Наш ветроходец втори за Купата на нациите

Ветроходство
Добави в Svejo
    Viasport 19/03/2016 13:00
Наш ветроходец втори за Купата на нациите

Българският ветроходец в клас „Оптимист“ Нино Томов завърши на второ място в състезанието Country Cup (Купа на нациите) от програмата на регатата Bodrum International Optimist в акваторията на турския курорт Бодрум.


В трите гонки на надпреварата, проведена за първи път по схемата на олимпийските регати - „един състезател от нация“ с 10 участника, той записа 3-то, 8-о и 2-ро място. Ветроходецът на СНЦ ОЯК Созопол Томов беше трети преди официалното обявяване на резултатите, но подаден протест до „Рейс комисията“ срещу литовската лодка LTU 437 беше уважен, след като се оказа, че в нея вместо литовеца Гедимиминис Киртаулас е бил представител на отбора на Германия.

 

Така Нино стана втори, а пред него е само турският състезател Ефе Тулчали. Трети пък е полякът Филип Милозевски.


Друг българин – Тодор Тузлаков от ОМСК Циклон (Поморие) пък спечели една от гонките в „Златната група“ в последния ден от програмата на регатата в Бодрум. С нея и 13-ото място във втората гонка Тузлаков, който не е навършил още 11 години, стана 47-и в крайното класиране и 4-ти в това за младша възраст. Нино Томов пък е 30-и от 74 завършили в тази група.


В регатата Bodrum International Optimist (BIOR) стартираха общо 323 участници от 16 страни, сред които Турция, Гърция, Германия, Литва, Молдова, Португалия, САЩ, Украйна, България, Полша и 60 клуба. След петте квалификационни гонки те бяха разпределени в трите финални групи - „Златна“, „Сребърна“ и „Бронзова“.

 

В „Златната“ караха българите Нино Томов, Владислав Маринов, Радослав Гавраилов, Ан-Никол Кънева, Тодор Тузлуков. В „Сребърната“ влязоха Диана Маркова и Даниел Йорданов, а в „Бронзовата“ - Пламен Божков, който беше трети от 77 в първия ден и 9-и накрая.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари