Иккен с 58 медала от държавното по кикбокс

Кикбокс
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 07/03/2011 20:49
Иккен с 58 медала от държавното по кикбокс


Състезателите на СК Иккен спечелиха общо 58 медала на провелото се през уикенда държавно първенство по кикбокс за всички възрасти в столичната зала „Триадица”.

В него участваха 285 състезатели от 25 клуба в трите версии – семи контакт, лайт контакт и музикални форми.
Представите на най-големия клуб у нас в този спорт се окичиха с 25 златни, 18 сребърни и 15 бронзови отличия и заеха безапелационно първото място в отборното подреждане.Най-голяма атракция за зрителите представляваха най-малките – 7-9-годишните, които правят първите си стъпки в кикбокса. За някои от тях дори нямаше подходящи за ръста им екипировка и предпазители, но пък децата показаха, че умело вече си служат с ударите както с ръце, така и с крака. Освен техните родители, въодушевен от изявите им бе и основателят на Иккен Димитър Ангелов.

„Спортът е пирамида – трябва да имаш 6-годишните, за да очакваш от тях след 15 години да станат световни шампиони”, коментира за Viasport.bg Ангелов, който все още държи световния рекорд за чупене на керемиди. Той разясни, че клубът съществува от 25 години, като основно развива семи контакт и лайт контакт, но също и техники с тояга. „Възрастови ограничения няма – в тренировките си включват от 5-годишни деца, до мъже и жени - кой колкото може да издържи. В момента имаме около 350 трениращи, от които около 80 са състезатели в представителните отбори. Разполагаме с 25 инструктори и те се справят чудесно”, похвали ги той.

По думите на Димитър Ангелов кикбоксът не е опасен, а напротив – подходящ е за децата, тъй като освен качествата на спортист, развива психиката и интелекта, тъй като има основите на бойните изкуства, където се практикува доста дишане, медитация и много стабилна дисциплина. „И нашите деца минаха по този път и ние се убедихме, че най-добрият начин едно дете да мине през тежкия период на пубертета, е да спортува”, допълни основателят на Иккен.

И може да му се вярва, тъй като неговата дъщеря Мариела Ангелова е световна и европейска шампионка, а в момента учи в престижен университет в Англия и скоро се завръща у нас, за да се включи в представителния ни отбор за предстоящите големи състезания.
 


Коментари
Още по темата