Тежки изпитания пред волейболните отбори

Волейбол
Добави в Svejo
    Viasport 01/11/2012 19:56
Тежки изпитания пред волейболните отбори

Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Тодор Дапев (на снимката вдясно), който отговаря за подрастващите, направи превю за предстоящата 2013 г. относно международните участия на всички национални гарнитури. Ето неговото виждане за подготовката и очакванията на отборите:


През 2013 г. всички национални волейболни отбори от подрастващите имат натоварен международен календар. Основната задача е да защитим впечатляващото си представяне през последните години.

При най-малките момчета – прекадетите, сме шампиони от първата експериментална балканиада за тази възраст. На заседание на Балканската конфедерация през февруари 2013 г. се очаква състезанията за тази възраст да се приемат официално и да станат редовни. Така и момичетата – прекадетки, които тази година не участваха, ще се включат в международния календар. Преди балканиадите на двата отбора ще бъдат осигурени подготвителни лагери с няколко контролни срещи. Момчетата ще трябва да защитят титлата си, а от момичетата очакваме добро класиране при първата им поява на международен форум.

При кадетите нещата ще са на по-високо ниво. Те вече са балкански шампиони и им предстои поява на европейската сцена. През януари отборът, воден от Иван Халачев, ще пътува до Словакия за евроквалификация. В нашата група освен домакините са още отборите на Полша, Португалия, Англия и Израел. Финалите на първенството на Стария континент са през месец април, когато освен за европейската титла ще се спори и за визи за световното първенство в тази възраст. Финалите на шампионата на планетата са през месец август.


Момчетата вече показаха, че разполагат с необходимия потенциал да се справят успешно с новите за тях предизвикателстава. Отборът ще се събере за едномесечна подготовка в началото на декември. Предвиждаме съвместна подготовка в Анкара с националния отбор на Турция и участие на турнир заедно с отборите на домакините, Русия и евентуално Гърция.Българските кадети като балкански шампиони

На кадетките, които са бронзови медалистки от балканиадата, им предстои абсолютно същата програма. Тяхната евроквалификация през януари е в Словения, заедно с отборите на Словакия, Хърватска, Румъния и Израел. Кадетките бяха близо до финал на балканиадата, което ни дава надежди, че ни престоят положителни емоции на европейско и световно ниво.

Младежите на селекционера Мирослав Живков са безспорно най-успелият отбор сред подрастващите. Момчетата имат зад гърба си участия на две европейски и едно световно първенство. През 2013 година е последното им голямо състезание в тази възраст. През месец май им предстои световна квалификация и, ако спазят традицията, през август ще спорят за разпределението на медалите на световните финали.
Подготовката на отбора стартира един месец преди квалификацията, като лагерът задължително ще бъде придружен с контролни срещи и участие в международен турнир.

Девойките ще трябва да наваксат лекото си изоставане от момчетата. След недотам доброто представяне на европейското първенство през тази година, очакваме от тях значително израстване на световната квалификация през месец май.

Трябва да хвърлим много усилия по време на подготовката на тези отбори. Липсата на национална волейболна база определено ни затруднява, но смятам, че отново ще предоставим добри условия за тренировки и контролни срещи.
Международните ни контакти пък ще подсигурят достатъчно изяви в чужбина, което от своя страна е трупане на безценен опит преди официалните състезания.
Разбира се, на този етап не можем да настигнем финансово и организационно водещите европейски страни, които провеждат целогодишна централизирана подготовка, но за сметка на това имаме прословутия български волейболен ген. 

Националните селекционери на представителните ни отбори Камило Плачи и Марчело Абонданца също ще помагат за подготовката на подрастващите. Двамата добре познават своите колеги от младежките гарнитури, като дори вече са работили с някои от тях.
Добро впечатление прави присъствието на Плачи на срещи от Суперлигата, за да наблюдава именно младите национали.

 Пожелаваме си силни и оспорвани първенства във всички възрастови групи, за да има по-голяма вътрешна конкуренция и за националните ни отбори.

КАЛЕНДАР ПОДРАСТВАЩИ:

ПРЕКАДЕТИ
Състезания:
1. Балканиада през м. август 2013 година.
Подготовка:
1. Два или три мини лагера по 3 дни с една контролна среща.
2. Участие на коледен турнир в чужбина или България.
3. Подготвителен лагер от 20 дни преди балканиадата с няколко контролни срещи.

ПРЕКАДЕТКИ
Състезания:
1. Балканиада през лятото. Чака се решение на Балканската конфедерация за балканиадите на най-малките. През 2012 година състезанията бяха експериментални, очаква се да станат традиционни.
Подготовка:
1. Подготвителен лагер и контролни срещи преди Балканиадата.

КАДЕТИ
Състезания:
1. Евроквалификация през м. януари 2013 г. в Словакия.
2. Европейско първенство през м. април 2013 г.
3. Балканиада през лятото.
4. Световно първенство през м. август 2013 г.
Подготовка:
1. Един мини лагер през м. ноември 2012 г.
2. Подготвителен лагер през м. декември 2012 г. В София.
3. Лагери и контролни срещи през 2013 г. в зависимост от участията на международните форуми.

КАДЕТКИ
Състезания:
5. Евроквалификация през м. януари 2013 г. в Словения.
6. Европейско първенство през м. април 2013 г.
7. Балканиада през лятото.
8. Световно първенство през м. август 2013 г.
Подготовка:
1. Подготвителен лагер през м. декември 2012 г.
2. Лагери и контролни срещи през 2013 г. в зависимост от участията на международните форуми.

МЛАДЕЖИ
Състезания:
1. Световна квалификация през м. май 2013 г.
2. Блаканиада през лятото.
3. Световно първенство през м. август в Турция.
Подготовка:
1. Подготвителен лагер преди евроквалификацията с 4-5 контролни срещи.
2. Подготвителен лагер в зависимост от участие на световни финали.

ДЕВОЙКИ
Състезания:
1. Световна квалификация през м. май 2013 г.
2. Балканиада през лятото.
3. Световни първенство през м. август 2013 г.
Подготовка:
1. Подготвителен лагер преди световната квалификация с 4 – 5 контролни срещи.
2. Лагери и контролни срещи през 2013 г. в зависимост от участията на международните форуми.


Коментари
Още по темата
Betway