Даниел Джумалийски: Тенисът ще се популяризира с изграждането на нови комплекси

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 29/06/2013 09:15
Даниел Джумалийски: Тенисът ще се популяризира с изграждането на нови комплекси

Председателят на ТК Русе Даниел Джумалийски е човек с разностранни интереси, но ето каква визитка си направи самият той: Години – 52, оптимист, който вярва в силата на аргументите и интелекта. Готов страстно да защитава всяка справедлива кауза. Инженер – гореща обработка на металите, но с публикации и опит в областта на вакуумните технологии. Страстен меломан и музикант (в свободното време), обичащ рок и джаз, който е в състояние да свири с приятели по 8 часа в денонощието, стига да се намери толкова свободно време. Управляващ съдружник в частна фирма. Баща “мечта”, който иска да е повече приятел с децата си. Благодарен на Бог за прекрасната си съпруга!”


- Г-н Джумалийски, разкажете малко повече за историята на ТК Русе – били сте домакини на немалко престижни събития и от поверения ви клуб са започнали кариерата си имените български тенисисти.

- За да не бъда „обвинен” в нескромност, ще цитирам част от референция на БФТ: „ТК Русе е един от водещите клубове в страната, който през последните десет години неизменно е бил сред най–активните 120 клуба, регистрирани като членове на БФТ. ТК Русе е наследник на над 80-годишна тенис традиция, оставила ярък отпечатък в тенис историята на България. От този клуб през годините е започнала спортната кариера на редица състезатели със сериозен принос в развитието на българския тенис, като: тенис фамилия Яланджиеви, Любомир Петров, Диана Москова, Ангел Чавдаров, Тодор Чавдаров, Христо Трифонов, Атанаска Тодорова, Мариана и Райна Константинови, Димитър Войнов, Огнян Илиев, Радослав Радев и др. В ТК Русе започва кариерата си първият и единствен български професор по тенис – проф. Ангел Пенчев.
За нивото на ТК Русе говорят множеството организирани и проведени национални и международни турнири:

- 13 турнира от професионалната мъжка верига „Загорка Къп”;
- 4 професионални турнира с награден фонд над $10 000;
- Международен турнир за жени с най-големия награден фонд от турнирите, провеждани в столицата – $25 000;
- 2 професионални турнира за мъже „Феникс 94”;
- 2 професионални  турнира за мъже „Глобул тенис къп”;
- 1 професионален турнир за мъже „М-Тел къп”;
- 1 професионален турнир за мъже „Ruse Open”.

- Защо решихте да основете точно тенис клуб?

- Въпросът е малко неточен, защото нашия клуб съществува и е продължител на многогодишна тенис история и традиции, както е видно по-горе. Ние като клуб се стремим да дадем най-доброто от себе си, за да помогнем развитието и разпространението на този прекрасен спорт.

- Какви са амбициите ви за бъдещето на клуба?

- В момента ситуацията в Русе е меко казано твърде странна – без да има претенции към нас по отношение начина на стопанисване и поддръжка на предоставената ни по договор за наем материална база, Община Русе реши, че сред основните й приоритети, наред със здравеопазване, култура, образование и други важни обществени области, се нарежда и ... менажирането на тениса в нашия град! В резултат на което управлението на тенис базата ни бе отнето. Лошото е, че натрупания в годините опит ми дава основание да не съм оптимист по отношение развитието и поддръжката на материалната база от страна на Общината. В потвърждение на това ми предположение е видимия факт, че откакто не стопанисваме базата бурените избуяха и се опасявам дали в скоро време няма да са ни нужни мачетета, за да се добираме до тенис кортовете. Това не означава, че ние няма да продължим да полагаме усилия, в рамките на закона, за да си върнем базата. А до тогава – ще опитаме да се адаптираме към новите „условия”, за да не се получи отлив на деца и любители. Ще опитаме да договорим условия, които да ни помогнат да реализираме приоритетите си: успешна детско–юношеска школа, отбори във всички възрастови групи и състезатели в първата петица на страната.

 - Какъв е според вас начинът тенисът да се популяризира и да стане още по-масов и общодостъпен спорт?

- Правилният път е в изграждането на нови тенис комплекси – тук виждам ролята на общините (не само на Община Русе); организиране на повече професионални, детски и любителски турнири; навлизане на тениса в училищата, развитието на студентския тенис.

- На вас лично какво ви носи тенисът?

- На първо място – щастие, на корта се запознах със съпругата ми; децата ни се „родиха” на тенис базата в Русе. Мога да кажа, че нашето семейство е истинско тенис семейство – в колата ми постоянно има четири сака с ракети, маратонки и топки. Всяко свободно време прекарваме на корта. Тенисът за мен е и емоция – вярно, в последните няколко месеца не само положителна, но си е емоция.

 

 

Интервю на Любомир Тодоров, пресдиректор на БФТ

 

 


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари