Бранимира Цветанова: Искаме всяко дете да опита стрелба

Спортна стрелба
Добави в Svejo
    01/11/2012 14:09
Бранимира Цветанова: Искаме всяко дете да опита стрелба

Председателят на Стрелкови клуб Левски Бранимира Цветанова сподели за първи път пред читателите на viasport.bg за стратегията на клуба да приобщава масово децата към спорта.  Тя съобщи новината, че готви Таню Киряков за свой приемник, който до една година ще оглави Левски. Двукратният олимпийски шампион е решил, че вече е време да прекрати състезателната си кариера.

- Стрелкови клуб Левски от години акцентира върху детско-юношеския спорт. Какви изненади готвите от този сезон?

- Най-новото при нас са съботно-неделни курсове по стрелба за деца, които искат да се научат да стрелят за удоволствие. Заниманията на пистолет и на пушка на стрелбище „Гео Милев” ще започват всяка събота и неделя от 11 ч. , за да могат да се наспят децата и да дойдат бодри. Ако има интерес, ще го направим и следобяд. Таксата ще бъде 5 лева на урок, като децата не са длъжни да идват редовно.  Курсовете ще се водят от студенти от НСА, които са състезатели на Левски. Така и децата ще имат достъп до големия спорт, и студентите ще се научат как да работят с деца.

- Какъв е критерият за подбора на студентите?
- Избрали сме тези, които по някакъв начин вече са ни доказали, че имат интерес към работата с деца, че са много отговорни и сериозни.


- Защо точно по 5 лева на урок?
- Защото внучката ми плаща по 40 лева за урок по математика. Разбира се, математиката е по-важна от спортната стрелба. Да, осем пъти по-ниска цена. Просто родителят ще спести в неделя една кутия цигари и ще ги даде на детето си да тренира.


-    На каква възраст трябва да са децата, за да започнат да стрелят?
-    Минимумът е 10 години, за да имат укрепнал скелет.  Родителите трябва да подпишат декларация, че са съгласни децата им да тренират. Желателно е поне първият път лично да дойдат и да попълнят тази декларация. Защото законът за контрол на оръжията не допуска децата да тренират стрелба без съгласието на родителите. То не е и редно, наистина. Ние бяхме първия клуб, който вкара това задължително изискване в закона след като го прилагахме като вътрешно изискване от 6 години.

 Бранимира Цветанова- Какъв ще е ефектът от вашата инициатива?

- Това е една възможност децата да опитат без ангажимент. Досега, дори и по програмите на нашето министерство,  трябваше да идват редовно по точно определен график. Но ние сме наясно, че децата са заети много в училище. Не всички искат да стават големи спортисти. Просто им е забавно и интересно. Не само нашият клуб, но и всички останали, се увличахме от тунелното мислене: „щом не ставаш за големия спорт, бягай от тук”. Същевременно сме сдружение с нестопанска цел за обществена полза. Но въобще не мислехме какви ще са ползите на обществото. Гонитбата на медали не е единственото направление на нашата дейност. Обществото ще има по-голяма полза, ако много деца се занимават със спорт без ангажимент за точен график. Просто да опитат. Ако някои от тях се окаже, че имат интерес, ще се запишат не при помощник-треньорите, а при треньорите по стрелба и ще започнат редовни занимания. Може да влязат и в спортно училище, да станат шампиони. Но по-голяма част от децата искат да тренират само за удоволствие. Хора ни звънят и искат да доведат децата си в събота и в неделя. Точно затова ще стартираме тези съботно-неделни уроци.  - Каква е ролята на Таню Киряков в Левски след като вече няма да се състезава?

- Очаквам Киряков да ме замени на поста председател и започвам да го подготвям за това. Той все още не иска да е началник, не му се иска да поеме това бреме, но ще трябва. Киряков в момента е треньор в клуба, но му възлагам и административни задължения. Ето сега той се срещна със специалисти от Регионалната дирекция по заетостта и изясни какви са условията и как да кандидатстваме по проект за временна заетост на треньори. Този прокт ни дава възможност да назначим за помощник треньори млади хора, завършили спортно училище. Държавата ще им плаща шест месеца минимална работна заплата, но това е шанс за тези младежи. Защото треньорската професия се учи не толкова в спортната академия, колкото с практика. Това е страхотна възможност, без ние да изваждаме пари, да научим тези деца на занаята. Проблем на спортната стрелба в цяла България е, че няма млади треньори, няма къде да се развият. А за да стане човек треньор, трябва да започне отдолу – да събере дечицата, те да шумят, да правят бели, той да се опитва да ги успокои. Отначало ще бъде много ларж, после ужасно строг, за да се научи в крайна сметка къде е златната среда. Тази програма за заетост ни дава шанс да назначим тези млади хора. А те ще тръгнат по училищата да търсят деца. Ще го обявим и във фейсбук страницата на Левски, и на много други места.


- Има ли проблем с намирането на деца?
- Директорите не допускат треньорите в училище. Много ме изненада обяснението на този факт. Според системата за делегираните бюджети на училищата парите следват ученика. И директорите се опасяват, че тези, които тренират активно, може да напуснат тяхното училище и да се запишат в спортно. По този начин те ще загубят ученици и пари. А аз се чудех защо треньорите се приемат с неприязън. Много тъжно, но това е положението. 

   
- Стрелкови клуб Левски работи много с деца в неравностойно положение и с физически проблеми. Какво точно правите за тях?
- Ние основно се занимаваме с деца с физически проблеми и не само с деца. Направихме рампа на Герена за достъп на инвалидни колички и я открихме през септември. Наскоро приключихме един проект за хора с увреждания, който вървеше на „Гео Милев”.  Най-интересна за хората на инвалидни колички е стрелбата, защото в другите спортове те не могат да участват така пълноценно. Първо, защото могат да стрелят не от специални колички, а от собствените си, тренират заедно със здравите и така се интегрират с тях. По-големият проблем е, че тези хора не могат да излязат от домовете си и да дойдат до стрелбището. Вечно в главата ми е едно момче Огнян с мускулна дистрофия. Невероятно слънчево същество. Живее в квартал „Люлин-5” на шестия етаж. Той не би могъл без чужда помощ да излезе от къщи. Пращам трима състезатели с кола да го вземат, но това не може да става три пъти седмично.  Ако искаме наистина да интегрираме хората с увреждания Социалното министерство, Столична община и Министерство на спорта трябва с общи усилия да намерят начина. Това е огромен социален проблем. Имахме един Серафим. Дойде като ученик при нас. Сега завършва магистратура по информатика. Майка му казва: „Много искаме да сме по-редовни в тренировките, много му се стреля ,чувства се много добре, но ни е много трудно извеждането”. Майката сега се бори да стане социален асистент. Серафим тренира с удоволствие и ние виждаме, че има резултати.  

 - Каква система за тренировки ще е най-подходяща за деца и хора с увреждания?

- Абсурдно е да ги събираме в групи. Те трябва да могат да тренират, когато пожелаят в удобно за тях време. При това да могат да посещават занимания по различни спортове. Например да се въведат ваучери по стрелба, плуване или някакъв друг спорт. Ако се заинтересоват, пак ще дойдат. А клубът ще събира ваучерите и ще ги представя всеки месец във министреството. По този начин и ще се контролира програмата.


- Откъде ви дойде тази идея за ваучерите?

- Защото се включихме в сайта ДАЛАВЕРА.БГ за колективно пазаруване. Предложихме там уроци по стрелба и получихме много овации. Хората идват с ваучери и се получи. Миналата събота проведохме и турнир „Левски и приятели”. По регламент всяко дете, което тренира в клуба, трябваше да си доведе по двама приятели от 12 до 14 г., които не се занимават със стрелба. Така се събраха 14 отбора. Стреляха по една серия на пушка и на пистолет. Направихме отборно и индивидуално класиране. Стана чудесно състезание, което ще продължим да организираме. Защото все повече нови деца ще се пробват във спорта.
Сега предстои да направим и състезание между класовете в четири училища от квартал „Гео Милев” в района на стрелбището.  А после и турнир между училищата. Като тези състезания ще бъдат абсолютно безплатни за тях.

 


Коментари