Денис Димитров: Голямата ми цел е личен рекорд на европейското в Цюрих

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 16/12/2013 10:20
Денис Димитров: Голямата ми цел е личен рекорд на европейското в Цюрих

Лекоатлетът Денис Димитров изпраща най-успешната година в досегашната си спортна кариера. Роденият преди 19 г. в Монтана спринтьор подобри националния рекорд на България за юноши старша възраст, след като пробяга 100 м за 10,16 сек. на първенството в Правец. Спечели сребърен медал на 100 м на шампионата на Стария континент за юноши, дебютира на световно при мъжете в Москва.

През 2013 г. той бе и сред 24-те отличени млади спортисти по програмата „Спортни таланти” на „Еврофутбол”. Ето какво сподели Димитров специално за Viasport.bg.

 

 


- Денис, направи страхотен сезон. Какво не успя да постигнеш в него?
- Единственото, което не успях да постигна е да стана европейски шампион – това беше най-голямата ми цел. Станах втори, но ще се поуча от грешките си и се надявам оттук нататък да имам само първи места.


- Къде ги виждаш тези грешки?
- Може би в това състезание в Риети не успях да се възстановя за следващия ден и оттам дойдоха проблемите ми във финала.


- На какво отдаваш силните резултати, които регистрира през сезона? Като че ли дойдоха малко изневиделица...
- Така се получи, защото две години бях извън пистата заради контузии. Имах добър резултат и преди 2 години, но после нямах никакви постижения. И аз самият не очаквах да бягам 10,16 сек. Мислех, че ще постигна около 10,30 сек., което също не е слаб резултат. Добрите ми резултати обаче се дължат на много труд, много лишения и упоритост.


- Разкажи как самият ти си започнал да спортуваш? Защо си избрал леката атлетика?
- Избрах леката атлетика съвсем случайно. Като малък играех футбол. Покрай мой приятел отидох на едно състезание по атлетика и станах първи на 100 м. После пак първи и пак първи и така разбрах, че май ставам за този спорт. Колкото по-голям ставах и резултатите ми прогресираха и дойде моментът, в който видях, че мога много да постигна в спринта.


- Кой те насочи към 100-те метра?
- Ами аз всъщност никога не съм пробвал друго освен спринт. Още като футболист нямаше кой да ме надбяга на къси дистанции, а и първото ми състезание бе на 100 м и оттогава все съм си там.


- Защо реши да смениш треньора си Груди Грудев, при който всъщност постигна добрите резулатати през лятото?
- Досега тренирах в Пловдив, но вече съм първа година студент в НСА и трябваше да се преместя в София. В Пловдив особено през зимния сезон няма къде да се тренира и затова реших, че в София ще ми е по-добре. Вече два месеца тренирам при Коце Миланов. Той е голям професионалист, много точен човек.


- Как върви студенството ти?
- „Заек” съм все още – първа година треньорски профил, но съм на индивидуален план и не ходя много по лекции. Сега ми предстоят изпити и се надявам да се справя с тях.


- Ще участваш ли в състезанията през зимния сезон?
- Не се готвя целенасочено за тях, просто тренирам. Ще участват на държавното в Добрич, но усилията и цялата ни подготовка е насочена за европейското първенство при мъжете и жените в Цюрих през август. Тогава трябва да съм в топ форма.


- Поставали ли сте си с твоя треньор някаква цел, резултат, който да гоните?
- Целта ми ще е личен рекорд, който да дойде точно на европейското първенство.


- Имаш ли любим спринтьор?
- Тайсън Гей ми беше любим, на за съжаление го наказаха. Сега съм си любим на себе си (смее се).


- Ти вече навлезе в елитния спорт. Притесняват ли те тези непрестанни допинг проверки?
- Когато не вземаш, няма за какво да се притесняваш. Аз възстановявам с нормални неща, а вече какво вземат големите – това аз не знам. То си е цяла наука!


- Чувстваш ли се ощетен в тази посока като спринтьор от малка и бедна България?
- От една страна – да, защото, ако не бяха хората от Русе, които ми помагат, аз нямаше да стигна до това ниво. Илия Дамянов и Станислав Костадинов, които са собственици на моя клуб Локомотив (Русе), правят всичко по силите си, за да ми помагат финансово и съм им безкрайно благодарен за това. Надявам се занапред и федерацията да гледа на мен като професионален атлет и да ми помага още повече.

 

Снимки от посрещането на Денис като вицешампион на Европа - ВИЖТЕ ТУК

 

 

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


-----

Заповядайте в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com 


Коментари
Betway