Как спортуват децата с увреден слух

Волейбол
Добави в Svejo
    06/12/2012 08:30
Как спортуват децата с увреден слух

Рояк малчугани на различни възрасти посрещат екипа на Viasport.bg в малкото салонче на училището за деца с увреден слух „Д-р Дечо Денев” в столицата.

 

Помещението е разделено на две от мрежата за волейбол. От едната й страна момичета играят баскетбол на един кош, а от другата момчета, наредени в кръг, си подават волейболна топка. В дъното на малка сцена пък тренират мажоретките на училището. Оборудването е скромно и овехтяло, но това не пречи на децата да спортуват с огромно удоволствие.

 

 

 

 

 

 

 

 

От няколко дни те се радват и на нова придобивка - мини фитнес. „Имах желание да направя фитнес. Преди време дойде първият уред – подарък от фирма. Много време стоя в един ъгъл. После от Спортната федерация на глухите ни дариха 1000 лева и с тях вкарахме още уреди. Училището доплати нужното от парите за спорт, които бюждетът отпуска на учениците.

 

От две съблекални направихме общо помещение и така подредихме нашата мини фитнес зала. Стана добре и има много желаещи да го ползват”, разказва една от учителките по физическо възпитание и треньорка по волейбол - Ани Луканова. Бившата съотборничка на Мая Стоева, Верка Стоянова и Верка Николова в националния девически отбор напуска треньорската професия през 1996 г., за да се посвети на тези деца.

 

Същата година й поверяват мъжкия национален отбор за глухи, с който участва на световното първенство в Копенхаген. Оттогава Луканова обучава стотици деца в тънкостите на волейболната игра. Седем от нейните възпитаници, вече мъже, ще участват следващата година на Летните олимпийски игри за глухи Deaflympics в София от 26 юли до 4 август.

 

Сред националите е Лъчезар Дряновски, вече учител по физическо в специализираното училище за деца с увреден слух в столичния квартал „Манастирски ливади”.  Заедно със своята някогашна треньорка, а сега колежка, Дряновски ни показва десетките купи и медали, които учениците са спечелили през годините. Наредили са ги в две големи витрини и с гордост ги наричат „нашата стена на славата”.

 

 

„Основната мисия на училището е да се развива способностите и възможностите на децата”, сподели за Viasport.bg директорът Севдалина Джунгарска. „Наблягаме на художествена самодейност и на спорт. В училището се практикуват бадминтон, волейбол, шах, борба, плуване, тенис на маса и минифутбол.

 

Децата се справят отлично. За това говори и нашата мини стена на славата – пълно е с купи и награди. Удволетворени сме, защото спортът прави децата от нашето училище равностойни с техните връстници и им дава възможност за много добра социализация и интеграция в обществото на чуващите.”


Коментари
Betway