Торнадо - люпилня за млади гимнастици

Гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 17/07/2013 09:40
Торнадо - люпилня за млади гимнастици

Клубът по спортна гимнастика Торнадо от град Търговище е основан през 1997 г. от Снежана Стоянова, бивша състезателка, шампионка на България през 1974 г. Причината за възникването му е свързана с това, децата, които подготвяла Стоянова в Обединен детски комплекс, да имат шанса и да се състезават. „Тъй като само спортните клубове имат право да картотекират състезатели и да се явяват с тях по турнири, затова реших да основа и Торнадо. Така и децата, които се подготвяха при мен, получиха своя шанс за изява”, споделя специалистката. Тя признава, че увереност за това, че може да се справи със свой клуб, й дал Христо Колев, при когото започнала кариерата си на треньор.

 

В първото състезание, на което клубът участва, малчуганите на Стоянова завършват на седмо място. На второто вече са 4-и, а през 1998 г. стигат и до почетната стълбичка с трето място в отборното класиране. Оттогава търговишките гимнастици неизменно са в челото на шампионатите, особено при най-малките. На завършилия преди 2 седмици държавен шампионат за всички възрасти клубът участва с 26 деца. При най-малките – момчета младша, Стоянова имаше два отбора.

 

„Всяка една година тези малките са ставали шампиони в отборното”, хвали се специалистиката. Тъй като обаче всяка година малчуганите се качват в по-горна възрастова група, за малък град като Търговище с население около 37 000 жители, е трудно да вади постоянно талантливи начинаещи. И въпреки това, сега първият тим на Торнадо завърши на трето място в отборното класиране, а вторият е осми.

 

При старшата клубът също е с два отбора и именно в тази възраст прави своя голям бум. Първият отбор става шампион, а вторият е трети! При юношите младша гимнастиците от Търговище отново са на първо място в отборното. „В три възрасти 4 купи не бяхме печелили досега”, радва се на успеха Стоянова, която признава, че най-много държи на отборните класирания.

 

Шампионите от Торнадо за 2013 г.


От 1997 г. досега под нейно ръководство във витрината на Торнадо са влезли над 60 отборни трофея!


При по-големите състезатели гордостта в момента на Торнадо е Светослав Ангелов. Той спечели 2 бронза и едно сребро от шампионата на уредите на държавното при старшата, а в момента представя България на европейския младежки олимпийски фестивал в Утрехт. Другият участник в Холандия е Добромир Стойнев, който също е тръгнал от гимнастическия салон в Търговище, а сега носи екипа на ЦСКА.


В началото помощник на Стоянова бил бившият гимнастик от Търговище Йордан Савов, с когото, както тя се изразява „реализирахме нашите мечти”. Заради невъзможността на младия клуб обаче да плаща кой знае какви заплати, специалист заминал да търси реализация в Америка. От 2000 г. насам в подготовката на младите гимнастици се включва и Даниел Шейтанов, също бивш състезател.

 

След завършване на спортното училище пък да помага в Торнадо бил привлечен и Борислав Илиев. Тримата ентусиасти са в залата и работят всеки ден, понякога дори в събота и неделя. „Работим с много деца във всички възрасти. Искаме да дадем шанс на всички малчугани, които се подготвят при нас да изпитат състезателната тръпка”, казва Стоянова.

 В Торнадо тренират само момчета. Причината за това е, че в Търговище спортната и художествената гимнастика делят една зала. За да вървят и двата спорта треньорките се споразумели момичетата да отиват в художествената, а момчетата – в спортната.


Стоянова споделя, че събира децата си като обикаля по детските градини и училищата. Работи много и с техните родители, които й имат голямо доверие и й помагат с каквото могат. „На днешните деца им е по-лесно да са в къщи пред компютъра, отколкото да се потят в залата. Със съвместните усилия на родителите обаче ние ги отделяме от вредните навици и ги караме да спортуват”, казва още специалистката.

Работа с най-малките от детските градини.Голямата болка на Снежана Стоянова и нейния задружен екип обаче са лошите тренировъчни условия.
В общинската спортна зала покрив делят 4 клуба (по 2 от двата спорта) и се случва да не могат да се отделят и два квадратни метра за тренировка. На килим играят само грациите. Момчетата от спортната, нали са от силния пол, тренират само на една пътека. Когато отидат на голямо състезание и трябва да играят на земя обаче идва голямата трудност. „Ден преди състезанието трябва да се ориентират коя серия къде точно да направят, защото не са свикнали с пространството”, разкрива Стоянова.

 


Условията в залата не са от най-добрите, но в Торнадо се справят със ситуацията.


Уредите пък са почти връстници на Втората световна война. Когато се отвори нова дупка на прескока, например, треньорът Шейтанов влиза в ролята на майстор и по метода „направи си сам” я закърпва с подръчни средства. Сега усилията им са насочени да си направят нова пътека, тъй като старата вече потънала и от нея краката на малчуганите вече ги болят. „Иначе сме много благодарни на общината, че поема консумативите за залата. В противен случай не знам как щяхме да се справяме”, признава още треньорката. Въпреки че в Торнадо се събират такси от децата, като знаят състоянието на хората, треньорите не могат да вземат повече от 15 лв. на месец от семейство.
Всяко лято за децата се организира лагер на море на „Св. Константин и Елена”.

 


Състезанията са свършили и е време за море. Снимки: личен архив на Стоянова.


„Голямата ми радост по време на състезания е, като гледам толкова много мои бивши възпитаници да са треньори в различни градове на България”, завършва човекът оркестър в Тронадо Снежана Стоянова.

 

 

------

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

 

-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари