Ивайло Иванов: Мечтая за олимпийския връх

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 25/01/2013 08:25
Ивайло Иванов: Мечтая за олимпийския връх

Той е на 18 г. и е от Монтана. В момента е ученик в спортното училище на ЦСКА „Ген. Вл. Стойчев”. През изминалата година стана световен шампион по самбо за юноши до 18 г. в кат. до 81 кг от първенството в София с победа на финала над Давид Угонисян (Русия). Пети е от европейското по джудо за младежи до 20 г. в Пореч (Хърватия). Тези резултати му отредиха 10-о място в анкетата на Viasport.bg за Най-добър млад спортист на България за 2012 г.

- Ивайло, от кога се занимаваш с джудо?
- От първи клас съм в залата. До 6-и клас тренирах в моя роден град Монтана, а после кандидатствах и ме приеха в спортното на ЦСКА.

- Защо избра да тренираш джудо? Има ли някой твой родител, който се е занимавал с този спорт?
- Баща ми е тренирал навремето за малко, но не мисля, че това е определящо в моя избор. Просто джудото ми хареса като бойко изкуство. Бях малък и не съм и дори мислел, че  ще се развия до такава степен, но не мисля да спирам до тук. Ще гоня върха – това, за което всички мечтаят.

- При кой треньор си започнал?
- При Ташко Танов, а сега в ЦСКА съм при Симеон Ценев, Красимира Томова, Венцислав Стоянов и Иван Иванов в момента.

- Коя година от кариерата си дотук определяш като най-успешна?
- За мен 2010-а беше най-успешната ми година в джудото. Станах европейски шампион при това бях първия за България в старша възраст. Това беше нещо много голямо за мен и се надявам тази година отново да съм на върха при младежите.

- Какво ти предстои през 2013-а?
- Сега се готвим за републиканските първенства, а европейските са през есента. Чувствам се много добре в момента, ако и на самите шампионати отида без контузии, имам огромни шансове да стигна до титлата. В нашия, а и не само в нашия спорт, това е до голяма степен въпрос и на късмет при жребия, и на това да имаш ден, а не само на подготовка.

- Имаш ли проблеми със свалянето на килограмите преди състезание?
- Никога не е лесно, но с правилен режим на хранене не е кой знае какъв проблем. Когато го искаш, можеш да го постигнеш.

- По колко килограми най-много ти се е налагало да сваляш?
- По 5-6 кила. Най-трудно по принцип е при първите състезания, после вече влизаш в релси.

- Имал ли си моменти, когато да ти е било толкова трудно в тренировките, че да ти е идвало да се откажеш от спорта?
- Винаги има такива моменти, но то никъде няма лесно. Трябва да се трудиш, да даваш всичко от себе си, за да постигнеш това, което искаш.

- Какви са твоите мечти? До къде искаш да стигнеш в джудото?
- Олимпийското злато, но също европейски и световен шампион за мъже.

 


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари
Betway