Христа Стойнева – мъжкото момиче на БГ спорта

Триатлон
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 29/06/2010 07:46

Три в едно. Така най-лесно може да се представи Христа Стойнева. На 30 октомври тя ще навърши 15 години, а вече има медали от 3 различни спорта – плуване, лека атлетика и триатлон. Ще кажете – как е възможно? Ами просто триатлонът е три в едно – плуване, колоездене и бягане, а за Христа той е приоритет, нищо че е изключително труден, изморителен, мъжки спорт.

 

 

Триатлонът
„Това е много труден спорт, но ми е интересно – има разнообразие. Не е като да стартираш и да финишираш в един спорт, като състезанието примерно трае 5 минути. В триатлона имаш 3 различни спорта и състезанието продължава дълго. Тук нямаш рекорди, които трябва да подобриш, имаш собствени времена и на всяко трасе е различно. Ходиш, обикаляш света, плуваш в различни езера, океани. Много е интересно”, твърди Стойнева.
У нас за възрастта си тя няма конкуренция. Тренира и се състезава с двете си съотборнички от клуб София, които са и нещо като мини национален отбор. Но най-вече със съотборниците си, сред които е й нейният брат – Емил Стойнев.


Хриси с батко си Емо и баща си Емил Стойнев на състезанието във Виена.
Снимки: личен архив и "Виа Спорт"

Конкуренцията
„Понякога липсата на конкуренция пречи. Като отидеш на европейски първенства или купи и, когато се огледаш, че около теб има още доста състезатели, които плуват или бягат, се чувстваш странно, защото не си свикнал. Едно е трима, друго е 30 конкуренти”, казва Христа.
Това обаче не й попречи да се нареди на престижното осмо място в състезанието за Европейската купа по триатлон за младежи и девойки във Виена на 12 юни. Нищо, че това бе дебютът й на подобно състезание и че бе най-младата участничка. В австрийската столица Хриси преплува 750-те метра в река Дунав за 11:01 мин., измина 20-те километра с колело за 35:49 мин. и даде трето време в бягането на 5 км – 18:36 мин. Общото време на българското момиче от 1.07:20 ч. е само с 2:69 мин. по-слабо от това на победителката Дудаш Ещер (Унг) - 1.04:51 ч. (11:13 мин.; 33:56 мин.; 18:16 мин.)


Стойнева даде трето време в бягането във Виена.


Стойнева остана само на 4 секунди от хърватската представителка, която се класира за първите младежки олимпийски игри в Сингапур през август. Христа обаче е малка да участва в квалификациите, където право да се състезават имат само родените до 1994 г. или с година по-големите от нея. Тъй като триатлонът е доста тежък спорт, по-малки състезатели от определената възраст не се допускат.
Именно това правило изиграва лоша шега на Христа не веднъж и два пъти, но тя е готова да чака още малко, за да покаже истинските си възможности.

Леката атлетика
От две години насам Стойнева се пуска и на състезания по лека атлетика. Първоначално те й служили като един вид проверка, но после започва и да побеждава. Основните й дисциплини са 1500 м и 3000 м. Стойнева спечели златен медал от държавното първенство по планинско бягане при девойките младша възраст, провело се на 30 май в Сапарева баня, където в неделя ще е и европейското.
Преди това на 1 май Христа печели златото от държавното по лека атлетика за юноши и девойки младша възраст. На националния стадион тя финишира първа на 1500 м с личен рекорд от 4:54,33 мин. Ден след това прибави ново злато и рекорд, но на 3000 м, където постига време от 10:33,47 мин.


На най-високото стъпало в Сапарева баня.


Плуването

През изминалия уикенд Христа не успя да участва в шампионата за юноши и девойки до 16 г., тъй като предпочете да стартира на държавното в старшата, но по плуване. Във Варна тя имаше „лични сметки за уреждане”. Бе се заканила, че ще победи съотборничката си Петя Попова, която по принцип е по-добра плувкиня и я изпревари на държавното през зимата в Пловдив. Тогава Попова спечели златото на 800 м, а Христа остана със среброто. „Преди състезанието в Пловдив не харесвах много плуването, но след сребърния медал се запалих”, откровена е Стойнева.
Във Варна също не мина без медал – Хриси спечели бронз на 400 м свободен стил, който раздели с Андрея Димитрова, след като и двете дадоха време от 5:13,71 мин. На 800 м кроу остана четвърта (10:40,48 мин.), а на 400 съчетано е седма с постижение от 6:10,23 мин. Плуването всъщност е първият спорт, който започнала да практикува на 6-годишна възраст.


Колоезденето

Христа признава, че сега й е най-трудно в колоезденето. Или по-скоро най се страхува от високите скорости особено в завоите, тъй като е падала многократно. За да се упражнява на велосипеда, Хриси ходи всяка сутрин в 6 ч. с колело от дома си срещу бившия „София ленд” до басейна в „Дианабад”, където плува до 8,30 ч. Иначе лятото ходят да карат около Ботевград, Елин Пелин, Сандански и Петрич, към Златарево дори.
„В София обаче няма къде да се кара – оплаква се състезателката. - Миналата година бях в Холандия и там, където и да тръгнеш, всеки е с колело и си има пътека.”
Като се качила на велосипеда в ниската земя обаче Хриси не знаела за велоалеите им и тръгнала по шосето, разказва тя за комичната ситуация, в която се е озовала.
Най-тежкото й състезание обаче се оказва маратонът в Каварна на 8 май т.г. Там печели златен медал на 10 000 м с резултат от 38:35 мин. След финала обаче колабира от жегата и изтощението и още си спомня за тежките моменти по трасето.


Със спечелената награда от маратона в Каварна.


Бащата треньор
Винаги е тренирала при своя баща Емил Стойнев с изключение на първите си стъпки в плуването. Заради това не може да каже дали е трудно или лесно баща ти да ти е наставник в спорта – просто не знае какво е да не е. Не се впечатлява от приказките, че печели заради татко си, който е и президент на федерацията по триатлон.
Брат й Емил Стойнев (роден 1992 г.) също е състезател по триатлон и дори участва на квалификациите в Марменор (Испания) за младежките олимпийски игри в Сингапур. Там той завърши на 27-о място от общо 63-има стартирали, но не успя да спечели квота.


Училището

Въпреки усилените тренировки Христа не изоставя и училището. Преди година е приета и сега завърши първата си година от обучението си в Националната природо-математическа гимназия с география. От гимназията успяла да „зарази” още три момчета, свои съученици, които вече тренират триатлон.
„Аз дори съм много прилежна ученичка, не отсъствам много, само когато съм на състезания. Оценките ми са добри, така че всичко е наред”, доволна е от себе си Стойнева, макар да признава, че не харесва много математиката.
Извън спорта обича да се забавлява главно като танцува. Като малка дори искала да ходи на модерен балет, но нямало кой да я води на заниманията. Участвала е и в два училищни концерта с танци. Това обаче не означава, че Христа е редовна посетителка на дискотеките. Напротив – гледа да стои далеч от тях – все пак спазва състезателен режим. Нищо, че съученичките й я смятат за странна – тя си има своя цел – да стане добра спортистка.


Коментари