Борислава Дамянова: Ако не беше баща ми, сигурно щях да мързелувам по цял ден

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 07/10/2013 17:05
Борислава Дамянова: Ако не беше баща ми, сигурно щях да мързелувам по цял ден

18-годишната Борислава Дамянова спечели на 20 септември европейската титла в категория до 44 кг от шампионата по джудо за младежи и девойки до 21 г. в Сараево. На финала състезателката на Левски надви най-голямата си конкурентка в последно време Юлиана Савич от Сърбия. Това е втора евротитла за Дамянова, която преди 2 години стана първа на континента и при кадетките от първенството в Малта. През 2012-та Борислава спечели бронз от Пореч също при 20-годишните. След като се завърна от кратка почивка и отново поднови тренировките, младата ни джудистка отговори на въпросите на Viasport.bg.

 


- Борислава, какво е чувството да станеш отново европейска шампионка?
- Чувството е страхотно! Освен цялата емоция, аз почувствах и спокойствие, че след толкова труд съм си свършила работата, че съм си изпълнила плана.


- Финалът със Савич ли бе най-трудната ти среща и това ли бе мечтаната ти победа?
- Бих казала, че първата среща ми беше най-трудна поради простата причина, че ми бе първа борба, още не бях се вработила и ми бе малко по-трудно. Разбира се, че е мечтана победа, дали ще е срещу Савич или друга противничка няма значение. Аз се бях устремила към златото и го постигнах благодарение на подкрепата и напътствието на баща ми и мой треньор (бел. ред. - Емил Дамянов), както и на всичките ми партньори през тази година. Без тях нямаше как да се подготвя сама!


- На какво отдаваш това постоянство в успехите си - имаш вече медали от 4 поредни европейски първенства?
- Ами на какво го отдавам? Не знам, може би, защото не спирам да се готвя и тренирам целогодишно. При мен почивките са кратки, не губя форма и просто продължавам да тренирам. Разбира се, ако не беше баща ми да ме кара да тренирам и да ме мотивира постоянно, сигурно щях да лежа и мързелувам през свободното си време.

 

Гордият татко Емил с двете си дъщери - Йоана (вляво) и Борислава. Снимки: личен архив

 


- Ще продължиш ли да се състезаваш и в самбото, а и в женската борба - какви са намеренията ти за в бъдеще?
- Тази година за последно ще си състезавам в самбото. Скоро имам световно първенство по самбо и това ще е последното ми състезание. Женската борба ми е интересна, от скоро пробвам да се състезавам в този спорт, но ми харесва. Не ми се отдава както джудото, но ще продължавам да тренирам и да се състезавам.

 

- Последна година си в спортното училище на Левски - мислиш ли вече как ще продължиш след него и как ще осъществиш прехода от девойки към жени?
- Да, последна година съм в училище. Все още не съм решила къде точно ще продължа да уча и към каква област искам да се ориентирам, но и до това ще стигна. Прехода от девойки към жени няма да е лесен, ще трябва да сменя категория, ще трябва да променя начина си на борба и ред други неща. Разбира се, във възрастова група жени е много по-различно, отколкото при девойките. Ние - аз и треньорът ми, вече правим план за преход и подготовка, за да бъдем подготвени.

 

 

- Трудно ли се задържаш в тази най-лека категория или нямаш проблем с килограмите?
- Разбира се, че ми е мъчно, когато трябва да се лишавам от любимите си храни и напитки. Но все още се справям нормално със свалянето на килограми.

 

- Имаш ли любим прийом, техника, която използваш и ти носи успех в двубоите?
- Имам любима техника, даже са две. Те не ми се получават често и по тази причина треньорът ми често ме мъмри, налага му се да ми повтаря - нали съм си твърдоглава... Техниките ми се казват "томоанаге" и "морате суайнаге".

 

- Какво ти предстои до края на година и какви са целите ти за следващата година?
- До края на годината има още няколко състезания и към края на сезона имам базов лагер, който е основата за цялата следваща година. Предстои ми световно по самбо, световно по джудо за девойки и европейско по джудо за възраст до 23 години.


- Мислиш ли вече за олимпиадата в Рио?
- Разбира се, че мисля. Това ми е най-голямата цел - да се класирам на олимпиада, моят баща да ме види да постигна този успех!

 

БЛИЦ ИНТЕРВЮ


- Любим спорт извън джудото
– Скокове във вода
- Любим спортист
– Теди Ринер (бел. ред. - олимпийският шампион от Франция в кат. до 100 кг при мъжете)
- Предпочитана музика
- Няма предпочитана, слушам всичко от класика до чалга и поп, R&B, джаз и блус, рок. Всичко!
- Любим изпълнител, изпълнителка
- Прекалено много са и различни, за да ги изброя.
- Любима храна
- Ризото със зеленчуци и пиле.
- И напитка
- Срам не срам - кока колата ми е любима.
- Любим филм
- Не мога да избера
- И книга
- Rainbow Rowell, Eleanor & Park
- Предпочитан парфюм
- Конкретен парфюм нямам, обичам леко сладникави свежи аромати.
- Любим цвят
- Черно и винено червено.

 

 

-----

Коментарай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари
Betway