Волейболна магия завладя детските сърца

Волейбол
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 16/05/2010 19:59
Волейболна магия завладя детските сърца
Твърдението, че волейболът напоследък е като магия за българските деца, намери своето потвърждение дори и сред най-малките в неделя, когато се видя огромното желание на подрастващите да играят. „Заразени” от  притегателната сила на този спорт, десетки малки състезатели превзеха Борисовата градина по време на първия по рода си в България фестивал по миниволейбол „Стани волейболна звезда”.

Нетърпение да пипнат топката, да направят разиграване помежду си и радостно очакване от предстоящия турнир бяха най-силните емоции, които владееха 8-те игрища на тревните площи в столичния парк. Облечени еднакво  - в жълтите фланелки на „Нестле” (главен спонсор на проявата), бъдещите звезди от 24 столични училища оцветиха зеленината на поляните и създадоха много пролетно настроение.

 


Снимка: Бойко Кичуков

А мачовете се превърнаха в истински битки. Във възрастта на първите стъпки в спорта (3-5 клас) нямаше лидери и аутсайдери, а еднаквото ниво при техническите показатели често довеждаше битките до многобройни изравнявания. Завършилите своите срещи пък подкрепяха приятели от другите училища, а често момичешки агитки огласяха игрищата на момчешките мачове и обратно.


Снимка: Бойко Кичуков

Най-солидарни в това отношение бяха отборите на 54-то СОУ, които имаха представители и при двата пола и бяха най-гласовити сред множеството. „Отново доказахме, че сме много добри”, припяваха девойките след победата на момчетата от тяхното школо, които спечелиха мача си срещу „Елин Пелин”- Перник, след като обърнаха резултата от 6 точки пасив.

Те пък от своя страна не бяха от срамежливите, като две от момчетата заявиха гордо по микрофона, че до последно трябва да се бориш за победата и предупредиха съотборниците си: „без паника, моля”. Така от тази ранна възраст подрастващите волейболисти демонстрираха не само умения, но и самочувствие, и стремеж към отборна изява.


Ники Кънчев игра в момичешки отбор.
Снимка: Ани Колева


За подкрепа и за личен пример на малките бяха дошли и много известни личности и волейболни състезатели, като някои от тях се включиха в надпреварата. Първи повлече крак известният телевизионен водещ Ники Кънчев, който като истински шоумен не пропусна възможността да се повесели с децата. След 2-минутно коментиране на девическия мач между 118-то и 96-то СОУ, мистър „Стани богат”, известен с любовта си към волейбола, хвърли микрофона и влезе в игрището да помага на момичетата.


Треньорът на ЦСКА Сашо Попов изпълнява начален удър.
Снимка: Ани Колева


Единичното му присъствие сред девойките обаче не задоволи състезателните ме амбиции и той призова стоящия наблизо треньор на мъжкия волейболен тим на ЦСКА Александър Попов да му опонира. Мачът (извън класирането) бе обявен за битка между „Левски” и ЦСКА. Лично волейболната състезателка на сините Виктория Григорова, която стана 4-та в света с девическия национален тим до 21 години през миналата година, бе главна съдийка на мача.


Виктория Григорова не се умори да съдийства цял ден.
Снимка: Ани Колева

Националката не даваше „аванта” на никой и „строго” съблюдаваше за правилата на играта. Интересният двубой привлече любопитството на публиката, като събра огромна тълпа от фенове, които радостно крещяха имената на своите любимци. В крайна сметка след елегантен реверанс на Сашо Попов, (бивш волейболист на „червените” и национален състезател), победител стана отборът на Ники Кънчев, който спечели с 2 точки разлика. А най-щастливи от непредвидената ситуация бяха момичетата от двата тима, които имаха късмета да поиграят с големите звезди.

„Много ми е приятно да съдийствам на децата. Всичко тук е весело и непринудено. С удоволствие ще се включа в следващи такива турнири”, сподели за „Виа Спорт” Виктория Григорова. „Видях много „червени” сърца с жълти фланелки”, пък се пошегува „армейският” наставник Александър Попов.


Специалисти и любители се убедиха, че има талантливи за волейбола деца.
Снимка: Ани Колева

А че талантливи деца има, не ще и съмнение. Треньори от клубовете обикаляха игрищата, за да набелязват попълнения за новия сезон. Специалисти единодушно отбелязваха, че има много бъдещи звезди сред малките участници, но трябва много работа и развитие на мини волейбола в България.


Снимка: Бойко Кичуков

И БФВ вече работи в тази насока, като турнирът е само началото на развитието на спортната дейност при най-малките. От федерацията подариха 90 топки за мини волейбол на столичните училища, като обещаха, че този форум няма да е последният. „Играйте цяло лято волейбол”, призова всички участници на закриването шефката на детско-юношесткото направление към федерацията Верка Николова. „Ще има още фестивали”, обеща тя, като прикани чрез волейболно спортуване да преборим пороците на обществото, тютюнопушенето и наркотиците.


Победителките от 81-во СОУ.
Снимка: Ани Колева

След изиграването на срещите победител при момичетата стана отборът на 81-во СОУ, който надигра 54-то СОУ с 25:22. Финалистките показаха много умения и добри изпълнения за тази възраст. Спечелването на турнира бе една закономерност за тях, тъй като всички са състезателки на отбора на Звезди 94 – първият училищен отбор, регистриран като клуб във федерацията.

„Ние развиваме волейбола в училище вече 15 години и имаме много успехи”, заяви след финала наставникът на победителките Цветана Паскалева. Тя сподели, че децата се обучават по 4 пъти в седмицата в училищната база и още от малки се включват активно в тренировъчния процес, а в последствие стават състезатели на клуба в различните възрасти.

Крайно класиране момичета :
1. 81-во СОУ, 2. 54-то СОУ, 3. 15-о СОУ, 4. 50-о СОУ

Крайно класиране момчета: Поради непредвиденото оттегляне от турнира на състезателите от 51-во СОУ, които незнайно защо си тръгнаха и оставиха в недоумение всички, финалът с 54-то СОУ не се състоя и победител не бе излъчен. В спора за третото място НСОУ победи Перник с 25:17.


В палатката на "Нестле" бяха приготвили топли напитки и лакомства.
Снимка: Ани Колева

За организирането на празника помогнаха и много спонсори. От „Нестле” бяха осигурили сандвичи и напитки „Нескуик” за всички участници. „Горна баня” пък се грижеше да утолява жаждата на уморените герои. Сред помощниците бяха и KFC, „Сами-М” и др.

 


Коментари
Betway