Нощните клубове не са за спортисти

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 19/03/2013 10:30
Нощните клубове не са за спортисти

В днешно време много млади хора се втурнаха да се опитват да играят футбол, волейбол, баскетбол, но не всички разбират, че да си спортист е сериозна работа и отговорност. Момчетата започнаха да се впечатляват от това колко е хубаво да си футболист, но не разбират, че изисква постоянство, отдаденост и режим.

 

Желанието за игра трябва да е на първо място в приоритетите на младите таланти. Когато някой истински футболист е на игрището, той се чувства себе си, играе не само за славата, победата и кариерата. Той играе, защото харесва това, играе за публиката и се е отдал изцяло на тази дейност.

Футболът може да те научи на много неща - да бъдеш себе си, да бъдеш отдаден напълно. Ако днес не ти е ден и не ти върви, ще се потрудиш и ще постигнеш резултат. Няма невъзможни неща.

Има друг тип футболисти, които дори не могат да се нарекат такива. Когато те са на игрището, единствената им мисъл е как след това ще се забавляват, как ще похарчат незаслужените премии и как по-бързо трябва да приключи тренировката или мачът им. Ходят по нощните клубове, прибират се късно, пушат, пият и всъщност като се замислим, не остава никакво време за спорта.

Нощните клубове не са място за млади и талантливи спортисти. Те са за забавление, но не трябва това да се превръща в ежедневие. Не може и без тях, но трябва да си дадем сметка, че там нямаме бъдеще. Това е място за отпразнуване на победа или рожден ден, но когато се наложи да избираме между нощните клубове и спортните мисля, че по избора ясно си проличава на кой какъв му е приоритетът.

За жалост в нощните клубове наблюдаваме нелицеприятно поведение - неадекватни тинейджъри пушат, пият и употребяват наркотици. Това сякаш е друг свят - светът на греха. Младите хора, когато отидат на такива места, се самозабравят и си мислят, че това е животът, че така ставаш модерен, че така ще се харесаш на аудиторията.

Но ценностите в този случай са под носа им. Малко повече труд се иска и отдаденост. Сегашното поколение за съжаление дори не иска и да опита. Защо младите и правите не вземаме пример от децата с недъг или проблем? Колко много усилия им костват някои неща, но те не се предават, имат толкова силно желание да бъдат нещо и някои!

Защо не си зададем въпросът: ами ако и аз бях такъв, дали щях да имам желание за живот?! Точно техният хъс трябва все повече да ни мотивира да доказваме уменията си. Както е казал един велик в моите очи човек: „Талантът е това, което води футболиста на стадиона, но характерът ще го задържи там.“ Ако всеки можеше да мисли пълноценно, щеше да разбере какво пропуска. Единствено любовта към играта те прави спортист.

Спортът е здраве, но също така спортът е отговорност, спортът е и постоянство!

Божидар Васев

 


-----
Малко след като написа горното, Божидар Васев свали гипса и хвърли патериците. На 9 февруари той счупи костица на десния глезен. В следващите 7-8 дни (считано от 18 март 2013 г., бел. ред.) ще се подложи на допълнителна рехабилитация и в средата на следващата седмица започва леко тичане.

 

Травмата извади 19-годишният халф от игра за началните мачове на Пирин (Благоевград) във "В" група, както и от сметките на селекционера на младежкия национален отбор Михаил Мадански. Инцидентът стана на тренировка на изкуствено игрище, което не беше добре почистено.

Юношата на Славия премина в амбицирания за промоция в "Б" група Пирин от Септември (Симитли). Преди да дойде в Симитли той игра в отбора на Поморие в източната "Б" група, а сега в Благоевград е част от новия футболен проект в града.

 

 

 

----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com
Коментари