Мими Христова - новата надежда на женската борба

Борба
Добави в Svejo
    Viasport 07/02/2013 09:05
Мими Христова - новата надежда на женската борба

Тя е на 19 г. и е от Враца. Занимава се от 7-годишна с мъжкия спорт борба. Преди 3 лета пристигна в София и започва да тренира в Левски при треньора Петър Касабов, който е и национален наставник на девойките. Под негово ръководство Мими Христова стана европейска шампионка за девойки от първенството в Загреб 2012, като на финала в кат. до 59 кг тушира туркинята Сахин. Преди това Мими взе диплома за средно образование в 166 СОУ, известно като спортното на Левски и казва, че засега не бърза със следването.

През изминалата седмица Христова получи премията си от 3000 лв. от спортното министерство и тотализатора за европейската си титла, а през уикенда спечели поредното си златно отличие от държавно първенство. В Сливен тя се бори в по-горната категория – до 63 кг, но отново не срещна проблеми за крайната победа, като дори за пореден път бе определена за най-резултатна на турнира. Месец по-рано Мими стана шампионка и при жените в своята теглова група (до 59 кг), придружена отново с приз за най-резултатна.


С треньора си Петър Касабов и поредната шампионска титла. Снимки: bul-wrestling.org

Шампионката от Загреб определя 2012-та като най-успешната година в досегашната си кариера. „Преди това имах още едно бронзово отличие при по-малките, но после и доста „сухи” периоди”, откровена е чаровната врачанка.

Захванала се с борбата случайно – родителите й я завели на едно детско състезание, а тя взела, че надвила всички момичета на нейната крехка тогава възраст от 7-8 годинки. „Взе, че ми хареса и започнах да тренирам”, споделя Христова. Нейната майка Петя всъщност се занимала с джудо като ученичка, от където идва и спортният й ген.

Мими казва, че борбата не я прави по-различна от останалите момичета. И тя се увлича по обичайните за възрастта й неща. „Всичките ми приятелки са свикнали с това, че тренирам борба и не се притесняват от този факт. То всъщност няма и нищо странно”, разсъждава Христова и признава, че мечтае един ден да стане олимпийска шампионка.

Дали пък това не е новата Станка Златева? Питаме треньора й Петър Касабов, който работи от 3 години с нея, но и преди това я е наставлявал в националните девически отбори.

На Мими ще разчита и новият национален треньор при жените Серафим Бързаков.

„Трудно е да бъде Станка Златева, но след 8 години ще видим”, казва той. А защо й поставя такъм срок: „Нека да минат две олимпиади и тогава ще говорим”, допълва той и продължава: „Всеки треньор би мечтал да има такъв състезател като Мими. Тя не се отказва никога – излиза и се бори само за победата. Почти нямам забележки към нея. Дори понякога тя изисква повече от мен в тренировките. Това, разбира се, много ме радва.”

Касабов определя ината като най-силното й качество. „Като се заинати, че ще постигне нещо или че ще стане на нейното – никой не може да я спре”, казва с усмивка младият специалист.

Първото сериозно изпитание за 2013-та пред тандема Христова – Касабов е европейското първенство за жени в Тбилиси (19-24.03), където ще се целят в медалите. „Така сме си обещали, защото при предишното й участие при жените тя бе на 17 г. и просто не беше нейното време. Сега вече имаме всички шансове да успеем”, смята треньорът.

 

----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари
Betway