Изненадали Ашот Мартиросян с участието на световно

Джудо
Добави в Svejo
    Viasport 29/10/2013 10:20
Изненадали Ашот Мартиросян с участието на световно

В средата на октомври Ашот Мартиросян (на снимката в синьо) стана световен шампион по самбо за младежи до 20 г. от първенството в Солун. На финала при 74-килограмовите той надделя над монголеца Гаядамба Баянмунк и донесе един от 5-те златни медала за България.


Интересното е, че Ашот научил, че заминава на световно само 2 дни преди отборът да отпътува за Гърция. Изненадата била голяма, когато му съобщили, че отива да се бори на най-големия спортен форум в традиционно силния руския спорт. За специалистите обаче било ясно, че на Мартиросян може да се разчита, тъй като цяло лято той не е излизал от тренировъчната зала и е добре подготвен. Така от участие на шега, нашето момче грабна наистина световната титла, минавайки през 4 победи на шампионата. За джудиста специфичните техники в самбото не са тайна, още повече че през миналата година той стана трети на световното в София.


Ашот започнал с джудото още в първи клас и вече 14 години не е изневерил на любимия си спорт. Като невръстен първокласник той забелязал, че в 78 СОУ „Христо Смирненски” в Банкя провеждат интересни тренировки. Преди това момчето било пробвало плуване и карате, но някак си не могли да задържат вниманието му. Когато бащата му го записал да тренира джудо в училище, малкият Ашот тръгнал с огромно желание. Сега той е студент в НСА и продължава да тренира при настоящия си наставник Свилен Скерлев.

 


По неговите стъпки върви и по-малкият му брат Арман, който скоро ще навърши 18 г. През лятото му предстои да завърши спортното училище на ЦСКА „Ген. Владимир Стойчев”, чийто възпитаник е и самият Ашот. „Като по-малки доста се карахме, но сега се разбираме много добре, помагаме си в подготовката и въобще във всичко”, разказва баткото.


Въпреки че има някои съществени разлики между джудо и самбо, Мартиросян харесва и двата спорта и ги практикува едновременно. „В самбото е забранено душенето, има повече ключове, включително и по краката. По-свободен е самият стил”, разкрива Ашот, но допълва, че смесените бойни изкуства, където пък има пълната свобода, не му допадат. „Оставам верен на джудо и самбо”, казва световният шампион.


Осъзнава, че влиза във възрастта и в полезрението за следващите олимпийски игри в Рио де Жанейро 2016, но още по-добре знае, че ще му бъде изключително тежко. „В джудото се минава през много квалификационни турнири и трябва да си на ниво във всеки от тях. Трябва да спечеля някои, за да се боря за Рио”, казва Ашот.


Учи за треньор и споделя, че тази перспектива му харесва, макар все още да не е мислил какво ще прави като спре да се състезава. Все пак този момент е доста далеч и на Ашот Мартиросян тепърва му предстои да се доказва сред европейските и световни звезди на джудото и самбото вече сред мъжете.
В малкото свободно от тренировки време обича да се вижда с приятели, да ходи на кино и да пътува. Признава, че финансово на семейството му е доста трудно, защото издържа двама спортисти. „Родителите ни се радват на нашите успехи, подкрепят ни и ние с брат ми действително се стараем те да се гордеят с нас”, завършва Ашот Мартиросян.

 

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари
Betway