Бури спряха Аби да реализира мечтата си

Ветроходство
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 06/07/2010 16:44

"Историята на "Диви очи" приключи, но моята още не е" - така гордо, но и с оромно огорчение и разочарование коментира пред медиите злощастното прекъсване на околосветското си плаване младата Аби Съдърланд (САЩ).

 

Както вече писахме, 16-годишната американка, от известна фамилия яхтсмени, стартира своето пътешествие на 23 януари, но не успя да подобри рекорда за най-млад мореплавател, обиколил Земята сам, без ничия помощ. На 143-ия ден от нейното плаване в морската шир, в Индийския океан развилнялата се жестока буря прекъсна завинаги амбициите й. Природната стихия, придружена от силен вятър и 25-метрови вълни отначало скъса мачтата на лодката й, а в последствие се разбра, че е нанесла и тежки, необратими последици върху двигателя и оборудването на яхтата й "Диви очи".


Лодката на Аби след аварията.


Така момичето нямаше начин да продължи и бе принудено да подаде сиграл за помощ. Международната общност веднага реагира и екипи на бреговата охрана на Франция и Австралия стартират търсенето на Аби, чието местоположение е твърде отдалечено, навътре в океана. След като бе открита от австралийски самолет, девойката бе спасена от френския риболовен кораб "Озирис", който я отведе след 40-часово чакане от нейна страна. След близо 10-дневно пътуване на борда на риболовците, русата тийнейджърка бе посрещната от брат си Зак на френския остров Ла Реюнион, близо до африканския континент. (Роденият на 29 ноември 1991 година младеж успя да осъшестви сам околосветска обиколка на 17-годишна възраст през 2009-а, но радостта от рекорда му бе отнета бързо, тъй като англичанинът Майкъл Ферхам, роден на 16 март 1992 г., подобри постижението само 6 седмици след това).Братът Зак посрещна Аби на о-в Ла Реюнион.


"Очакването от първата среща с медиите бе тягостно и бях много несигурна, но за радост всичко мина добре", сподели в своя блог младата авантюристка, която не успя да осъществи мечтата си да стане най-младият околосветски пътешественик. Повод за думите й бе развихрилата се полемика в САЩ, предшествала старта й на 23 януари. Противници на проекта й шумно протестираха за изключително ранната й възраст за такива опасни начинания и безотговорността на родителите й, които оставят детето си само в океана.
"Бях изключително подготвена за всякакви природни ситуации. Но за съжаление има технически неща, с които не мога да се справя. Това със сигурност не е от възрастта", защити Аби своето начинание и родителите си.


Аби слуша своя съветник преди пресконференцията.


Огорчението от неосъществения проект обаче не я хвърля в депресия и, въпреки че призна, че засега няма пранове да ходи където й да е, ветроходството остава нейната страст. Аби неведнъж споделя, че в морето е от 6-месечна възраст и то е нейният живот. В близък план тя планира да напише книга, в която да опише преживяванията си в самотното пътешествие, опасностите и отговорностите в океана и да опровергае мнението, че възрастта е фактор за постиженията на хората.

Така че засега рекордът при нежния пол остава за Джесика Уотсън (Австралия), която на 15 май 2010 г. завърши успешно своето самостоятелно околосветско пътешествие. Родената на 18 май 1993 година австралийка устоя на всички бури и природни стихии и след 210 дни, прекарани в океанската шир, само 3 дни преди 17-я си рожден ден, акостира благополучно на родния бряг. Тогава девойката-героиня бе приветствана лично от министър-председателя на Австралия и се превърна в новия кумир на местните тийнейджъри.


Джесика Уотсън ще помага на шампионката по сърф  Лейн Бийчли за набиране на средства за фондацията й стимулираща младите хора да преследват мечтите си.

 

Сега Джесика Уотсън планира съвместно сътрудничество със 7-кратната носителка на световната титла по сърфинг Лейн Бийчли и нейната фондация за насърчаване на други млади да постигнат своите мечти. Целта на фондацията е да мотивира и подпомага финансово личности, които се стремят да осъществият мечтите си. "Джесика е истинско вдъхновение за всички младежи по целия свят. Удоволствие е да се работи с нея", заяви Лейн Бийчли.
Младата мореплавателка ще вземе активно участие в благотворителна кампания на 20 август на остров Уорф, като редица известни личности ще присъстват на специален светски бал за събиране на средства за фондацията.


Коментари
Още по темата