14-годишна отправя ново предизвикателство във ветроходството

Аеробика
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 09/08/2010 19:47

Ново предизвикателство във ветроходството отправи тези дни 14-годишната холандка Лора Декер, която ще се опита да подобри световния рекорд за най-млад мореплавател, обиколил света самостоятелно и без чужда помощ със своята яхта.
Така на практика лудата надпревара за солови изяви, обзела дъщерите на известни фамилии яхтсмени, продължава, а доказването коя девойка е най-малката успяла пътешественичка, върви с пълна сила.

 

Засега рекордът се държи от 17-годишната Джесика Уотсън (Австралия), която на 15 май, само 3 дни преди рождения си ден, акостира благополучно в Сидни, след 210 дни в океана. Не така благосклонна бе съдбата към пряката й конкурентка -  16-годишната американка Аби Съдърланд, която успя да измине само половината от трасето в океана.  Повреда в ходовата част на яхтата й „Диви очи”, получена вследствие на силна буря във водната шир я принуди да прекъсне обиколката си и така да се раздели завинаги с мечтата си да атакува рекорда.
Възрастта при кандидатките за слава в океана все повече се снижава, а въпреки младостта си те са подкрепяни от своите семейства. 14-те години на Лора Декер обаче разбуниха силно духовете в Холандия, като се стигна до намеса на властите. Обявяването на плановете за околосветското начинание на Лора през миналата година (само на 13 години) активира холандския съд, който през октомври 2009-а сложи под запрещение младата девойка и я постави под настойничество на социалните служби. На ентусиастката бе забранено да плава, а родителските права на семейството й бяха временно отнети. След дълги съдебни битки, спорове и обществени дискусии по темата, бащата на Лора спечели делото и съдът разреши на амбициозната мореплавателка да започне пътуването си.

"Какво е да си на 13 години? - домашни, училище момчета, все обичайните неща. Аз обаче търся приключението и предизвикателството. Искам да прегърна света и имам сили за това - така описва себе си и своите идеи Лора по време на съдебно заседание по нейния казус. - Аз съм моряк и в кръвта си, и плаването е моят живот. Когато се кача в лодката, нещо в мен се променя. Тогава аз се чувствам истински щастлива и пълна с жизнена сила”, опитва се убеди обществото в своята правота младата Декер.
Това обаче не е първият досег на буйната девойка със съда, като в Англия също преживява неприятни ситуации с месните власти.
Самото момиче е родено на яхта край бреговете на Нова Зеландия по време на 7-годишното околосветско пътешествие, предприето от родителите й - и двамата опитни мореплаватели. Така тя получава двойно гражданство, като първите четири години от детството си прекарва на яхтата и от малка е закърмена с любовта към плаването. На 6-годишна възраст Лора вече е усвоила техниките за контрол над лодката, а на 10 години усъвършенства своите умения вече на 7-метрова яхта. На 11-годишна възраст предприема първото си 6-седмично соло пътуване около бреговете на Холандия.


Когато идеята за самостоятелно пътешествие се завърта в главата на Лора, тя получава подкрепа от страна на семейството си, но баща й Дик Декер решава, че първо трябва проверка на възможностите й. Младата холандка се подлага на ускорени курсове по навигация и безопасност, дори умения за оказване на първа помощ. По плана на баща й следва самостоятелно пътешествие до Англия и обратно за доказване на способностите й. Това обаче се оказва нож с две острието. При пристигането на младата госпожица във Великобритания, тя веднага е задържана от местните власти. Английските управниците решават, че е твърде опасно едно 13-годишно дете да предприема само такива опасни начинания и молят баща й да я прибере. Когато Дик Декер отказва с мотива, че тя е на изпитание, местните власти в Лоустрофт я прибират в детски дом. В крайна сметка Декер е принуден да пътува до кралството, за да вземе дъщеря си. Но след като отново й разрешава да се върне до Холандия сама с лодката, британската полиция се намесва, като алармира холандския съд, който на свой ред я слага под попечителство.

По трудния път към заветната мечта семейство Декер решава да емигрира в Нова Зеландия, където Лора е родена, с надеждата, че там няма да срещнат същите трудности, както на европейска земя. Намеренията им обаче удрят на камък, защото новозеландската агенция за закрила на децата също подкрепя холандските си колеги. "Не е разумно едно 13-годишно момиче да предприема само такова пътуване. Мисля, че много хора ще ме подкрепят", е позицията на заместник председателят на комисията по децата, младежта и семейството Рей Смит, която попарва надеждите на девойката за старт и от втората й родина.
В крайна сметка след дълги съдебни битки и перипетии щастието се усмихва на младата ентусиастка и спорът с негативното обществено мнение е спечелен. Макар и не в пълна степен, тъй като съдът разрешава околосветската обиколка с изричното условие, че Лора ще спира на различни пристанища. Така на 31 юли тийнейджърката, навършила вече 14 години, отплава, придружена от баща си от малкото холандско пристанище Ден Осе за Португалия, където е официалният й старт в околосветската обиколка. За да подобри рекордът, тя трябва да се върне най-късно 4 дни преди 17-ия си рожден ден, който ще бъде през септември 2012 година.
„Моята яхта Гупи (малка океанска рибка) е моят втори дом. Тя е всичко за мен”, заявява холандската мореплавателка, чието оборудване на лодката й е по последна дума на техниката.
Лора Декер планира да продължи образованието си през време на 2-годишното й отсъствие по интернет и твърдо отсича „Ще следвам моята мечта!”.

 


Коментари
Betway