Васил Етрополски: Искаме и у нас фехтовката да стане най-модерният спорт

Фехтовка
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 15/09/2010 15:42

Световният шампион и трикратен носител на Световната купа на сабя Васил Етрополски от 1991 г. живее в САЩ, но активно участва във възраждането на българската фехтовка чрез академията, носеща неговото име. Ето каква равносметка на лятото направи звездата от 80-те преди да се върне към тренировките си за световното в Париж (4-13 ноември), където ще участва на 51-годишна възраст.

 

 


- Г-н Етрополски, повече почивахте или повече работихте през това лято, Вие и екипа на академия „Етрополски”?
- Ако популяризирането на фехтовката в България е почивка, да – почиваме си непрекъснато... Шегувам се, малко време остана за почивка. Подхванали сме здраво реализацията на няколко много значими проекта, свързани с развитието на фехтовката в България и лятото ни премина в работа по тях. Хубавото е, че скоро ще ги видим работещи.
Наблегнахме на дейността на центъра ни за благотворителна дейност, ръководен от г-жа Петя Славова. Организирахме две благотворителни акции и със събраните средства закупихме спортни екипи ”Пума” за децата от дома в село Искра. По-важно е, че при връчването им преди няколко дни набелязахме с директорката Ивелина Георгиева програма за работа с децата. Нашият екип ще идва на място в дома, както и в салона в град Карнобат и ще работи по специална програма, разработена от спортния ни директор Ивайло Воденов. Целим да подобрим ориентацията във времето и пространството, концентрацията и най-вече да накараме децата да се забавляват.

 


Директорът на академията Запрян Ванчев при децата в с. Искра.


Много ни зарадва отношението на общината в Карнобат към проблемите на тези деца. В лицето на кмета г-н Георги Димитров и зам.кмета г-жа Мария Генова тези деца имат искрени приятели и застъпници. Това още повече ни мотивира заедно с партньорите ни от „Инвестбанк” да развиваме тази страна от дейността ни.
Стартирахме през лятото и проекта си за лагерна фехтовална подготовка. Целта ни е всяка пролет, лято и есен да организираме верига от фехтовални лагери за деца и младежи на всички оръжия. Повечето от тях ще бъдат международни, което ще позволи много бързо спортно израстване на малките ни фехтовачи. Осигурихме отлични условия за подготовка в Несебър и Поморие, което заедно с богатата фехтовална програма, разработена от треньорския ни екип начело със старши треньора Ивайло Воденов ни кара да бъдем сигурни, че Академията бързо ще се утвърди като престижен международен център за лагерна фехтовална подготовка.

 


От октомври академия "Етрополски" ще обучава учениците на рицарския спорт в 24 училища.

 

- Кой е големият ви приоритет?
- Разбира се най-важно за нас остава разширяването на географията на любимия ни спорт в България. Нека се похваля малко: от октомври училищата, в които преподаваме фехтовка, стават 24 на брой. Открихме новите центрове на Академията в Стара и Нова Загора, Карнобат, Бургас, Поморие и Несебър. Треньорите в екипа ни вече са 11. Подготвихме специален екип за корпоративно обучение и естествено първо започваме с „Инвестбанк” през октомври. Завършихме и методиката, и обучението на новите ни треньори за първоначална фехтовална подготовка, за да можем да осигурим високо качество на обучение, отговарящо на реномето на академия „Етрополски”. Осигурихме и качествена фехтовална екипировка за нашите състезатели. Повече за всичко това има на сайта ни: www.Etropolskifencing.com


Екипът на академия „Етрополски” стана още по-силен тази година - приехме още пет човека в Съвета на академията, който се утвърди като много престижен и авторитетен орган със своя състав от изтъкнати финансисти, бизнесмени, юристи, журналисти и политици. Регионалният ни център в Бургас се пое от Диан Зайков, на чийто опит и знания ще разчитаме много за развитието на морските ни центрове, а в треньорския екип в София се вля Теодор Дундаков - много добър фехтовален специалист, от когото очакваме и ценен принос в разработването на стратегията за развитие на академията ни. Като много перспективни се очертаха новите ни треньори в Карнобат, Поморие, Пловдив и Несебър.

 


Първият турнир в Несебър мина при засилен интерес.

 

- Ще видим ли и нови турнири в България?
- Да, осигуряването на турнири от най-висок ранг е сред приоритетите на Академията. Слава Богу, ние имаме много висок международен престиж, а и чудесният екип на Петя Славова ни помага много да доразвиваме и да реализираме идеите си. Стремежът ни е да осигурим силни турнири за всички възрастови групи. За най-малките организираме верига ”Балканска лига” с турнири в страните от полуострова, като ние ще бъдем домакини на два в Несебър и в Поморие. Единият от тях ще бъде и финален с награден фонд от „Инвестбанк”. Целта ни е да осигурим 5-6 силни състезания за малките и едновременно да помогнем за бързото развитие на центровете ни в регион Бургас. Преди няколко дни завърши първото фехтовално състезание в историята на Несебър и неподправения интерес в съчетание със съпричастността на кметовете и общинските ръководства ни убеди напълно, че и на морето скоро ще се играе силна и качествена фехтовка.


"Сабята на Етрополски" и тази година ще бъде кръг от Европейската купа за кадети.

 

За по-големите – кадетите, където вече пробиваме уверено в световния елит, организираме за трети път турнира ”Сабята на Етрополски”, който тази година ще бъде на 13 и 14 ноември в София и отново ще е кръг от Европейската купа. Очакваме да бъде едно от най-силните състезания в света за тази възраст.
При мъжете има невероятен интерес към "World masters of sabre", който ще доведе в България осемте най-титуловани  фехтовачи в света, както и ръководствата на Световната и Европейска федерации по фехтовка и естествено българския бизнес, културен, спортен и политически елит. Мастерса ще включва и културни изяви, много демонстрации и, разбира се, истински мускетари. Надяваме се да го утвърдим като едно от най-значимите събития в обществения живот на страната.


"World masters of sabre" се очаква да се превърне в голямо събитие за България.


Коментари