Тодор Гергов: Целта ми е да върнем децата в конния спорт

Конен спорт
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 03/04/2013 14:56
Тодор Гергов: Целта ми е да върнем децата в конния спорт

Тодор Гергов е роден на 7 юли през 1976 г. Завършва висше образование със специалност аграрна икономика, логистика и стопанство на аграрни предприятия. Развива бизнес в няколко сфери. Повече от 18 години неговата фамилия Гергови се занимава с коне. В края на миналата година Тодор Гергов бе избран за президент на Българската федерация по конен спорт. Той наследи на поста своя баща - Георги Гергов. Една от идеите на Гергов-младши е да направи промени при децата и юношите в конния спорт, поради което Viasport.bg го потърси за интервю.

- Като нов шеф на федерацията по конен спорт каква визия имате за промени в организацията?
- Фамилията ни се занимава с коне в последните 18 години. Проблемите на федерацията и цялостната ситуация са ни известни не от вчера. Това че съм от 3 месеца президент не значи, че ще доведе до резки завои, няма да се случат чудеса. Идеята е да се запазят добрите неща, които съществуват досега и с днешна дата да се решат най-наболелите въпроси. Знаете, че икономическата криза се отразява във всички сфери, в това число и в спорта. Конният спорт изисква доста финанси. Не е никак лесно да се обезпечи тандем между ездач и кон. Изисква се материална база, екипировка, добро животно, осигуряване на тренировъчния процес, посещаване на състезания... Идеята е да се поработи малко повече с детско-юношеските школи. Отчитаме, че това е слабото ни звено в последните години. Имаме нелоши състезатели и треньори, но за съжаление отдолу не излиза нищо обещаващо. Просто защото вече няма толкова деца. Решени сме да се борим с този проблем, искаме да върнем подрастващите в нашите редици.

- Други проблеми и приоритети?
- Има например дисциплини, които изпреварват други. Това е комплексен въпрос. По-интересни и атрактивни са, намират повече спонсори. Което не означава, че другите са за пренебрегване, напротив, искаме да помогнем да запазят нивото си, не да изостават. Имаме нова дисциплина - издръжливост, тя набира скорост. Ще видим как ще се развие.

- Нека се спрем по-подробно на един от вашите акценти - за детско-юношеските школи. Това е проблем не само във вашия спорт, а и във всички останали в България. Децата вече не са толкова запалени да спортуват, както навремето. Как ще решите този проблем?
- Така е. Ядрото на всеки един спорт е детско-юношеската школа. Шампионите трябва да излязат от там, няма откъде другаде. Но за да бъдат привлечени подрастващите, е необходима добра база. Освен база трябва да се предоставя нормално и коректно отношение с добри педагогически подходи, за да се запали и остане едно дете. А не да напусне и да се отдаде на съвсем други неща. Защото освен всичко друго, спортът ще ни помогне да съхраним идващите поколения и да ги пазим далеч от вредни влияния като дрога, алкохол и т.н. Да са по-здраво стъпили на земята и близо до природата. Но също така, за да се привърже към даден спорт един млад човек, той трябва да вижда и перспектива за развитие. За достигане на ниво. А какво се получава днес? Идва едно дете и го посреща мизерна обстановка, полугруба дума на треньора, то гледа другите, които се отказали преди него и не вижда никакво бъдеще. Как да го накараш да остане?! Това е и най-голямото предизвикателство за мен. За съжаление всичко минава през пари. Трябва да се търсят формули. Там, където не може държавата да помага, да се допуснат частници, които искат да инвестират. Изисква се много гъвкавост и внимателен подход, за да се възродят школите. Много желание и отношение трябва.

 


- А конният спорт предполага и възпитание на подрастващите в отношение към животните и природата...
- Конят е интелигентно животно и при обучението на ездача да го язди и преминава с него през различните видове изпитания, той се самодисциплинира. Това си е отговорна работа, изисква режим и малко или много изгражда характера, което е положително.

- Хората в България живеят с мисълта, че конният спорт е непременно скъпо удоволствие и е за определена прослойка. А един час езда не излиза по-скъпо, отколкото практикуването на повечето спортове. Какво ще направите, за да промените това мнение и да рекламирате ездата, а оттам и спорта, за привлечете повече деца в базите?
- Грешката може би идва оттам, че хората бъркат това да притежаваш коне и развиваш спорта с тренирането. Като тренировка нашият спорт е достъпен, не е нещо чрезвичайно скъпо. Няма от какво да се стряскат хората от гледна точка на разходите. Дали ще отидеш на фитнес или да пояздиш, разликата не е драстична. Изобщо не става въпрос за прослойка. Може би проблемът наистина е в липсата на реклама. Но също така и в липсата на добрите условия - пак се връщам на това, които да накарат един човек да отиде и да опита да се занимава. И вече съвсем друго нещо е, ако искаш да развиваш самият спорт и организираш състезания.

- Имате ли конкретни идеи как да рекламирате спорта, за да го популяризирате?
- Стремим се да поощряваме създаването на нови бази за конния спорт. Когато ги има, рекламата идва от самосебе си. Налице са вече няколко нови места, но те все още са крайно недостатъчни. Освен професионална дейност, там извършват и работа с начинаещи ездачи. Идеята е спортът наистина да стане максимално достъпен. Да можете да отидете някъде наблизо, за да практикувате. А в регионите всеки си рекламира своята база.

 

Конете са не само една от страстите на Тодор Гергов, а и голяма отговорност


- Смятате ли да предложите нещо конкретно на бъдещото правителство, тъй като за никого не е тайна, че държавата е водещ фактор в развитието на спорта на една страна? Или поне би трябвало да бъде...
- Ние винаги сме били в близки взаимотношения. Не мога да кажа, че някога сме имали драстични проблеми. Те са стандартните като за всяка федерация. Обикновено искаме по-голям бюджет, за да организираме повече състезания и да отидем на повече такива, както и за подготовка. Предвид ситуацията, в която се намира държавата сме наясно, че не можем да получим това, което е било преди. Ако се спазва обещаното, нямаме причина да се оплакваме. Намаляват приходите от спонсори и инвеститори, но този проблем не касае спортното министерство. Чудеса не можем да искаме. Нито пък те могат да очакват някоя федерация да се съгласява да й режат постоянно бюджета. Ще има леки прискърцвания докато се наместят пластовете. Нищо ново.

- А вие като бизнесмен бихте ли предложил нещо на следващия парламент, законови промени, за да се облекчи меценатството в спорта?
- По света има достатъмно държави с направени крачки в законодателната част, касаещи меценатството на различни видове спорт. Може да се почерпи пример от тях, да се види кои са най-адекватни за прилагане в България. Не бих искал да давам сега съвети какво трябва да стане и как. Българинът има тази слабост когато го попитат да е наясно с всичко. Това е казус отвъд мнението само на един човек. Факт е, че трябва да се измисли начин за привличане на бизнеса в спорта. А как, дали и доколко, нека го кажат експертите.

- Какво е състоянието на националния отбор и какво смятате да направите, за да подобрите работата там?
- Националните отбори са върхът на пирамидата във всеки един спорт. Там нещата са най-лесно проследими за цялостното състояние на федерацията. Националният отбор е огледало на цялостната работа там. За съжаление в момента не можем да се похвалим със силен представителен тим. Допреди няколко години имахме много по-добър. Проблемите са свързани най-вече с финанси, животните да са качествени, да се посещават състезания, тренировъчен процес, който е много скъп и не можем да си го позволим. Надявам се до 1-2 години да си върнем поне старите позиции.

 

 

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 

 


Коментари
Betway