Георги Аврамчев: Плуването трябва да влезе в учебната програма

Плуване
Добави в Svejo
    Мария Маринова 08/06/2010 20:51
Георги Аврамчев: Плуването трябва да влезе в учебната програма
С Георги Аврамчев, новият председател на Българската федерация по плувни спортове (БФПС), разговаряме около месец, след като той бе избран. Бизнесменът засега ще управлява федерацията една година, защото трябва да довърши мандата на досегашния председател Юрий Кюлев, който се оттегли. След това, в зависимост от постигнатото, Аврамчев ще реши дали да се кандидатира отново за престижния пост.

 - С членовете на Управителния съвет отдавна сме заедно. И на практика ще продължим да изпълняваме това, по което работихме през годините. Откакто се помня, цял живот съм в плуването и по басейните. На практика – вече повече от 4 десетилетия. Първо като плувец на Славия и националния отбор. После като ръководител на плувен клуб Славия, след това от 1997 г. и като зам.–председател на федерацията, когато тя бе оглавена от покойни днес Емил Кюлев, Бог да го прости. Оттогава досега с прекъсване от 1 година постоянно съм в Управителния съвет на БФПС. Така че българското плуване винаги ми е било пред очите и аз винаги съм бил част от него и неговите проблеми и радости. Това ми е съдбата и съм доволен от нея, че ме свърза неразривно с водата и плуването.

- Какви са основните цели, които си поставяте като председател на федерацията?

- Те не могат да се различават много от целите, които е имало досега. И моите основни цели, и на Управителния съвет, и на генералния секретар Таня Богомилова - между другото, аз съм много щастлив, че мога да работя заедно с първата и единствена засега българка олимпийска шампионка по плуване – са да бъдат създадени всички условия плуването да се завърне на мястото, което му се полага като един от водещите спортове у нас. Всички знаем, че плуването е изключителен спорт. С огромна тежест в олимпийската програма – заема второ място по брой медали, които се раздават на олимпийски игри след леката атлетика. А всичките медали, които се разпределят от спортовете в Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) – плуване, водна топка, скокове във вода, плуване в открити води и синхронно плуване, са повече от Царицата на спортовете. Така ФИНА всъщност е международната федерация с най-голяма тежест и най-голяма значимост на летните олимпийски игри. Общият комплект медали в Пекин беше 312, ако не се лъжа, а спортовете във ФИНА разпределят около 50 комплекта. В леката атлетика медалите са 42, само в плуването – 32. Вижте за какъв огромен авторитет на плувните спортове говорим...

- А освен това плуването е много масов и много социален спорт...

- С това щях да продължа. Ефектът, който има плуването върху организма на детето, е невероятен. И в правилното му физическо развитие и укрепване, и в налагането на хигиенни навици. И да не забравяме – животът на Земята се е зародил във водата. Освен това точно заниманията с плуване изграждат страхотни навици у младите, държат ги далеч от други неща, с които биха си запълвали времето извън училище, ако не тренират в басейна. Затова всички ние в управата на федерацията сме привърженици на тезата, че трябва да върнем колкото се може повече деца в басейните. Да се научат да плуват, да спортуват активно и редовно. Защото спортът, и плуването в частност, е нещото, което може да съхрани ценностната система на едно общество. Нека не отричаме всичко, което се е правило в България преди две десетилетия. Нека заради политическата система не слагаме кръст на това, което беше хубаво. А безспорно хубаво беше, че в трети клас децата задължително се обучаваха да плуват.

- Как би могло това отново да се случи?

- Имаме намерение да лобираме с всички възможни познанства и контакти, които имаме в няколко посоки – местна власт (кметове и областни управители), Министерство на просветата, Министерство на спорта и най-вече в парламента, да се създаде законова база плуването да стане задължителен учебен предмет. Защото плуването е част от общата култура на хората. В това отношение трябва да наваксваме много като държава и като общество. Съзнавам, че това е много амбициозна цел, която изисква дълга и упорита работа. Не се страхувам обаче да започна този път. Защото знам накъде води – води към здравето на децата, към все повече и повече млади плувци в България.

- А по отношения на високото спортно майсторство какви са ви целите?

- Както се казва – да направим пирамидата. Или да я обърнем, защото у нас сега тя е малко сбъркана. Отдолу наистина имаме 20-30 много талантливи деца. Но както знаете един елитен плувец се изгражда минимум 8 години. Каква е вероятността от тези 20 наистина перспективни деца да излезе новата Таня Богомилова? Нека си признаем на глас – доста малка. А каква ще е тази вероятност, ако тези деца за 300-400? Или още повече? Точно затова трябва да работим – да има условия клубовете из цялата страна да могат да откриват, създават и отглеждат талантливи плувци. Които после като дойдат в националните отбори да стават все по-добри и по-добри. И така докато стигнат върха си като състезатели. За нашия спорт разковничето е в масовостта – от по-голямата масовост ще излязат и бъдещите големи плувци на България. А защо не и медалисти на олимпийски игри. Затова ние от федерацията ще излезем с един документ – предложение до всички, които имат отношение към този въпрос – плуването да влезе в учебната програма. Мисля, че това ще бъде полезно за всички.

- Как смятате да се развиват националните отбори?

- Разработихме технически комитет към федерацията. Искаме да уеднаквим критериите, по които малките се учат да плуват и тренират след това. В момента много треньори си работят по собствена система. Аз не искам да отричам индивидуалния подход, но трябва обща методика, общи критерии и общи изследвания, на които да бъдат подлагани всички талантливи проектонационали. Този комитет има задължението до края на лятото да бъде изградена единна система за подготовка по плуване в България и тя да бъде разпратена по клубовете. Всички ще са наясно на какво трябва да отговаря един плувец, за да бъде включен в националните отбори. Това са и технически, и функционални характеристики. Защото, ако един плувец не е научен да плува технически правилно, това е за цял живот. И не може да бъде променено после в националния отбор – просто няма как да стане. Така и самият състезател не може да постигне върха на потенциала си, защото грешки в техниката на плуването му пречат. Пък и националният отбор не е мястото, където техниката трябва да се учи. Там се шлифоват и се градят съвсем други качества. В същото време разбирам, че в условията на икономическа криза нямаме възможност да разгърнем желанията си и да подсигурим централизирана подготовка на всички талантливи деца в националните отбори. Но аз съм много щастлив, защото в момента у нас има изключително добри специалисти. Треньори, които са се доказали, създавайки състезатели от световна и европейска величина. Наскоро ме питаха – нямаме ли идея да взимаме специалисти от чужбина. Защо? Те просто не ни трябват. Напротив – даже има български треньори, които работят с успех в чужбина. Вижте един Димитър Бобев какво направи в Хърватия като държавен селекционер в последното десетилетие. Усилията ни трябва да са насочени към задържането на тези специалисти у нас, да работят за българското плуване и така ще дойдат и резултатите.

- През месец май бяха открити два нови басейна – закрит във Варна и открит в Бургас...

- Това е пътят, по който трябва да се върви. Изграждането на материалната база е много труден процес, който отнема много време и много пари. Вярната формула е публично-частното партньорство между бизнеса и общините. И поддръжката на един басейн е скъпа, няма вариант той да връща средства, които след това да се реинвестират в спорта. Затова държавата и местните органи за самоуправление – областни ръководители и кметове, трябва да оптимизират своите програми за спорта. И доколкото е възможно в тази ситуация, да помогнат плуването да преодолее състоянието, в което е материалната му база. В никакъв случай обаче не съм и привърженик на идеята да упрекваме за всичко държавата. Просто трябва ние с всички възможности, които имаме, да създадем условия, за да може плуването да се развива във вярната посока. Затова планирам срещи с кметове и с областни управители, ще търсим начини за помощ. Има и доста програми от Европейския съюз – става дума за минипрограми – да се построи нов обект или да се ремонтира съществуващия. Това е резерв, който е неразработен и трябва да се използва.

- Как работите с Министерството на спорта?

- Отскоро имам преки контакти с министерството, но досега мисля, че взаимоотношенията федерация – министерство, преди беше агенция, са изключително добри. В МФВС работят хора, които са бивши спортисти, били са в спорта и знаят проблемите му и правят всичко възможно да помагат. В един разговор с министър Свилен Нейков разбрах, че той има амбициозна програма за рехабилитация на спортната база у нас, която няма как да подмине и басейните. И на базите в Белмекен и Спортпалас. Това ме обнадеждава, че министерството, въпреки ограничения си финансов ресурс, който има в тази ситуация, е избрало правилния път. Да не забравяме, че все пак имаме и представител на плуването в ръководството – г-н Лазар Каменов е зам.-министър. А и самият министър Нейков, въпреки че е гребец, е започнал спортния си път като плувец...

- Мнението ви за първия брой и за старта на списание “Плуване & Водна топка”?

- Страхотно списание стана. С Вас го обсъждахме дълго преди да се “роди”. Плуването беше поизостанало като медийно отразяване. Най-важното е, че има екип, който го прави добре. Въпреки че това е едно специализирано спортно списание, то не е само за хората, които се занимават с плуване, водна топка и останалите плувни спортове. Списанието популяризира нашите спортове. И представя ставащото не само в България, но и при големите световни звезди. Както беше с Майкъл Фелпс в първия брой. Така едно дете, което сега започва да плува – ще прочете как се случват нещата с най-добрите. Ще си помечтае и защо един ден да не стане като тях...


Визитка

Георги Аврамчев е роден на 19 февруари 1959 г. в София. От 6-годишна възраст тренира плуване и две десетилетия е състезател на Славия. После 3 г. се занимава и с модерен петобой. Като плувец е специалист в брустовите дисциплини, както и 200 и 400 м съчетано. Неколкократен републикански шампион и по плуване, и по модерен петобой. Участник в младежкия национален отбор по плуване и в мъжкия представителен отбор на страната по модерен петобой. Женен, има дъщеря и внук на 6 години, който вече се учи да плува. В момента се занимава с бизнес, управител е на две фирми от групата на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Дълго време Аврамчев е бил в банковия сектор – член на надзорните съвети на някои от най-големите български банки.


Коментари
Betway