, защото била малка.

 

Следващият аргумент на БФД е, че няма пари. Емил Дамянов предлага да намери спонсор за нужните 2000 лева. Третият аргумент е, че не пускат Борислава, за да я съхранят, да запазят здравето й, защото тя е олимпийска надежда за игрите в Рио 2016 г. Проблемът е, че 17-годишната джудистка не е нито болна, нито травмирана.


„Стигна се до конфликт, въпреки че постоянно се говори как да запазим талантите”, коментира ситуацията майката на джудистката – Ани Дамянова. „Имам чувството, че е като наказание. Ако не беше донесла медал от първенството в нейната възраст, сигурно щеше да отиде на това до 23 г. В момента Борислава е в много добра физическа форма. Едно призово класиране ще й подобри и финансирането, ще мине в друга категория. Ако искат да израства и да бъде конкурентноспособна на игрите в Рио, трябва да я пускат на много състезания.”


На сцената се появи и втора претендентка – 15-годишната Бетина Темелкова. Тя е европейска шампионка в кат. 48 кг във възрастова група до 17 г. „Но тази състезателка на Сливен Еврохолд е с две години по-малка от Борислава, с по-малък опит и медали в кариерата. Сега се обмисля въпроса дали двете  да направят преборване.  Ние не се дърпаме от преборване, но от доста години в България не е правено подобно нещо. Друг парадокс е, че не знайно по каква причина Маги Върбанова се води титуляр. Тя не е донесла медал от европейски първенства.

 

Щом ще има преборване, нека и Върбанова да се включи. Но не са съгласни. Било смешно. А не е ли смешно да се бори с Борислава? В джудото само трима души са на олимпийска подготовка и моята дъщеря е една от тях. Вече трета седмица се води спора. Възможно е да се протака, за да се изпуснат всички срокове”, коментира още Ани Дамянова.


Коментари
Betway