Холандски треньори – рецептата за успех в бейзболна Дупница

Бейзбол
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 04/08/2010 17:31

Привличането на холандски специалисти за работа с децата на Дупница се оказала печелившата рецепта за успех на бейзболната школа на местния клуб Девълс. Това разкри председателят на клуба и член на управата на българската федерация Петър Арбов, след като националният тим на България за кадети (до 15 г.) постигна историческото 4-о място на европейското първенство в Холандия преди 10-ина дни и то изцяло съставен от състезатели и треньори на „дяволите”.


„Преди 7-8 години в Дупница поканихме двама холандски специалисти. По принцип в нашия спорт това е една от водещите странати в Европа – разказа Арбов. - Първоначално те ни смятаха за екзотична дестинация за бейзбол, но после се увериха, че имаме талантливи деца. Те помогнаха в обучението на наши треньори и постепенно ние започнахме да работим по тяхната методика.”ДРУГИТЕ

По думите на Арбов проблемът при останалите клубаве у нас е, че не обръщат достатъчно внимание на детско-юношеските си школи. Според него се гледа формирането на един-двама добри играчи, които да дърпат отбора. „В Девълс всички играчи са еднакво ценени, като един бейзболен отбор се състои от 9 основни и 5-6 други играчи. Нашите деца тренират и през зимата, а преди важни турнири заниманията са двуразови”, похвали се още президентът на дупнишкия клуб.
Той призна, че въпреки това никой преди европейстото не е вярвал, че българчетата могат да станет четвърти на континента, веднага след големите сили Холандия, Чехия и Италия.
„В Холандия правят подбора за националния си тим от над 400 деца, а ние сме взели деца от едно училище. Аз самият съм класен ръководител на 4-5 от състезателите – обяви треньорът на тима Любомир Георгиев. - Когато започнахме преди 10-ина години, не можехме да затворим и един мач – биеха ни с баскетболни резултати”, разкри още младият наставник.МАЧОВЕТЕ
Възпитаниците му стигнаха до европейското, след като през миналата година спечелиха квалификационния турнир в Благоевград. В Холандия България записа първо участие на свой национален тим на континентални финали в дивизия „А”. „Тръгнахме с нагласата да запазим мястото си в елита, а се върнахме доволни, че постигнахме такъв успех”, допълни Георгиев.
И това при положение, че момчетата, включени в националния тим, не са изиграли нито един мач в българското първенство по простата причина, че у нас подобни състезания за тази възраст няма.
Преди европейското нашите участвали на Детска лига в Полша, организирана и финансирана от американската бейзболна асоциация, където записали 3 победи в 5 мача и натрупали самочувствие.

На самия шампионат в Холандия пък българчетата започват ударно с убедителна победа над вецишампиона Русия – 15:3.


Записват разгромна победа и над Австрия (22:5), а падат от Чехия (7:19) в предварителната група. На полуфиналите отстъпват пред бъдещия шампион Холандия с 0:15, а след това губят и мача за трето място от Италия с 1:8.
„Русия май ни бе подценила, което се оказа пагубно за цялостното им представяне. Ако се бяхме паднали с Италия на полуфиналите, можеше да стигнем и до финал”, смята още Любомир Георгиев.

За колегата му Иван Пасков пък „постигнатото от 15 дупнишки деца е исторически подвиг”.


ПРОБЛЕМИТЕ

„Не знам дали обаче ще участваме на европейско и догодина, тъй като положението в спорта ни особено на детско ниво е под вякаква критика. Ще бъде срамно, ако нямаме отбор на следващото европейско”, призна Пасков.
И разказаха за проблемите преди пътуването. До последно  въобще не се знаело дали ще успеят да тръгнат. Нямало пари за това, особено след като в бюджета на федерацията  не влизали прояви при подрастващите след изваждането на бейзбола от програмите на олимпийските игри. В крайна сметка отборът тръгнал за Холандия с два микробуса и с финансовата помощ от община Дупница. В Ниската земя пък момчетата трябвало да спят не в 4-звездните хотели на съперниците си, а в общежитие, където лягали в спални чували.
На всичкото това освен отборния успех, нашите постигнали и индивидуален връх. 14-годишният Александър Ананиев удари троен хоумрън при могъщия успех срещу Австрия. Осен българския кетчер, още само един играч на целия турнир успя да изкара топката от стадиона и това е италианецът  Фредерико Чели.
СЪСТАВ НА БЪЛГАРИЯ КАДЕТИ (ДО 15 Г.) НА ЕП В ХОЛАНДИЯ:
Антонио Караганов, Николай Александров, Даниел Николов, Драгомир Драгомиров, Евгени Велков, Кирил Пеански, Мартин Зографски, Богомил Костов, Александър Ананиев, Петър Арбов, Петър Катарски, Роман Орозов, Васил Нестеров, Борислав Аталаков, Марко Чарбаджийски.
Треньори: Любомир Георгиев, Иван Пасков, Петър Арбов.


Коментари
Betway