Решенията на Изпълкома за детско-юношеския футбол - необмислени и прибързани

Футбол
Добави в Svejo
    31/03/2015 17:55
Решенията на Изпълкома за детско-юношеския футбол - необмислени и прибързани

Някъде между обяда и мача на националния отбор с Италия, Изпълкомът на БФС се събра на свое редовно заседание, в което взе решения, които са меко казанно странни, прибързани и необмислени. Най-вече в частта, касаеща детско-юношеския футбол.

 

Порочна е практиката всички да говорят как сме се докарали футболно до сегашното плачевно положение в “А” група, националните отбори и евротурнирите, а отборът, който жъне успехи навън (Лудогорец) да има обикновено по-малко от трима българи в състава.

 

Порочна е защото после веднага се стига до заключенията, че не се работи с основата - че базите са съсипани, а с детско-юношеските отбори само се отбива номера. Истината обаче е друга - в България все повече школи започват да се модернизират и подобряват - Литекс, Левски, Славия, ДИТ, Лудогорец, Ботев и Берое, са парадните примерни - там с юношите работят млади и амбициозни специалисти, базите са на ниво и проблемите са сведени до минимум. На фона на цялото говорене за школите и обвиняването, футболният съюз не показва никаква последователност.

 

В последните 10 години се направиха най-малко 10 реформи във футболната пирамида на детско-юношеския футбол. Има фрапантни случаи като този в Младежката група сега, който промени приета и одобрена преди началото на сезона наредба за провеждане на първенството, за да направи така че втория етап на първенството вместо да следва “А” група както бе по план, да бъде вкаран определен отбор в първата шестица, нищо че “големите” ритат във втората половина.

 

Решение, оставило горчивина и потвърдило убеждението, че наредбите се правят за определни клубове. Или пък случая, в който сегашният водач в Елитната група до 17 години бе вкаран отгоре - без квалификации за сметка на други отбори, които трябваше да извоюват мястото си на баражи.

 

Но абстрахирайки се от тези два случая е необяснима постоянната промяна на регламента - една година има дублираща група, премахва се, правят се две елитни юношески групи до 19 и до 17 години, две години по-късно отново се прави дублираща група, този път младежка, и се закрива Елитната до 19, практически обричайки цял един набор на забвение, който сега трябваше да е старша възраст, за да се върне година по-късно пак Елитната до 19, но този път в друга форма.

 

Решенията от тази събота отново са меко казано странни и необмислени в голямата си част. Така например не стана ясно защо Младежката група трябва да бъде закрита изцяло и да се направи по желание за клубовете. Логичното обяснение е финансовата ситуация на отборите в момента. Само че вкарването на дублиращ отбор в “Б” група предразполага многократно увеличение на разходите - поддръжка на по-сериозен щаб с необходимите треньорски лицензи, медицински персонал, физиотерапевти, футболисти на договор, които да получават редовно заплати, и не на последно място - пътувания из цяла България (19 гостувания ако групата стане с 20 отбора), нощувки в хотели преди мачовете и т.н.

 

Това решение ще вдигне разходите и на досегашните участници в “Б” група, най-малкото увеличавайки мачовете и пътуванията. Таксата за лицензиране на този втори отбор, която клубовете от “А” група трябва да плащат, пък е тотално необяснима в момент, в който масата отбори не могат да свържат двата края, за да получат лиценз за елита.

 

Можем спокойно да прогнозираме, че не повече от 3-4 отбора от “А” група ще предприемат стъпката да издържат дублиращи отбори във второто ниво на футбола ни. А ако са повече трябва сериозно да се замислим дали идеята на тези отбори няма да се изроди с определен тото елемент - така например схемата аз ти давам 3 точки, за да влезеш в “А” група, а ти догодина ще ми върнеш 6 там, става напълно реална. Да не говорим за залозите, които могат да се получават с отбори, които нито могат да изпаднат, нито да се качат едно ниво по-нагоре.

 

Уж с обяснението за пестене на разходи беше решено Елитната група до 19 години да бъде разделена на две групи по географски принцип. В същото време обаче групата до 17 години остава единна. Необмислено решение, защото много повече разходи клубовете щяха да спестят ако двете групи следваха една и съща програма. Над 90% от участниците в тях ще са еднакви, а там където са различни може да се направи комбиниране по териториален принцип. Така отборите до 19 и до 17 години на един и същи клуб щяха да пътуват заедно за повечето мачове и да спестят разходите практически почти наполовина, дори спрямо сегашното положение.

 

Идеята на Елитните групи е в тях да играят водещите школи в страната, мачовете да са равностойни и по този начин играчите да израстват. У нас най-много 10 школи трябва да играят в Елитни групи. И резултатите през последните години говорят точно това. През този сезон разликата между 10-я и 11-я в Елитната до 17 години е 17 точки, а водачът в класирането има 60 точки повече от последния в таблицата.

 

При варианта с две Елитни до 19 години ще има 5-6 добри отбора във всяка група. Другите ще са на нивото на тези в зоналните групи в момента. Същият е проблема с нововъведените четири Елитни групи до 15 години. Те все пак са крачка напред спрямо сегашното състояние, но на този етап България няма достатъчно школи за четири Елитни групи. И все пак можем да отбележи, че поради финансови причини това решение е подобрение и може след няколко години да бъде ревизирано към окрупняване на групите.

 

Написаното дотук е доказателство, че решенията за подобни драстични промени в детско-юношеския футбол трябва да се обмислят по-внимателно и в по-широк кръг, както и с конкретен анализ на резултатите, а не набързо на заседание на Изпълкома. Едва преди 1-2 седмици клубовете, и то само тези от “А” група, бяха попитани за мнение за дублиращи отбори в “Б” група. За другите решения дори не бяха взети предвид мненията им и не бяха направени предварително различни варианти, за да се избере най-удачният.

 

За едно решение обаче Изпълкомът на БФС заслужава само адмирации и това е задължението в “А” група в стартовите състави да фигурира един българин до 21 години.
Това е един крайно необходим ход за футбола ни, който ще даде веднага резултат. Нагледен пример е Ботев (Пловдив), който в една изключително трудна за клуба финансово година заложи на млади български момчета, намери подходящ за тях треньор и заслужено се озова в първата шестица, където вече изненада Лудгорец в Разград, а вероятно тепърва ще опари и други отбори.

 

Владислав Лазаров

 

Материалът е взет от личния блог на автора - vlado.there4you.org

 

За решенията на ИК на БФС, ЧЕТЕТЕ ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари