Мартин впечатлява с бейзболни умения дори в Америка

Бейзбол
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 23/09/2010 19:27

За повечето от нас бейзболът е непонятна игра. Това в никакъв случай обаче не важи за едно 16-годишно момче от Благоевград, което с изявите си хвана окото на някои от най-големите светила в този спорт не само в Европа, но и в меката на бейзбола – Америка. Става дума за Мартин Андонов, който въпреки крехката си възраст, играе в мъжкия състав на 16-кратния шампион на България – Бизони.

Мартин се запалил по този нетрадиционен за страната ни спорт още в предучилищна възраст покрай брат си Красимир и неговите приятели. Батко му, на 23 г., доскоро играел и той, но вече трябва да изкарва прехраната си и изоставил ръкавицата и батата.
Затова пък Мартин го отменя достойно. Цяло лято той не спря да обикаля по лагери, кампове и тренировки с имените специалисти и големи отбори. Младият благоевградчанин впечатлил скаутите на МLB още по време на пробните тренировки в Загреб през май за прием в европейската академия на Висшата лига. На стадион "Средишче" в хърватската столица, където се провеждаха мачове от световното първенство в Европа, се събраха над 50 юноши от Хърватия, Словения, Унгария, Турция и България. От наша страна се явиха 10 изгряващи звезди, водени от президента на българската федерация Ясен Неделчев и мениджъра на Девълс (Дупница) Петър Арбов. Младият ни питчер бе оставен след края на заниманието за отделна серия хвърляния от хълма, както и за заснемане на суинга му. Показаното от Андонов в Загреб му осигури покана от един от 30-те професионални отбора във Висшата лига на Северна Америка (MLB) - Вашингтон Нешънълс. Предходното лято левичарят предизвика интереса на скаутския екип на друг US тим - Питсбърг Пайрътс.


Снимка: личен архив

Така на 22 юни Мартин замина за американската столица, където бе обгрижван от топскаутите в мрежата на клуба - Алекс Смит и Ранди Кейл. В базата на отбора българинът направи серия тренировъчни и университетски мачове с юношеския отбор на Вашингтон. „Изиграх 10-ина – 15 мача с тях. Мисля, че останаха доволни, тъй като ми предложиха догодина отново да отида”, призна Мартин. Системата на подбор там е отворена, като добрите младежи могат да тренират всяко лято с групите на клуба, при които организацията е на съвсем различно ниво –
убеди се в това и Мартин. „Трениращите постоянно там имат пълни удобства във всяко едно отношение. Учат и спортуват на един хвърлей място и всичко им е организирано перфектно”, споделя 16-годишният благоевградчанин.

От Америка питчерът на шампиона Бизони замина за Австрия, за да се присъедини към националния отбор на България за юноши (до 18 г.) за квалификациите за европейско първенство. Там воденият от Ясен Неделчев тим достигна до финала. Нашите останаха втори, след като загубиха два пъти срещу връстниците си от Белгия, които си осигуриха място на  Евро '11.
Във финалния сблъсък Мартин не успя да участва, тъй като трябваше да отпътува за Италия, за да се включи в европейската академия на MLB. Заедно с 48 свои връстници от Европа и Африка той тренира в продължение на три седмици в олимпийския център в Тирения, като успя да заинтригува скаутите на „Атланта Брейвс”.


Снимка: sportal.bg


Още по време на квалификациите Андонов получи персонална покана да се присъедини към спортното училище на "смелчаците" в Тенерифе (Исп). „Един холандец и един италианец успяха да подпишат професионални договори. Аз не стигнах до там, но съм много доволен от кампа и от изявите си. Първия ден ми беше трудно, защото не познавах момчетата и не знаех как ще се развият нещата”, сподели Мартин.
Въпреки че се завърна да играе за „бизоните”, Андонов не изключва възможността през зимата, когато у нас тренировките почти замират, да отскочи отново до Испания, където да води пълноценни занимания. „Оттам избират момчета и ги пращат в различни отбори да се обиграват. Някой заминават за Домениканската република, други – за други места, където имат школи. За да се качиш на по-горно ниво, трябва да минеш през различни тестове. Надявам се и аз да имам шанс, догодина да имам повече успехи и да ме изберат да заиграя в някой отбор в чужбина”, заяви Мартин Андонов.

Сега той е ученик в Х клас в 5 СОУ „Георги Измирлиев” в Благоевград. Приятели и съученици идват често да го гледат по мачовете. „Честно да си призная, училището ми е на втори план. Искам да се развивам като бейзболист и там ще насоча усилията си”.
В момента няма сериозна приятелка, макар да не страда от липса на интерес от страна на момичетата.
Въпреки че е дечкото в състава на Бизони, Мартин се разбира чудесно с останалите си съотборници. „Аз съм израснал покрай тях. Като братя сме!”, признава момчето.
Мечтата му, естествено, е да стигне до американската лига. Любимият му отбор е „Бостън Ред Сокс”, като се гордее, че ги е гледал вече на живо. У нас също се стреми да следи изявите им, макар и да е доста трудно, тъй като малко се отразява първенството в MLB. Надява се това да се промени, когато, Дай Боже, той заиграе там.

 


В материала е използвана информация и от sportal.bg


Коментари
Още по темата
Betway