Включете се в състезание за "1000 стипендии"

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 11/04/2015 09:41
Включете се в състезание за "1000 стипендии"

Стотици ученици имат шанс да получат стипендии за следващата учебна година, ако се включат в състезанието „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”.

 

За целта до 20 април трябва да бъде изпратено есе, което ще бъде оценявано до следващата учебна година. В надпреварата за знания могат да се включат ученици от IV до XI клас.

 

„За нас в основата е книгата и затова сме задали есето като основен елемент в програмата. Учениците могат да пишат по над 20 теми по избор по всички учебни предмети, включили сме и изкуствата - пояснява Надежда Малинова, програмен координатор на фондация „Комунитас”. – Идеята е да подпомогнем деца, които имат интерес към дадена област.”

 

В момента тече деветата кампания по програмата „1000 стипендии”. Конкурсът преинава на няколко етапа – подадените есета се оценяват през летните месеци, а през септември и октомври се провеждат интервюта с най-високо оценените ученици. На 1 ноември се обявяват и печелившите, които получават 500 лв. стипендия и ваучер от 200 лв. за учебници и книги за учебната 2015/2016 г. Двойни са паричните суми за учениците, участващи с есе и проект по даения предмет.

 

Получаваме около 3000 кандидатури, които се оценяват от минимум двама независими един от друг експерти. Повече точки се взимат за собствените разсъждения и строго наказваме плагиатството - разяснява Зора Благоева, програмен координатор във фондация „Комунитас”. – През миналата година одобрихмме 1100 ученика за стипенди. Провеждаме програмата от 2007 г. и до сега през нас са преминали 20 000 кандидатури и 6260 раздадени стипендии. Имаме и квота за деца с нисък семеен доход и такива от много малки населени места. Но състезателният елемент не се губи.”

 

От фонадацията споделят, че стипендиантите им създават ценни контакти и често създават общи проекти и дори филми.

 

„За нас е важно децата да могат да пишат. Дори да не успеят, важното е, че са седнали и са направили опит, поинтересували са се как се пише есе, което ще им бъде полезно за цял живот”, казва още Зора Благоева.

 

„Често питаме стипендиантите за какво харчат стипендиите си. Едно дете ни каза, че е инвестирало в земя. Учениците от малките градове най-често купуват компютри или обновяват стартите си. Други купуват неща от първа необходимост като дрехи, а други използват средствата, за да участват в изложби, и конкурси”, информира Малинова.

 

Информация за програма „1000 стипендии” достига до 3500 училища и действащи читалища в цялата страна. От „Комунитас” имат статистика, че най-активните ученици са от София, както и от Благоевград. 40% са проектите от малките населени места.Още информация и всички необходими документи, за да можете да кандидатствате за „1000 стипендии” можете да намерите - ТУК
-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари