Пламен Василев – душата и сърцето на БУБА

Баскетбол
Добави в Svejo
    Viasport 11/07/2013 11:00
Пламен Василев – душата и сърцето на БУБА

Капитанът на БУБА Баскетбол при 14-годишните момчета Пламен Василев бе избран за Най-полезен играч на първенството, след като тимът му спечели титлата. Във финала с Черно море Порт Варна Пампи, както всички го наричат, записа 9 точки и 8 борби и завърши първенството със средно 11,7 т. и 5,8 борби средно на мач.

Всъщност това бе трета титла за Пламен с отбора на БУБА. Той вече имаше в колекцията си два златни медала от шампионата при 12-годишните, както и две сребърни отличия при 10 и при 14-годишните (бел.ред. - в една възраст се играе две години).

"Чувството е просто страхотно, не мога да го опиша с думи! Невероятно е да си шампион, тръпката е незабравима! Всички титли имат еднаква стойност за мен. Така е с любимия отбор!”, заяви веднага след награждаването Василев.

2 седмици по-късно се срещаме с Пламен, който вече се е отърсил от силните баскетболни емоции. Минал е и през тези на кандидатстването за елитните гимназии след седми клас, при това също толкова успешно, колкото и в спорта. Изкарал петици на матурите и е приет в Търговско банковата гимназия, където ще учи от есента. Това обаче далеч няма да разфокусира младия талант, тъй като при него учение и спорт вървят ръка за ръка.

Всъщност Пампи започнал с баскетбола още преди да научи азбуката. Тръгнал като на шега, покрай по-големия си брат Калоян, който пръв се пробвал с оранжевата топка. В началото просто стоял в салона, докато батко му свърши заниманието, за да се прибират заедно вкъщи, а после започнал и сам да се пробва с топката.

Още преди да тръгне на училище, Пламен играел тенис, а по-късно и футбол в детския клуб Лъвчетата. Както по-късно се оказва, всеки спорт, с който се захванел, му се отдавал. Играел на кортовете на комплекса „Дианабад”, от където треньорите не искали да го пускат да си тръгне. Същото се случило и с футбола – треньорът му в Лъвчетата Борислав Фердинандов, бил повече от учител в живота за малкия Пампи. Бате Боби, както и до днес го нарича Пламен, водил дълги разговори с момчето преди да го остави да отиде там, където го тегли сърцето.

Пламен Василев (в бял екип) по време на първенството в зала "Универсиада". Снимка Десислав Мераков


А баскетболът наистина е в сърцето на Пламен Василев. Още от времето, когато Светлана Йорданова го открила в училищния двор на 55 СОУ „Петко Каравелов”, та до днес, когато тя и останалите треньори на БУБА – Емилия Кръстева и Мануел Марков, го изведоха до приза MVP за неговата възраст.

Може би най-силното оръжие в полза на баскета пред останалите спортове е ОТБОРЪТ и то точно този на БУБА Баскетбол. "Ако не беше силното приятелство между момчетата от този тим, нищо нямаше да е същото" категоричен е Пламен. Те израснали заедно от невръстни деца, които гонят топката в залата на стадион „Васил Левски”, та до големи момчета с цели и амбиции. През тези 5-6-7 години взаимно си помагали и подкрепяли, за да стигнат до там, че почти да не могат един без друг. И сега, през лятото, все гледат да са заедно. Дори когато не са на тренировки, ходят на кино или се събират на гости у някого.


Някак си по естествен начин Пампи станал любимец на децата като добър и отзивчив приятел. В началото, като малък, когато страдал от астма, треньорите не давали да започне мач преди Пламен да е с останалите на пейката. Когато пристъпите му били леки, той играел с инхалатора „под ръка”, но когато не му давали мира – момчето просто трябвало да бъде сред съотборниците си за кураж и кадем.

Когато пък преди 2 години Пампи счупил крака си по време на лагер в Македония, целият отбор се грижел за него. Треньорите се сменяли в болничната му стая, а после момчетата поемали грижите преди да го приберат у дома. Малкият Василев изкарал цели 3 месеца в гипс, но и това не го отказало от баскетбола. Върнал се с още по-голям хъс за игра. Болките в кръста, които се превърнали в постоянен проблем напоследък, също са просто едно изпитание за любовта му към играта. На помощ тук се притекли треньорите на БУБА, които му намерили добри физиотерапевти. Благодарение на техните усилия Пампи успял да изкара финалите от държавното.

 


Шампионският отбор на БУБА Баскетбол за момчета до 14 г.


„Тази титла и наградата ми струват много усилия, труд и постоянство. Благодарен съм както на треньорите си от БУБА, така и на кинезитерапевта Цветан, Евтим и неговата приятелка, които водеха физическата ми подготовка на басейна „Спартак”, казва Пламен.

Преди финалите Василев получава и един специален дар. В съблекалнята на тима им влиза баскетболистът на Лукойл Академик и на националния тим Божидар Аврамов, който му връчва екипа си. „Много го харесвах и от доста време исках да се запозная с него. Треньорът ми каза, че той гледал от доста време детски баскетбол и ме бил харесал, затова ми даде екипа си. Много му благодаря!”, разкрива Пампи, който признава, че идолът му е Коби Брайънт от НБА.


„По принцип не съм фен на това да отличавам един играч, но мисля, че трябва да отдам заслуженото на Пламен Василев. Той имаше страшно много проблеми през годината, но показа мъжество, характер и много качества, които възрастните хора нямат. Само ще кажа, че той е играчът, на когото целият отбор разчита, той е специален за нашия отбор и ще се радвам един ден да играе голям баскетбол, аз вярвам в него”, сподели треньорът му Мануел Марков след награждаването на Пампи за MVP.  

Въпреки че и двамата братя тренират баскетбол - Калоян е част от Левски (U18), в рода им няма друг баскетболист. Майка им Гергана Василева не е спортен човек, както тя сама се определя, а баща им Пламен Василев-старши тренирал на времето спортна гимнастика, а после и до ден днешен се занимава с корабомоделизъм. Освен на таткото, момчетата дължат любовта си към спорта и на батко Боби от Лъвчетата, а също и на семейния приятел Йордан Караколев, който им биел чадъри в детска възраст.

 


Пламен признава, че конкуренцията с по-големия му брат само го стимулира да върви напред и да се развива. „Хващаме се на бас с него кой от нашите отбори до къде ще стигне”, разкрива Пампи.


Като повечето момчета на неговата възраст, Пламен също се увлича по компютрите. Предпочита електронните игри пред книгите, обича да гледа филми (любимият му е „Беднякът милионер”), слуша най-вече рап музика, с която всички в отбора се надъхват преди мачове.


"Искам да се занимавам с баскетбол на високо ниво, а един ден може би да стана треньор на деца", споделя мечтите си Пламен Василев.

 

Екипът на Viasport.bg искрено му желае да сбъдне всяка една от тях!

 

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари
Betway