"Street Dust" ще представя България на световно по хип-хоп

Танци
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 16/08/2010 17:03

1000 лева отпуска националният фонд "Култура" за подпомагане на участието на известната денс формация "Street Dust" на световното първенство по хип-хоп, електрик буги и брейк денс, което ще се проведе от 29 септември до 3 октомври в Бохум (Германия).

 

Паричната субсидия е по програмата "Мобилност", която съществува от 2002 година и цели подпомагането на български творци, участващи в различни международни форуми.
Целта на хип-хоп шампионатите е да популяризира тази танцувална култура сред младите хора. За целта по целия свят се правят вътрешни национални конкурси. Класиралите се групи от първо до трето място във всяка възрастова категория имат шанса да участват на световното първенство. На предстоящото състезание в Бохум ще има представители на 32 държави от 5 континента. Всяка група ще има възможност да премери сили във възрастовите граници от 12 до 15 и над 16 години, разделени в категориите: соло, дуети, малки групи и формации.След спечелване на квота за престижния форум в Германия,  усилията на хип–хоп формацията „Street Dust” ще бъдат насочени към престижно класиране на самото пъвенство.
Димитровградската денсформация, чиято средна възраст е 16 години, нашумя наскоро с участието си в предаването "България търси таланти". С красивите си и динамични изпълнения младите таньори Николай Йорданов, Николай Костов и Симеон Ангелов грабнаха сърцата на българските тийнейджъри, които искаха да видят своите любимци на финал. За тяхно съжаление това не се получи, но "Street Dust" станаха всеобщи идоли на подрастващите в страната ни.
Танцьорите започват своята дейност в края на 2008 година, когато хореографката Миглена Бинева организира група деца в Младежкия център на Димитровград. В началото едва 7 са  енусиазираните начинаещи, желаещи да танцуват хи-хоп. Постепенно танцувалната школа набира популярност и децата започват да прииждат.


Ентусиазмът е голям, тренира се усилено и успехите не закъсняват. Димитровградчани успяват да се преборят за 3 квоти за световното първенство през 2009 година в Полша. В дебюта им на планетарната сцена те определят своето участие като "достойно". Следват множество участия в различни форуми в България и чужбина до момента на изгряването на звездата им на родна земя, когато стават изключително популярни с риалити шоуто.
Успешното предствяне в тв формата оказва своето положително въздействие и димитровградската денсшкола разширява дейността си, като привлича много нови желаещи да танцуват. В момента в Младежкия дом на града, под ръководството на Миглена Бинева вече се обучават три възрасти - Adults, Juniors и Children.
"Сплотени, преборващи се с трудностите, възпитани да уважаваме всеки един от нас, но най-вече обичливи и земни. Това сме ние - хореограф Миглена Бинева и всичките й готини и талантливи деца, подвизаващи се под името „Street Dust", описват себе си танцьорите в страницата си във Фейсбук.
„Виа Спорт” им пожелава успешно представяне на световното пъвенство в Германия.


Коментари
Още по темата
Betway