100 национални туристически обекта

Спорт: Туризъм
Град: София
Квартал: Център
Адрес: бул. Васил Левски 75
Телефон: 02 930 06 48, 02 987 69 41
Web: www.100nto.org
Описание:

Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” e създадено е през 1966 година по инициатива на БТС, с цел да предизвика интерес към най-важните и най-големи туристически обекти в България. Това са природни забележителности, музеи, културни и исторически паметници, които са наши национални реликви.

Повече от четири десетилетия, по уникален начин, то дава своя принос за опознаването на Родината, на нейните природни красоти, исторически места и паметници. В последните няколко години Движението се превърна в тотален хит. Само през 2009 г. са отпечатани 60 хил. книжки на 100-те НТО, които са истински пътеводител към националните ни светини. Към момента в движението са включени над 290 хил. души, повечето от които са млади хора. Посетилите 100-те НТО получават „Златна значка” от БТС. За посещение на 50 обекта значката е сребърна, а за 25 обекта – бронзова. Ежегодно БТС организира томбола за участниците в движението с големи награди. Тази година специалната награда ще бъде лек автомобил „Дачия-Логан”. Сред наградите са семейни и индивидуални екскурзии в страната и чужбина, 22 уикенда за двама и още - мобилни телефони, палатки, раници, спални чували и различни пособия за пребиваване в планината.

Внимание! Тегленето на томболата ще се извърши до края на текущата година, а регистрацията за участие трябва да се направи до 29 август, в Централата на БТС – София, бул. „В.Левски” 75, V етаж, ст.518. Движението „Опознай България-100 Национални туристически обекта” е единственото по рода си национално движение не само в България, а и в Европа. Към него проявяват интерес стотици природолюбители от различни страни - Германия, Унгария, Чехия, Русия, Полша, Япония, Виетнам и др. От създаването му до днес, в него са се включили над 2 млн. души. Само носителите на златни значки надхвърлят 9 хил.души, а на сребърни и бронзови са няколко пъти повече.

100 -те НТО са живия урок по история, родолюбие и природолюбие, през които трябва да минат всички днешни и бъдещи поколения.