Малки грации оцветиха зала "Универсиада"

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 28/05/2010 19:57
  Малки грации оцветиха зала

Истинска пролетна градина изникна в петък в зала "Универсиада" на детския турнир по художествена гимнастика "Цветята на България". В 18-то издание на традиционната надпревара, организирана от столичния СК Академик  участие взеха над 500  деца от 30 клуба в цялата страна, а веселата глъч и жизнеността им напълно прилягаха на името на турнира.

 


Нежни и красиви, като истински пролетни цветя, малките грации до 11 години показаха своите умения пред специалисти и публика, а усмивките и радостта не слизаха от лицата им.

Облечени в красивите си костюми, преливащи във всички цветове на дъгата, гимнастичките нямаха умора и не спряха да упражняват основните си елементи зад кулисите до края на надпреварата. Въпреки крехката си възраст, "цветята" показаха завидни умения и за пореден път затвърдиха факта, че не случайно България има една от най-добрите школи в този спорт.  Зрителите, изпълнили централната трибуна, станаха свидетели на отлични изпълнения, а малките грации излизаха на подиума със самочувствие на големи състезателки.


Христина Маринова (7 г.) от Славия спечели преди 3 години приза за най-млада участничка на турнира.
Снимки: Авторът


Приятно впечатление и умиление за родителите направи най-малката възрастова формация - ансамбълът на софийския клуб Княгина Калина, чиито състезателки бяха на възраст от 3 до 5 годинки. Облечени в тигрови роклички, възпитаничките на треньорката Лилия Тошева показаха, че с желание, любов към децата и целенасочена тренировъчна работа, дори и при "бебетата" може да се постигнат чудесни резултати. Именно в този ансамбъл бе и най-малката гимнастичка в надпреварата - 3-годишната Елена Стоичкова, заради което спечели и специален приз. "Много ми харесва да тренирам", промълви сладураната, изпълнявайки едно упражнение и срамежливо не пророни повече, заемайки се с друг елемент.


Малката Елена (вляво) се хареса на всички.

В тази ранна възраст, когато се усвояват основните техники на спорта, децата трябва само да се поощряват, затова и организаторите са решили, че всички грации заслужават овации и призово класиране. Победители нямаше, а малките участнички бяха класирани на първите три места.
"Цветята на България е турнир в чест на детето. Тук се показва, какво са научили момичетата до сега в тренировъчната си дейност през годината и се явява като награда за положените усилия. За малките всяко излизане пред публика е стимул и радост. Има състезателен елемент, но на края всички са победителки. Надпреварата е един празник на художествената гимнастика. Няма разсърдени, има само усмивки! За 18 години (първото издание е през 1992 година) до сега, от това състезание през годините са били открити за спорта и са тръгнали към световната сцена такива имена като Елизабет Паисиева, Симона Пейчева и други известни състезателки", коментира Мариета Дукова, президент на клуб Академик и главен координатор на проявата.


За стимулиране на децата  организаторите се бяха погрижили и за награди. Освен задължителните грамоти, всички участнички получиха тениски с различни цветове, а вкусните сладоледи и плодове - банани и ябълки, допълнително повдигнаха градуса на настроението на гимнастичките."Най-красивото нещо в живота ни - нашите деца, днес ни събраха в залата. Нека да запазим детското в себе си и красотата, доброто и любовта да побеждават", призова Мариета Дукова на награждаването в първия ден на турнира.

В събота, 29 май, състезанието продължава при по-горните възрасти. От 9,30 ч. в зала "Универсиада" започва надпреварата  при девойките младша и старша и жени. Тази година турнирът ще има силно международно участие, като на подиума ще има представителки на 13 държави от Европа. Според организаторите състезанието предизвиква все по-голям интерес сред чуждите клубове. Предварителните намерения са били за гости от 2-3 държави, но в крайна сметка са доволни за големия отзвук и уважението, което надпреварата получава на европейска сцена.


Коментари