Румен Стоилов: Нямаме ли силни подрастващи, няма да имаме и елитен спорт

Самбо, Общество
Добави в Svejo
    Viasport 18/10/2013 09:35
Румен Стоилов: Нямаме ли силни подрастващи, няма да имаме и елитен спорт

Румен Стоилов е роден на 8 май 1959 г. в София. Европейски шампион е по самбо от 1982 г. Има множество отличия от големи шампионати и турнири. Бил е треньор на националния отбор по самбо. Работил е като инструктор по физическа подготовка в армията на Израел.


От 2003 г. е президент на Българската федерация по самбо и първи вицепрезидент на световната федерация по този спорт. Хоноруван преподавател по самбо и МИО в спорта към НСА "Васил Левски". Доктор по МИО.
Бил е съветник на председателя на Kомисията за младежта, спорта и децата в 39-ото и 40-ото НС, депутат от ГЕРБ в 41-вото и 42-рото Народно събрание.
Разговаряме с г-н Стоилов по повод завършилото наскоро световно първенство по самбо за юноши и девойки и младежи, на което България спечели 5 титли и общо 11 медала.

- Г-н Стоилов, 5 световни титли и 11 медала. Това ли е най-големият успех за българското самбо при подрастващите в последните години?
- В самбото имаме медали и титли в тези възрасти на всички шампионати, но действително сега в Солун, постигнахме изключителен успех. Истината е, че направихме много добра подготовка. Федерацията по самбо успя да намери допълнителни средства, не благодарения на държавата, за да подсигури необходимите лагери. Юношите до 18 и младежите до 21 г. всъщност са резервът на мъжкия и съответно на женския ни отбор. Една държава няма ли добра смяна, силни подрастващи поколения в който и да е спорт – няма да има и високо спортно майсторство при мъжете и жените.

- Но полага ли необходимите усилия българската държава, за да позволи израстването на силно подрастващо поколение в спорта?
- Българската държава напълно абдикира точно от този резерв. Всички гледаме високото спортно майсторство – т.е. мъжете и жените, а забравяме, че то се гради върху тези юноши и младежи. Давам ви елементарен пример – нито един млад състезател в който и да е спорт не се финансира, не получава никакви стимули дори и да спечели световната титла след 10 срещи в първенството. Фактът си е факт! И тук не говорим за някакви изключително големи средства. Говорим по-скоро за внимание на държавата към младите ни спортисти. Те трябва да знаят, че някой ги гледа и ги оценява. Да не говорим, че за децата и юношите младша и старша – тези до 16 г., въобще не се дават пари и за вътрешните състезания. Добре, но какво правим след 10 години?! Необходим е рязък рестарт на системата.

 


- Някои ви обвиняват, че правите успехи със състезатели от джудото...
- Аз никога не съм ги делил тези спортове. Самият аз съм бил състезател по борба - свободна и класическа, самбо и джудо. Покойният проф. Райко Петров слагаше всички наши спортове под името двуборство и това за мен е много точно. Аз съм далеч от мисълта, че всеки може да се състезава навсякъде, без да има необходимата специализирана подготовка. Ние обаче, за да си покажем кой спорт е по-добър от другия, постоянно се мерим. Без да наливам масло в огъня, мога да кажа, че единственият джудист, който спечели квота за Лондон 2012, всъщност е самбист и си получава заплатата при нас. Имаме и други примери за това – като се започне от Георги Петров, европейски шампион по джудо, Павел Готев, един от най-добрите в джудото в близкото ни минало, Иван Нетов – всички те са самбисти. Това е историята и никой не може да я промени.


- Погледнато в световен мащаб – има ли вариант самбото да влезе в олимпийската програма било то и под друга форма, обединено в нов, съвместен стил с джудото да речем?
- С джудото няма как да се обединят. Самбото при всички положения ще има олимпийски категории след 8 години. Убеден съм в това, защото самбото има изключително силно руско влияние и там се действа на най-високо президентско ниво в лицето на Владимир Путен. Самбото бе включено в програмата на Универсиада 2013, участваме и в Спортакорд (обединение за федерации по неолимпийски спортове). Сега даже заминаваме с трима поканени български спортисти за участие в шампионата в Санк Петербург (18-26.10). Аз имах разговори с Путин два пъти тази година и като гледам това, което руснаците правят, наистина смятам, че каузата ще бъде изведена до успех. Президентът на Русия е много наясно, че ако те като държава не се заемат да вкарат самбото в олимпийската програма, няма кой да го направи.

 


Румен Стоилов и Георги Юсев със Сергей Елисеев, шеф на европейската самбо федерация и Владимир Япинец, вицепрезидент и предводител на самбото в Беларус. Снимки: Булфото


- Вие обаче реално участвате в управлението на нашата държава, а казвате, че тя е абдикирала от спорта при подрастващите. Какво всъщност можете да промените в политиката за спорта като народен представител?

- Аз винаги съм казвал, че държавата всъщност отделя средства. Трябва обаче бюджетът за спорт да се увеличи така, че да може да се финансират състезанията при малките, както и да има стипендии за успелите ни младежи. Преди няколко месеца завърши Универсиадата в Казан. Аз не знам как така второто по ранг състезание след олимпийските игри бе така неглижирано от страна на българските управници. Като председател на федерацията по самбо осигурих билетите на моите състезатели за по 420 евро, а държавата, заради размотаване до последно, плати по 1450 евро! Това, ако е в частна фирма, отговорния за това чиновник, ще бъде уволнен на втората минута. Но от министерството на спорта никой не търси отговорност. При тези цени изпратихме 60 човека, а ако нещата бяха федерацията, която се самофинансира за това участие, единствена взе медали. Спортът като цяло също е бизнес и трябва да се управлява като такъв.


- Като заговорихме за бизнес, смятате ли, че връзката между него и спорта у нас е достатъчно добре регламентирана?
- Аз дълги години съм се занимавал и продължавам да се занимавам с бизнес. Голяма част от средствата на федерацията идват от моя и от бизнеса на мои сподвижници, защото нашата федерация е една от най-слабо финансираните от държавата – бюджетът ни е от 100-120 хиляди лева. Като държава трябва да направим така, че бизнесът да може да подпомага спорта, естествено при ясни правила и контрол. Защото аз дълги години съм плащал данък печалба (!) на парите, с които съм подпомагал моята федерация.

 - Според вас какво трябва да се направи, за да се върнат децата към спорта?

- Аз мога да говоря за децата в самбото и смело мога да заявя, че ние нямаме проблем от към набирането на деца. Напротив – залите са ни пълни. Но наистина треньорите ни полагат усилия, може би от това, че правим всичко възможно да ги стимулираме финансово. А може и заради това, че самбистите ни участват и в атрактивните свободни боеве, които набират популярност и запалват децата.


- Добре, а тогава следващата стъпка – запазването на тези деца за големия спорт, как да стане?
- Това вече без помощта на държавата няма да стане. За мен една нормална държава, за каквато претендираме, не може да не отделя 50-ина стипендии от по 300-500 лв. за изявени спортисти-студенти. Тук не говорим за заплати от порядъка на 3000-5000 лв. Не може един студент самбист цяла нощ да охранява дискотека и на сутринта да искам да тренира пълноценно. По кой начин да го погледна в очите и да го питам защо не е дошъл на тренировка в 10 ч., като той до 4 е бил на работа!? Дори и да не пие и да не пуши – самият факт, че не е спал, вече го е направил негоден за спорта!


-----

Коментарай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари
Betway